Νεκρός έπεσε ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Για το Χαλέπι» και περί «εκδίκησης» φέρεται να μίλησε ο δράστης, σύμφωνα με μαρτυρία του Γαλλικού πρακτορείου.

Νεκρός έπεσε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση ζωγραφικής στην Άγκυρα. Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε τον θάνατο του πρεσβευτή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, η ρωσική πρεσβεία εκτίμησε πως πρόκειται για μια επίθεση που διέπραξε ισλαμιστής.

Ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το Reuters αναφέρει ότι ο ένοπλος έχει «εξουδετερωθεί», επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα. «Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης», πρόσθεσε ο Κιλίτς.

 

Αστυνομικός φέρεται να είναι ο δράστης

Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και ο δήμαρχος της Άγκυρας ανέφεραν ότι ο δράστης της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή είναι αστυνομικός που ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της τουρκικής πρωτεύουσας, αλλά δεν βρισκόταν σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, ο δράστης της επίθεσης φέρεται ότι ονομάζεται Μερτ Αλτιντάς και ότι είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο δήμαρχος της Άγκυρας, ανέφερε ότι ο δράστης ανήκε «στην αστυνομία», μια πληροφορία που έδωσε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, προσθέτοντας πως υπηρετούσε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών.

 

Πυρά κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Πυρά ακούστηκαν πριν από λίγο κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για το περιστατικό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν για του δώσει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση» δήλωσε ο Καλίν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την επίθεση και θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας, ανέφερε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί. Εξακριβώνουμε τις πληροφορίες. Ο πρόεδρος σχεδιάζει να δεχθεί αναφορές από τον ΥΠΕΞ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας», σημείωσε ο Πεσκόφ.

 

Λίγο πριν τις συνομιλίες για τη Συρία η δολοφονική επίθεση

Η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, η χώρα θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Σήμερα σε μια επίθεση στην Άγκυρα ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Τουρκία, Αντρέι Γκενάντιεβιτς Καρλόφ, τραυματίστηκε και υπέκυψε», είπε η Ζαχάροβα. «Θεωρούμε ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας και πρόσθεσε πως η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

 

Αντιδράσεις από Βίτσα και Αβραμόπουλο

Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για την δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Άγκυρα, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, από το βήμα της Βουλής.

Ακόμα, ο κ. Βίτσας εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού στον «φίλο ρωσικό λαό».

«Δεν είναι καλά σημάδια αυτά», σχολίασε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος, πληροφορούμενος τη δολοφονική επίθεση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό, ανέφερε ότι η «Ελλάδα είναι και θα παραμείνει όαση ασφάλειας».

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τόξο αστάθειας, από την Τυνησία ως την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.