Δέκα μεγάλα πολιτικά πρόσωπα ερευνά η εισαγγελία, για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Πιο συγκεκριμένα, δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Novartis, μετά από εφόδους της αστυνομίας και του ΣΔΟΕ στα γραφεία της εταιρίας στην Ελλάδα, αλλά και σε σπίτια συνεργαζομένων με την φαρμακοβιομηχανία,  κατηγορείται για ακριβή πώληση φαρμάκων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων στη Ευρώπη.

Ο πρώην αιρετός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (2012-2015), ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος (2012) και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρονται στο πρώτο μέρος της δικογραφίας που παραδόθηκε, το απόγευμα της Δευτέρας 5/1/2018, στην εισαγγελία, από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρας και Στέλιο Μανώλη, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η Βουλή των Ελλήνων, καλείται πλέον να αποφανθεί για την ευθύνη των ανωτέρω πρώην υπουργών και πρωθυπουργών και την τυχόν ανάμειξή τους σε αξιόποινες πράξεις, καθώς η παραπομπή στη Βουλή, δεν συνιστά απόδειξη ενοχής.

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε εις βάρος πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis, για δωροδοκία, ενώ έχει εκδοθεί για τον ίδιο, διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή πολιτικών αλλά και μη πολιτικών προσώπων, στην υπόθεση Novartis, καθώς και για την ενδεχόμενη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς.

«Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Novartis.

 

Βροχή διαψεύσεων ξεκίνησε το απόγευμα τις Δευτέρας, από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους πολιτικούς.

Αντώνης Σαμαράς

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Παναγιώτης Πικραμμένος

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου- Ιουνίου 2012».

Γιάννης Στουρνάρας

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Δημήτρης Αβραμόπουλος

«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis. Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα πρωθυπουργών και υπουργών της περιόδου 2006-2015. Την περίοδο που ήμουν υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα».

Ευάγγελος Βενιζέλος

«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην υπόθεση Novartis κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου
Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.