Γνωστή είναι στις τουρκικές αρχές η ταυτότητα του δράστη του μακελειού στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ίδια στιγμή το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη συνεχίζεται, ενώ η τουρκική αστυνομία έχει προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις. Για προσπάθεια διχασμού του έθνους, κάνει λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο άνθρωπος που διέπραξε την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έχει ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu. Οι αρχές γνωρίζουν επίσης το πώς κινήθηκε ο δράστης, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το όνομα του δράστη.

Ο δράστης επιτέθηκε στο club Reina της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, προκαλώντας το θάνατο 39 ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα παραμένει ασύλληπτος με την τουρκική αστυνομία να συνεχίζει το ανθρωποκυνηγητό, ερευνώντας τα μέρη από τα οποία φέρεται να πέρασε.

Στη Σμύρνη, οι αρχές προχώρησαν σε αθρόες συλλήψεις ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται με την τρομοκρατική επίθεση. Ακόμα, οι αστυνομικοί ανακρίνουν 27 υπόπτους, που φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Η σύζυγος του δράστη που ανακρίθηκε, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τις κινήσεις του, πως έμαθε τα νέα από την τηλεόραση και δεν ήξερε ότι είχε ενταχθεί στις ομάδες κρούσης των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες η ημερομηνία άφιξής του στην Τουρκία είναι ασαφής. Στα τέλη Νοεμβρίου νοίκιασε ένα σπίτι στο Ικόνιο μαζί με την σύζυγο και τα δύο τους παιδιά.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως φέρεται να γνώριζε καθοριστικές λεπτομέρειες για την ασφάλεια στο νυκτερινό κέντρο και τις εξόδους διαφυγής τις οποίες γνώριζαν μόνο συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, περίπου 20 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση στο Reina.

Σημειώνεται ότι την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει επίσημα το Ισλαμικό Κράτος.

 

Ερντογάν: Προσπαθούν να διχάσουν το έθνος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι ο συσχετισμός των διαφορετικών τρόπων ζωής με την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης την Πρωτοχρονιά συνιστά μια σκόπιμη προσπάθεια διχασμού του έθνους και υπογράμμισε ότι το τουρκικό κράτος δεν αναμείχθηκε ποτέ στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

«Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να αποδώσουμε την επίθεση στο Ορτακιόι στον διαφορετικό τρόπο ζωής», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Κανενός ο τρόπος ζωής δεν απειλείται συστηματικά στην Τουρκία. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ αυτό», σημείωσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από τα μέσα ενημέρωσης.

Στόχος της επίθεσης αυτής είναι «η πόλωση της κοινωνίας. Αυτό είναι πολύ σαφές», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Εμείς θα μείνουμε όρθιοι και θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας».

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι οι δηλώσεις Ερντογάν περί προσπάθειας διχασμού σχετίζονται με τη συζήτηση που υπάρχει σχετικά με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς και το αν αντιτίθεται στη μουσουλμανική ηθική, κάτι που επικαλέστηκε το ISIS στην ανακοίνωσή του, ως έναν από τους λόγους που διαπράχθηκε η επίθεση.

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, η οποία καταδίκασε την επίθεση, είχε εκδώσει ανακοίνωση τον Δεκέμβριο στην οποία ανέφερε ότι οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς δεν είναι σύμφωνοι με τις μουσουλμανικές αξίες, πυροδοτώντας επικρίσεις από ορισμένες πλευρές της τουρκικής κοινωνίας.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, τέτοιες αναφορές έχουν κάνει πολλούς «κοσμικούς» της Τουρκίας να ασκούν κριτική στο ισλαμιστικό υπόβαθρο του Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία.

Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η υποστηριζόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις επίθεση Σύρων ανταρτών για την ανακατάληψη της συριακής πόλης Αλ Μπαμπ, η οποία βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο Ερντογάν δήλωσε εξάλλου κατά την ομιλία του αυτή, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ότι είναι αποφασισμένος οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις στη Συρία να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των τρομοκρατικών ομάδων και από άλλες περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Μανμπίτζ.

 

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, euronews

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.