Οριακά φαίνεται να επικρατεί το «Ναι» στην Τουρκία με 51,3%, με τις μεγάλες πόλεις να στηρίζουν το «Όχι» και την επαρχία το «Ναι». Οργιώδη νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση και ζητά επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Μαύρα σύννεφα απλώνονται πάνω από την Τουρκία που βρίσκεται πλέον όλο και πιο κοντά στην εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος - «ενός ανδρός αρχή», όπως το ονειρεύεται ο Ερντογάν.

Με καταμετρημένο το 99% περίπου των ψήφων, το «Ναι» φαίνεται να επικρατεί με 51,36%, στο σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, έναντι 48,64% που συγκεντρώνει το «Όχι». Παρά το γεγονός ότι το «Όχι» φαίνεται να επικρατεί αισθητά στα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας, η επαρχία μοιάζει να δίνει τη νίκη στον Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το cnnturk, στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων, το «Όχι» προηγείται με 51%. Το cnn turk δίνει και την Κωνσταντινούπολη «κόκκινη», δηλαδή ότι το «Όχι» προηγείται, με ποσοστό 51,2% σε καταμετρημένο 99,7% ψήφων.

Μάλιστα, τα στοιχεία που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu καταδεικνύουν ότι το «Ναι» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στα κεντρικά της χώρας, ενώ το «Όχι» δείχνουν να επιλέγουν οι ψηφοφόροι στις παράκτιες περιοχές και το νοτιοανατολικό τμήμα (στη Σμύρνη το «Όχι» επικρατεί με 68% περίπου).

Οι κάλπες έκλεισαν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία και στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην υπόλοιπη χώρα.

 

Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση – Ζητά επανακαταμέτρηση

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο cnnturk μια «παράβαση», μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.

Την ίδια ώρα το αριστερό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του HDP, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν είναι οριστικά έως την εξέταση των ενστάσεων που θα υποβληθούν ενώπιον της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το φιλοκουρδικό κόμμα, το ποσοστό νοθείας κυμαίνεται σε 3-4%.

Σημειώνεται ότι με τη νίκη του στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν εξασφαλίζει σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου έως το 2029.

Ο Ερντογάν έχει διαμηνύσει ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας προς ένταξη στην ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε τέλμα εδώ και χρόνια, θα μπει «στο τραπέζι» μετά το δημοψήφισμα. Έχει επίσης ξαναφέρει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν τις τελευταίες εβδομάδες μια εντελώς άνιση προεκλογική εκστρατεία, στην οποία το κυβερνητικό μήνυμα κυριάρχησε στους δρόμους και στα ΜΜΕ. Η Τουρκία εξάλλου βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου 47.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 100.000 έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας των φερόμενων σχέσεών τους με τους πραξικοπηματίες του Ιουλίου.

Ακόμα, το αριστερό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκφράζει την κουρδική μειονότητα, αναγκάστηκε να κάνει εκστρατεία με τους δύο συμπροέδρους του στη φυλακή, καθώς κατηγορούνται για σχέσεις με την «τρομοκρατία», δηλαδή με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την ένοπλη κουρδική αυτονομιστική οργάνωση που η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

 

Ερντογάν: Ο τουρκικός λαός έλαβε ιστορική απόφαση

«Θέλω να ευχαριστήσω έναν έναν τους ψηφοφόρους μας», δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε διάγγελμα που απηύθυνε για το δημοψήφισμα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους τόνισε πως ελπίζει ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ωφελήσουν την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ανεπίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αριθμός των ψήφων υπέρ του «Ναι» ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια, ήτοι 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι ψήφοι έναντι του «Όχι».

Ο Ερντογάν μίλησε για μια ιστορική απόφαση που έλαβε ο τουρκικός λαός κι ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι η σημαντικότερη στην ιστορία της Τουρκίας.

 

Γιλντιρίμ: Το «Ναι» είναι η καλύτερη απάντηση στους πραξικοπηματίες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσε απόψε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη σήμερα στην Τουρκία είναι η καλύτερη απάντηση σε εκείνους που βρίσκονται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα υπέρ του «Ναι» είναι η καλύτερη απάντηση στους Κούρδους αυτονομιστές και όλες τις ξένες δυνάμεις που είναι εχθρικά διακείμενες προς την Τουρκία.

Μιλώντας από τα κεντρικά του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα, ενώπιον πλήθους υποστηρικτών, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι τώρα θα προχωρήσει στις απαραίτητες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή εκλογών το 2019.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.