Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους σήμερα, 11 κατηγορούμενοι που εμπλέκονται στην υπόθεση κυκλώματος στον ΟΣΕ, το οποίο εμπορευόταν ανακυκλώσιμο τροχαίο υλικό, με τη ζημιά στο Δημόσιο να εκτιμάται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Την προφυλάκιση 11 ατόμων από τους συνολικά 19 που κατηγορούνται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση εκποίησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, αποφάσισαν σήμερα ανακριτής και εισαγγελέας. Ήδη από τη Δευτέρα τα 19 εμπλεκόμενα πρόσωπα οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς προκειμένου να απολογηθούν.

Πέραν των 11 ατόμων που κρίθηκαν προφυλακιστέα, οι υπόλοιποι 8 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων, ενώ σε δύο από αυτούς ορίστηκε και η καταβολή χρηματικής εγγύησης 5 χιλιάδων και 2 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση αφορά βαρύτατες κατηγορίες, όπως ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, η οποία, κατά τη δικογραφία, δρούσε επί δύο χρόνια με τη συμμετοχή υπαλλήλων του ΟΣΕ. Οι υπάλληλοι αυτοί φέρονται να λαμβάνουν –ως μίζα- αμοιβές που έφθαναν έως και τις 40 χιλιάδες ευρώ προκειμένου να «διευκολύνουν» την πώληση ανακυκλώσιμου υλικού του ΟΣΕ σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Οι πληρωμές των υπαλλήλων του ΟΣΕ γίνονταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, σε κυπριακές και βουλγαρικές τράπεζες.

Επίσης, οι αρχές αναγνωρίζουν τρεις εκ των συνολικά συλληφθέντων, οι οποίοι είναι Ρομά, ως εγκεφάλους του κυκλώματος.

 

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα

Το κύκλωμα λειτουργούσε μέσα από τη «συνεργασία» μεταξύ δύο πλευρών. Από τη μια βρισκόταν συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων του ΟΣΕ, οι οποίοι φρόντιζαν το τροχαίο υλικό του Οργανισμού να κατευθυνθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Από την άλλη ήταν τα ίδια τα πρόσωπα αυτά.

Η παράνομη δράση φέρεται να οργανωνόταν με δύο τρόπους. Πρώτον, μέσα από «στημένους» διαγωνισμούς, στους οποίους πωλούταν παλιό τροχαίο υλικό του ΟΣΕ.  Στους διαγωνισμούς που διεξάγονταν, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι του ΟΣΕ επεδίωκαν οι ποσότητες του επίμαχου υλικού που παραλαμβάνονταν από τα μέλη του κυκλώματος, να είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονταν στα «εικονικά» ζυγολόγια και πρωτόκολλα παράδοσης που οι ίδιοι οι υπάλληλοι συνέτασσαν.

Στη δεύτερη περίπτωση, τα μέλη του κυκλώματος απλά έκλεβαν το εκποιήσιμο υλικό από τους χώρους στους οποίους είχε αποθηκευθεί και φρόντιζαν να καταλήξει στα μέλη εκείνα της οργάνωσης που το πουλούσαν στη συνέχεια ως σκραπ.

Οι τρεις εγκέφαλοι της ομάδας –παραλήπτες του υλικού- κατηγορούνται ότι είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις για διαχείριση, εκμετάλλευση και πώληση παλιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν στις απολογίες τους τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Στα στοιχεία που αξιολόγησε ο ανακριτής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και η περίπτωση προϊσταμένου διεύθυνσης του ΟΣΕ ο οποίος έναντι αμοιβής 15 χιλιάδων ευρώ υπέγραψε απόφαση εικονικής μεταφοράς σιδηροδρομικού υλικού από εταιρία που ανήκε σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας.

Ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, εκ των συνηγόρων των κατηγορούμενων υπαλλήλων, δήλωσε πως οι εντολείς του αρνούνται την κατηγορία και αμφισβητούν τα στοιχεία της δικογραφίας που τους αποδίδουν δωροδοκίες. Ο κ. Σοφός αναφερόμενος σε καταγεγραμμένες συνομιλίες υπαλλήλων με τους κατηγορούμενους, που φέρονται ως εγκέφαλοι του κυκλώματος, είπε πως δεν προκύπτει κάτι επιλήψιμο, καθώς είχαν κερδίσει νόμιμους πλειστηριασμούς και τα τηλεφωνήματα ήταν για να μάθουν πως θα παραλάβουν το υλικό.

 

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.