Απόφαση δεν βγήκε σήμερα στη δίκη του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Λόγω παρέλευσης ωραρίου, η διαδικασία συνεχίζεται την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, και πιθανότατα στο μεσοδιάστημα, θα δεχθεί κι άλλη, περισσότερη λάσπη από τους επικαλούμενους τη «νομιμότητα». Γιατί ο Κώστας Πελετίδης, ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ Κώστας Πελετίδης, σε έναν απ' τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας διαπράττει καθημερινά με τη στάση του ένα «έγκλημα» που κανένα σύστημα που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να ανεχθεί: για να το πούμε λαϊκά... «χαλάει την πιάτσα»!

Ποιες οι εναντίον του κατηγορίες; Η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει στην τοπική οργάνωσης της (υπόδικου για δολοφονίες, απόπειρες δολοφονιών κ.λπ.) Χ.Α. δημοτικό χώρο κατά την προεκλογική περίοδο του 2015. Και η δεύτερη άρνηση που αφορούσε στην παροχή στοιχείων για τα παιδιά μεταναστών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. «Σας κάνουμε γνωστό ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων δεν επιθυμούμε τη στήριξη, με οποιοδήποτε τρόπο, της πολιτικής δράσης της Χ.Α., διότι είναι εγκληματική ναζιστική οργάνωση» έλεγε το έγγραφο με το οποίο απαντούσε η Δημοτική Αρχή σε σχετικό αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου. Ο Κώστας Πελετίδης ξεκαθάριζε τη θέση του. Καμιά ανοχή, καμία συνδρομή.

Το πόσο σημαντική ήταν η στάση του, φαίνεται απ' το ερώτημα που απηύθυνε ο ΧΑυγίτης βουλευτής Μ. Αρβανίτης κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Βουλή: «Εάν όλοι οι δήμαρχοι ή η πλειονότης των δημάρχων επιχειρούσαν καθημερινώς να φωνάζουν “η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση”, τι θα γινόταν;». Τι θα γινόταν, δηλαδή, αν όλοι οι δήμαρχοι έπρατταν όπως ο Κώστας Πελετίδης;

Ευτυχώς (για τη Χ.Α.!) μέχρι στιγμής οι άλλοι δήμαρχοι δεν πράττουν όπως εκείνος. Μένει μόνος ο Κώστας Πελετίδης να «χαλάει την πιάτσα». Την πιάτσα που θέλει τον δήμαρχο ανδρείκελο της κεντρικής πολιτική σκηνής. Την πιάτσα που θέλει τον δήμαρχο απλό διεκπεραιωτή σε τοπικό επίπεδο των κεντρικών νεοφιλελεύθερων επιλογών. Την πιάτσα που θέλει τον τοπικό «πολιτευτή» πρόσωπο άξιο σεβασμού, έστω κι αν εκπροσωπεί μια οργάνωση που δικάζεται (σ.σ.: εδώ και πολλούς μήνες, κι ακόμη να βγει απόφαση) ως «εγκληματική». Την πιάτσα που δεν θέλει να προστατεύσει τις τοπικές κοινωνίες απ' το ρατσιστικό δηλητήριο, που αντίθετα θέλει κοινωνίες ποτισμένες με το μίσος προς τους «ξένους».

Ο Κώστας Πελετίδης επέλεξε πλευρά. Γνωρίζοντας πως θα διωχθεί ποινικά για τη στάση του αυτή. Και το δίλημμα που μένει να αιωρείται στο μεσοδιάστημα μέχρι τη συνέχιση της δίκης του, σαφές: «Κάν' το όπως η “πιάτσα”; Ή κάν' το όπως ο Πελετίδης;».

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.