Ολοκληρώνεται την προσεχή Δευτέρα (19/06) η κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας, Τάσου Τέλλογλου. Κατά τη σημερινή δικάσιμο, ερωτήσεις του απηύθυναν συνήγοροι των κατηγορουμένων, είτε αυτοί προέρχονταν από τη Siemens (μητρική ή θυγατρική), είτε από τον ΟΤE, είτε ήταν τραπεζικά στελέχη εμπλεκόμενα στα μαύρα ταμεία.

Μεταξύ των σημαντικών πραγμάτων που ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση ήταν:

- Η αναφορά του Τέλλογλου στη Siemens που μέχρι τη δεκαετία του ’80 ήταν γερμανική εταιρία και στη συνέχεια διεθνοποιήθηκε. «Αυτό το σκάνδαλο ήταν το τίμημα γα να γίνει μια παγκόσμια εταιρία» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι με την είσοδο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 2001, έγινε προσπάθεια να μπει μία τάξη στο ζήτημα των «επωφελών» πληρωμών. «Όταν πουλάς το 40% των προϊόντων σου στις ΗΠΑ δεν έχεις άλλη επιλογή» είπε, ενώ μίλησε και για την …έκπληξη του στελέχους της μητρικής Siemens Μίχαελ Κουτσενρόιτερ για την τήρηση αυτών των πρακτικών σε χώρες της ΕΕ.

- Η αναφορά στο πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής Siemens που παραπέμφθηκε σε δίκη και συγκεκριμένα στον Τόμας Γκάνσβιντ, ο οποίος κατηγορήθηκε στη Γερμανία για απλή συνέργεια (διά παραλείψεως) σε δωροδοκία αλλοδαπών αξιωματικών και για απιστία και φοροδιαφυγή. «Ο κ. Γκάνσβιντ είχε μια διαφορά σε σχέση με άλλα ανώτερα στελέχη της Siemens: ούτε με τη Siemens δέχτηκε να συμβιβαστεί πληρώνοντας χρήματα, ούτε με την εισαγγελέα δέχτηκε να κάνει συμφωνία. Κάποια στιγμή η κατηγορία κατά του Γκάνσβιντ κατέρρευσε και ο ίδιος απηλλάγη» ανέφερε ο Τ. Τέλλογλου.

- Η αναφορά στον Γ. Σκαρπέλη (σ.σ. κατηγορείται για παθητική δωροδοκία) που ως στέλεχος του ΟΤΕ πήρε μέρος, μαζί με δεκάδες άλλα (στελέχη), στην προετοιμασία της προγραμματικής συμφωνίας και επιπλέον ήταν ένα από τα έξι μέλη της επιτροπής διαπραγματεύσεων. Το 1997 που υπογράφηκε η επίμαχη σύμβαση ήταν πια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και όπως είπε ο Τ. Τέλλογλου, ενδέχεται οι πληρωμές με τις οποίες συνδέεται να έγιναν στο πλαίσιο της καλλιέργειας τοπίου (βλ. 2%).

- Η αναφορά του Τ. Τέλλογλου στον Μ. Χριστοφοράκο, ο οποίος με σκοπό να ενισχύσει οικονομικά το ΠΑΣΟΚ πήγε στο γραφείο του Θ. Τσουκάτου που τότε είχε αναλάβει το βάρος της οικονομικής εξόρμησης του κόμματος. Τον Τσουκάτο βαραίνει η κατηγορία της συνέργειας σε δωροδοκία, καθώς στο λογαριασμό του βρέθηκαν ένα εκατομμύριο μάρκα, προερχόμενα από την εταιρία Siemens, χρήματα που διαχειρίζονταν άνθρωποι του Χριστοφοράκου και που ο τελευταίος επέστρεψε στη Siemens το 2009.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε από τον συνήγορο του ποτέ δεν ανακλήθηκε η ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Τσουκάτο, αφού - όπως γράφει και σε βιβλίο του ο ίδιος ο Κ. Σημίτης - η αναζήτηση πόρων θεωρείτο κομματική υποχρέωση.

- Η επισήμανση Τσοβόλα - που στη δίκη παρίσταται ως συνήγορος του Σ. Τζούμα – ο οποίος επισήμανε ότι έχουν υπάρξει και έντιμα κόμματα…

- Η αναφορά στην αείμνηστη Αριστέα Μπουγάτσου που είχε ασχοληθεί δημοσιογραφικά με την υπόθεση και που όπως ειπώθηκε δεν ήταν από τους ανθρώπους που βάζουν νερό στο κρασί τους. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.