Συνεχίζονται με επιτυχία οι διεργασίες του 11ου συνεδρίου της ΝΔ. Ένα συνέδριο διαφορετικό από τα άλλα, τετριμμένα κομματικά συνέδρια. Σήμερα οι σύνεδροι θα κληθούν να ψηφίσουν «όχι για πρόσωπα», όπως γίνονται στα άλλα συνέδρια, αλλά για πολιτικές και συγκεκριμένα για το ποιο νομοσχέδιο θα κατεβάσει πρώτο η Νέα Δημοκρατία όταν γίνει κυβέρνηση. Αυτό θα πει δημοκρατία, να αποφασίζεις συλλογικά τις πολιτικές σου προτεραιότητες…(όσον αφορά τα πρόσωπα που θα τις υλοποιήσουν, για αυτά μάλλον θα αποφασίσει ο αρχηγός…).

Αλλά το συνέδριο της ΝΔ διαφέρει και γιατί πέρα από τα συνήθη και τετριμμένα πολιτικά πρόσωπα, στο βήμα του κλήθηκαν να μιλήσουν και άνθρωποι της κοινωνίας, άνθρωποι που εκπροσωπούν την Ελλάδα της αριστείας. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο το μεσημέρι ανέβηκε στο βήμα ο γνωστός φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος. Σε μια παρέμβαση που «έκανε αίσθηση», ο Στέλιος Ράμφος δε μάσησε τα λόγια του. Προέβλεψε μεν «πολύ πιθανή νίκη» της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, ωστόσο, όπως είπε, «θα είναι νίκη με πολύ ζόρι μετά».

Υπάρχει βέβαια ένα βασικό εργαλείο για να αντιμετωπίσει ένα πολιτικό κόμμα τις δυσκολίες -επισήμανε ο κ. Ράμφος- και αυτό είναι «η αυτοκριτική». «Η πολιτική χρειάζεται αυτοέλεγχο και αυτοεξέταση για να σεβαστεί κανείς πάνω από όλα τον ίδιο τον εαυτό του. Όποιος δεν σέβεται τον εαυτό του οδηγείται στην απραξία και η απραξία είναι ο θάνατος της πολιτικής», τόνισε.

Ο φιλόσοφος μίλησε ακόμα για τη σχέση κράτους – κοινωνίας, υπονοώντας ότι το ζήτημα αυτό είναι κεντρικό για να κατανοηθεί η σημερινή κρίση. Για το Στέλιο Ράμφο η πρακτική του πολίτη να βλέπει το κράτος ως μέσο ατομικής εξυπηρέτησης και ρουσφετιών είναι μια σχέση που πηγάζει από την εσωτερική συγκρότηση του εαυτού. Ό,τι σηματοδοτεί το πελατειακό σύστημα, πηγάζει πρώτα απ’ όλα από μέσα μας.

Και αυτό, συνδέεται στενά με το γεγονός ότι ήδη από το σχολείο, τα παιδιά μαθαίνουν στις «ψευδαισθήσεις» και όχι «στην αντίληψη της πραγματικότητας».

«Όταν πηγαίνουμε στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μας βάζουν να γράψουμε εκθέσεις ιδεών. Κι όταν αυτό το παιδί θα μεγαλώσει θα μάθει σε γενικότητες. Δεν μαθαίνουμε στα παιδιά να γράφουν για το σακάκι του καθηγητή. Έτσι δεν μαθαίνει να περιγράφει την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Στέλιος Ράμφος.

Ιδέες=γενικότητες, επομένως, ενώ παρατήρηση=αντικειμενική πραγματικότητα…

Όλο αυτό το σχήμα ανάλυσης, αναδεικνύει μια ενδιαφέρουσα άποψη για την κρίση: η σημερινή κρίση –η οποία, σημειωτέον, αναλύεται ως αυστηρά «ελληνικό» ζήτημα- βασίζεται στην ανέκαθεν προβληματική σχέση κράτους-κοινωνίας, στην οικοδόμηση του κράτους πάνω στο ρουσφετολογικό, πελατειακό σύστημα. Και η στάση αυτή του πολίτη απέναντι στο κράτος καθορίζεται από την εσωτερική μας συγκρότηση, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι ήδη από παιδιά, παίρνουμε διαζύγιο από την «αντικειμενική πραγματικότητα». Μια πραγματικότητα που, ευτυχώς, υπάρχει ένας φιλόσοφος να θυμίσει την ύπαρξή της και ένα συνέδριο ενάντια στο «λαϊκισμό» που μπορεί να την ανιχνεύσει…

Επίσης, η γενικευμένη ανοχή στην ανομία, στην κατάλυση του κράτους, έχει πρώτα επικρατήσει μέσα μας, καθώς, κατά το Στέλιο Ράμφο, «είναι τα εσωτερικά μας Εξάρχεια, που δημιουργούν τα εξωτερικά μας Εξάρχεια. Είναι τα εσωτερικά μας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, που δημιουργούν τα εξωτερικά μας ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»…

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πολιτικοποιώντας περισσότερο αυτή τη φιλοσοφική θέση καθώς καταλόγισε την ύπαρξη των «εσωτερικών Εξαρχείων» στην παρούσα κυβέρνηση. «Δεν είμαι σίγουρος ότι η σημερινή κυβέρνηση αντέχει την αυτοκριτική γιατί αν την έκανε θα έπρεπε να κάνει τη μόνη αξιοπρεπή επιλογή, να αποχωρήσει από την εξουσία. Αν δεν δαμάσει κανείς τα εσωτερικά του Εξάρχεια, τότε δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και τα πραγματικά Εξάρχεια», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, παραφράζοντας ένα παλιό σύνθημα στους τοίχους, το μότο του γαλάζιου συνεδρίου, μετά την παρέμβαση Ράμφου, θα μπορούσε να είναι «σκότωσε τα Εξάρχεια που κρύβεις μέσα σου»...

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.