Σε σχετική ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα πλήγματα στους αμάχους. Αναφέρεται και στις απώλειες που προκαλούν οι άλλες πλευρές αλλά εστιάζει στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Είναι καιρός οι Αρχές των ΗΠΑ να πουν ξεκάθαρα ποια είναι η έκταση των απωλειών που αφορούν αμάχους και που έχουν προκληθεί από τις επιθέσεις του συνασπισμού (υπό τις ΗΠΑ) στη Συρία.»

Η Διεθνής Αμνηστία φοβάται πως «ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ υποτιμά σημαντικά τις επιπτώσεις στους αμάχους στις επιχειρήσεις του στη Συρία», σύμφωνα με όσα δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό.

Μετά από σχετικές έρευνες εκτιμάται πως σε 11 επιθέσεις δύο χρόνων σκοτώθηκαν 300 άμαχοι και παρατίθενται συγκεκριμένα παραδείγματα που φωτίζουν αυτό το κομμάτι του πολέμου.

«Οι δυνάμεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ απέτυχαν να πάρουν επαρκείς προφυλάξεις να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων και τις υλικές τους ζημιές. Κάποιες από αυτές τις επιθέσεις ίσως είναι δυσανάλογες ή άνευ διακρίσεων.»

Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας σημειώνεται επίσης ότι «και προηγούμενες έρευνες σε Πακιστάν και Αφγανιστάν έχουν δείξει ότι ο στρατός των ΗΠΑ απέτυχε να ερευνήσει αποτελεσματικά τις παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναλάβει την ευθύνη για τις απώλειες αμάχων».

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.