Όψη σοβαρού σκανδάλου φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση Novartis, καθώς έγινε γνωστό ότι τις προηγούμενες ημέρες διεξήχθη έρευνα στα γραφεία της εταιρείας με εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς. Μόλις λίγες μέρες μετά την απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της Novartis, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, πηγές του Υπ. Δικαιοσύνης διαμηνύουν ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι «καταιγιστικές».

Έρευνα στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν λίγες ημέρες, με εντολή των εισαγγελέων Διαφθοράς. Οι εισαγγελείς, από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα μετά τα στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή διετή έρευνα που διεξάγεται από τις αμερικανικές αρχές για τη φαρμακευτική εταιρεία-κολοσσό και τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιούσε για να επικρατήσει στην αγορά.

Η έρευνα είχε διαταχθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από φάκελο με καταγγελίες και δημοσιεύματα που είχε προσκομίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής. Συγκεκριμένα, στις 14 Δεκεμβρίου 2016, ο κ. Κοντονής διαβίβασε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονταν στο σκάνδαλο της Novartis και ζητούσε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών, εφόσον αυτές υπάρξουν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς, ζήτησαν από τα αρμόδια όργανα την εξονυχιστική έρευνα στα γραφεία της εταιρείας προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για την υπόθεση, ηλεκτρονικά και έγγραφα, που σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα αφορά χρηματισμούς εκατοντάδων γιατρών αλλά και πολλών άλλων προσώπων που σχετίζονται με «χώρους επιρροής» προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εταιρεία.

Ήδη στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές, που φέρονται να διενεργούν μεγάλη - σχεδόν διετή- έρευνα, τόσο μέσω των μηχανισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και δια της ποινικής αξιολόγησης συγκεκριμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει για τη Novartis.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για «καταιγιστικές εξελίξεις» στην υπόθεση της Novartis, ενώ σημείωναν πως «σε κάθε περίπτωση, η δικαστική έρευνα θα είναι γρήγορη και σε βάθος».

Όλα αυτά φαίνεται πως δεν είναι άσχετα με την απόπειρα αυτοκτονίας στελέχους της εταιρείας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

 

Το σκάνδαλο

Η Novartis είναι πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία, με έδρα στην Ελβετία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, στο συγκεκριμένο τομέα. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η θυγατρική της Novartis, Novartis Hellas Α.Ε.Β.Ε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο Έλληνες πολίτες, στελέχη της εταιρείας στα τμήματα Πωλήσεων και Επικοινωνίας – Εταιρικής Ευθύνης, φαίνεται πως έχουν καταθέσει στις αμερικανικές αρχές εκατοντάδες έγγραφα που αποκαλύπτουν καταβολές χρηματικών ποσών, τόσο σε ιδιώτες γιατρούς όσο και σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας (συνολικά πάνω από 4.000), με στόχο τη λήψη ευνοϊκών αποφάσεων για την εταιρία και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της.

Το αίτημα της εισαγγελίας Διαφθοράς προς τις ΗΠΑ αφορά και αυτά τα στοιχεία, αλλά και κάθε άλλο δεδομένο που να σχετίζεται με το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης και όσα πρόσωπα εμπλέκονται.

Η Novartis σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Έχουμε λάβει γνώση του δημοσιεύματος και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Δεν σχολιάζουμε μη εμπεριστατωμένες πληροφορίες».

 

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.