Την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ζητά η Νέα Δημοκρατία, για να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα.

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κώστα Δουζίνα, οι βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της επιτροπής, εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους για τη «δραματική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά στο σεβασμό της Δημοκρατίας στην Βενεζουέλα, καθώς και στη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που – σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας – έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική και κοινωνική ένταση και αστάθεια».

Καλούν επίσης την ελληνική κυβέρνηση «να καταβάλλει διμερώς καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων αρμόδιων διεθνών οργανισμών κάθε δυνατή διπλωματική πρωτοβουλία για τον άμεσο τερματισμό της διαμορφωθείσας κατάστασης στη Βενεζουέλα, με σκοπό την προστασία και το καλό των πολιτών της, την επαναφορά της Δημοκρατίας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Βέβαια, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι βουλευτές της ΝΔ –είτε ευρισκόμενοι στην κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση- δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν πραγματοποιούνταν κοινωνικές συγκρούσεις και πολύ περισσότερο ανθρωπιστικές τραγωδίες σε άλλα μέρη του κόσμου τα προηγούμενα χρόνια. Ποτέ δεν ακούστηκε να ζητάνε σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας για την κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη, στη Συρία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στην Ουκρανία, για να θυμηθούμε μερικά μόνο παραδείγματα των τελευταίων χρόνων. Και ποτέ δεν κάλεσαν την κυβέρνηση (τους) να «καταβάλλει διμερώς» ή «στο πλαίσιο της ΕΕ», προσπάθειες για την ειρήνη και τον τερματισμό της βίας.

Αν θέλουν εκμεταλλευτούν τα γεγονότα στη Βενεζουέλα υπάρχουν τα φιλικά τους media, τα site απόψεων που έχουν ειδικό ενδιαφέρον στη Βενεζουέλα. Αλλά ας βάλουν και ένα όριο. Η αντιπολίτευση, όταν γίνεται τόσο φτηνή, χρησιμοποιώντας τη σοβαρή κρίση μιας χώρας για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, καταντά αυτό που είχε πει προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «για γέλια και για κλάματα»…

 

Γ. Δ.