Ο Αλέξης Τσίπρας «συνεχίζει να τηλεφωνεί όλη την ώρα και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: ‘Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών’».

Αυτό φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Bloomberg την Τρίτη στο Βερολίνο, για την πορεία των οικονομιών των G20.

Πέρα, όμως, από τις τηλεφωνικές συνήθειες του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δε δίστασε να σχολιάσει και τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και ένας σκληρός διαπραγματευτής», φέρεται να είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, για να διαπιστώσει στη συνέχεια πικρά ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται πολύ λίγο».

Δήλωση προετοιμασίας του εδάφους για το Eurogroup της Πέμπτης, αλλά και δήλωση αποικιακού χαρακτήρα, δεδομένης της παρέμβασης του Σόιμπλε στα εσωτερικά της ελληνικής κυβέρνησης και της άχαρης και ειρωνικής προσπάθειάς του να …«σπείρει διχόνοια» στην ελληνική πλευρά.

Το χειρότερο όμως είναι άλλο και αυτό ξεπερνά την Ελλάδα και το διαπραγματευτικό μπρα ντε φερ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπόρρητα, λέει: «Εγώ είμαι το αφεντικό, εγώ αποφασίζω». «Τι να περιμένετε από τη Σύνοδο Κορυφής;». Το ότι το Eurogroup είναι το κεντρικό όργανο λήψης αποφάσεων επί των οικονομικών της ευρωζώνης είναι γνωστό, φροντίζουν άλλωστε να μας το θυμίζουν συνέχεια οι εγχώριοι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού.

Το ότι όμως ο ισχυρός παίκτης του Eurogroup έχει τη δυνατότητα να ειρωνεύεται το πολιτικό όργανο των ηγετών της ευρωζώνης και να αδειάζει τον πρωθυπουργό μιας άλλης χώρας αλλά –εμμέσως πλην σαφώς- και την επικεφαλής της δικής του κυβέρνησης είναι όχι βέβαια σοκαριστικό, αλλά ενδιαφέρον…

Ίσως τελικά ο Τσίπρας να έπρεπε να τηλεφωνήσει στον ίδιο το Σόιμπλε μπας και του βγει σε καλό…

*ο τίτλος εμπνευσμένος από το γνωστό λαϊκό άσμα του Βασίλη Καρρά

 

Γ. Δ.