Μαίνεται η σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην Τουρκία και χώρες της δυτικής Ευρώπης, με την Ολλανδία να πρωτοστατεί. Αφορμή για την τουρκο-ολλανδική «σύρραξη» υπήρξε η απαγόρευση διοργάνωσης συγκεντρώσεων Τούρκων πολιτικών υπέρ Ερντογάν στην Ολλανδία. Το 86% των Ολλανδών πολιτών εμφανίζεται να στηρίζει τον πρωθυπουργό της χώρας Μαρκ Ρούτε στους χειρισμούς του γύρω από το ζήτημα.

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Τουρκίας και χωρών της δυτικής Ευρώπης, με επίκεντρο την απαγόρευση διοργάνωσης πολιτικών συγκεντρώσεων στις ευρωπαϊκές χώρες από Τούρκους πολιτικούς, υπέρ του «ΝΑΙ» στο επικείμενο δημοψήφισμα της Τουρκίας, το οποίο θα δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν.

Τις τελευταίες μέρες, η ευρω-τουρκική αντιπαράθεση κορυφώθηκε μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας, με τη μία πλευρά να απευθύνεται στην άλλη με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Αφορμή υπήρξαν δύο περιστατικά: αφενός η απαγόρευση προσγείωσης του αεροσκάφους που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, αφετέρου η απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά από την Ολλανδία.

Αρχικά, την περασμένη Παρασκευή, οι ολλανδικές αρχές, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, ανακάλεσαν την άδεια προσγείωσης του αεροσκάφους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ. Η ολλανδική κυβέρνηση είχε ήδη καταστήσει σαφές ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ δε θα τύγχανε επίσημης υποδοχής εάν επισκεπτόταν τη χώρα για να διοργανώσει «συγκεντρώσεις» σε σχέση με το επικείμενο δημοψήφισμα της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου, αψηφώντας τη θέση αυτή της ολλανδικής κυβέρνησης, ετοιμάστηκε να πάει στη χώρα, για να αντιμετωπίσει την άρνηση των ολλανδικών αρχών.

Ακολούθησε η κράτηση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά στο Ρότερνταμ, η οποία έφτασε οδικώς στην πόλη από το Ντίσελντορφ, προκειμένου να μεταβεί στο τουρκικό προξενείο και να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση προσγείωσης του αεροσκάφους του Τσαβούσογλου, ενώ ήθελε να συμμετάσχει και σε πολιτική εκδήλωση η οποία τελικά ακυρώθηκε.

Οι ολλανδικές αρχές εμπόδισαν την Καγιά να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο και στη συνέχεια η υπουργός οδηγήθηκε σε απέλαση.

Η ολλανδική κυβέρνηση, σχολιάζοντας το περιστατικό, χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την επίσκεψη της Καγιά.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η Καγιά, μετά την επιστροφή της στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε: «Υποστήκαμε μια συμεριφορά χυδαία και σκληρή (...) Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή».

Τα περιστατικά αυτά ακολούθησε ορυμαγδός δηλώσεων της τουρκικής πλευράς.

«Απομεινάρια των ναζί» και «φασίστες» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Ολλανδία, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να σχολιάζει τα λεγόμενα του Ερντογάν:

«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο». «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

«Πρωτεύουσα του φασισμού» χαρακτήρισε ακόμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Ολλανδία σε ομιλία του στη Γαλλία, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σε… πιο ψύχραιμο ύφος είπε: «Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (...) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ του Σαββάτου, οι ολλανδικές αρχές ήρθαν αντιμέτωπες με εκατοντάδες Τούρκους διαδηλωτές που κύκλωσαν το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, ζητώντας να δουν την υπουργό Καγιά. Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού.

Αλλά και στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασαν διαδηλώσεις από υποστηρικτές του Ερντογάν, οι οποίοι πέταξαν αυγά και πορτοκάλια στην ολλανδική πρεσβεία, ενώ, μάλιστα, κάποιοι κατέβασαν την ολλανδική σημαία από την πρεσβεία και ανέβασαν την τουρκική.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματούχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα», δήλωσε.

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ακόμα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Επίσης, μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά τεταμένο πλαίσιο, η Ολλανδία κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της στην Τουρκία να παραμένουν «σε επιφυλακή» και να αποφεύγουν «τις συγκεντρώσεις και τα πολυσύχναστα μέρη», έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο που σηματοδοτήθηκε από διαδηλώσεις μπροστά από τις ολλανδικές διπλωματικές αντιπροσωπείες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Πάντως, δημοσκόπηση που διενήργησε το Peil.nl στην Ολλανδία, έδειξε πως το 86% των περισσοτέρων από 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, είπαν πως ο Ρούτε έκανε καλά τη δουλειά του στο θέμα που προέκυψε με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι προχωρεί στο εν μέρει «πάγωμα» της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας προς την Τουρκία.

«Η Τουρκία κινείται μακριά από την Ευρώπη», δήλωσε ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν και πρόσθεσε: «Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα».

 

«Κλειστές πόρτες» και από Δανία, Σουηδία, Ελβετία

Όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο η Ολλανδία που παίρνει αυστηρά μέτρα εναντίον των πολιτικών συγκεντρώσεων υπέρ Ερντογάν. Χθες, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ και του πρότεινε να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι’ αυτόν τον μήνα επίσκεψή του στην Κοπεγχάγη.

«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί απ’ αυτές. Γι’ αυτό πρότεινα στον Τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», δήλωσε ο Ράσμουσεν. Ακόμα, χθες έγινε γνωστό, ότι ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιούνταν μια εκδήλωση με ομιλητή αξιωματούχο του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ακύρωσε το συμβόλαιο, δίχως να δώσει εξηγήσεις. Ανάλογη εξέλιξη είχε και η απόπειρα Τσαβούσογλου να μιλήσει σε μια εκδήλωση στη Ζυρίχη, η οποία ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε να επιτρέψει την πραγματοποίησή της.

 

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική, Καθημερινή

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.