Το γιατί είναι πολύ σημαντική η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου να αθωώσει (ομόφωνα) τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Η δικαίωσή του είναι παράλληλα δικαίωση ολόκληρου του αντιφασιστικού κινήματος της χώρας, που πάμπολλες μέχρι τώρα φορές λοιδορήθηκε επειδή επέμενε να βλέπει πέρα απ' την κοινοβουλευτική ιδιότητα της – υπόδικης ως εγκληματικής οργάνωσης – Χ.Α. Ταυτόχρονα, αποτελεί κόλαφο σε πρόσφατες απόπειρες ξεπλύματος του μορφώματος, καθώς στην ουσία αναγνώρισε το δικαίωμα των ανά τη χώρα δημοτικών αρχών να αρνούνται την παραχώρηση δημόσιου χώρου για την τέλεση εκδηλώσεων μίσους, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, ιδίως όταν οι τελευταίες τελούνται υπό την κάλυψη του φερετζέ του «θεσμού».

Ο Κώστας Πελετίδης άνοιξε τον δρόμο. Θα βρει μιμητές; Ή θα απομείνει η Πάτρα μια όαση αντίστασης και δημοκρατίας σε μια χώρα που τα μηνύματα του μίσους ολοένα και θα δυναμώνουν επικαλούμενα το «θεσμικό» ρόλο των εκφωνητών τους; Θα φανεί – χωρίς αμφιβολία – στο άμεσα προσεχές μέλλον.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η εισήγηση του εισαγγελέα πρότεινε την απαλλαγή του Κώστα Πελετίδη, και η (ομόφωνη) απόφαση του δικαστηρίου να κηρυχθεί αθώος έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και ενθουσιασμό από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας. Ο ίδιος δήλωσε ότι «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μη διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της ιδεολογία, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός της χαρακτήρας» με στόχο «να απομονωθεί η δράση ενός μορφώματος που εκφράζει την πιο ακραία μορφή της ταξικής εκμετάλλευσης».

Κλείνοντας θα θυμίσουμε το ερώτημα του ΧΑυγίτη βουλευτή Μ. Αρβανίτη κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Βουλή: «Εάν όλοι οι δήμαρχοι ή η πλειονότης των δημάρχων επιχειρούσαν καθημερινώς να φωνάζουν “η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση”, τι θα γινόταν;». Τι θα γινόταν, δηλαδή, αν όλοι οι δήμαρχοι έπρατταν όπως ο Κώστας Πελετίδης;

Ι. Δ. Σ.