Στον 75χρονο θρύλο της ροκ θα απονείμει το βραβείο Νόμπελ η Σουηδική Ακαδημία «για την δημιουργία νέου τρόπου ποιητικής έκφρασης, στην Αμερικανική μουσική παράδοση», καθώς και για μία ολόκληρη ζωή συνεισφοράς στη λογοτεχνική γραφή και όχι απλώς για ένα κομμάτι της δουλειάς του, όπως αναφέρθηκε στην τελετή ανακοίνωσης των νικητών των βραβείων Νομπελ για το 2016, αφού «επί 54 συναπτά έτη ο Dylan ανακαλύπτει εκ νέου- συνεχώς- τον εαυτό του»

Outsider

Ο Dylan δεν αναμενόταν να κερδίσει το Νομπελ Λογοτεχνίας, καθώς για χρόνια αναφερόταν το όνομά του, η δουλειά του όμως δεν «χωρούσε» με ακρίβεια στο καλούπι της λογοτεχνίας, με την κλασσική έννοια του όρου καθώς η παράδοση των Νομπελ, θέλει οι νικητές να έχουν γράψει ποίηση, μυθιστορήματα και διηγήματα να λαμβάνουν τη διάκριση αυτή. 

Για το 2016, το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ήταν το τελευταίο από τα 6 συνολικά βραβεία που ανακοινώθηκαν, ακολουθώντας αυτά της Ιατρικής, της Φυσικής, της Χημείας, της Ειρήνης και των Οικονομικών. Ενώ στη λίστα των προηγούμενων νικητών του Νόμπελ Λογοτεχνίας, βρίσκουμε ονόματα όπως ο Pudyard Kipling, o William Faulkner, o John Steinbeck και ο Gabriel Garcia Marquez, για το 2015 το βραβείο αυτό κέρδισε η δημοσιογράφος από τη Λευκορωσία Svetlana Alexievich, η οποία παρέθεσε τα γραπτά της, σχετικά με τα σημαντικότερα γεγονότα που επηρέασαν την Λευκορωσία όπως η Πυρηνική καταστροφή Chernobyl, ο Σοβιετικός πόλεμος στο Αφγανιστάν και η Πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

To χρηματικό έπαθλο που πρόκειται να λάβει ο μουσικός, ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες, ποσόν το οποίο αντιστοιχει σε $927,740.

Η Sara Danius, μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Νομπελ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο Dylan έχει τις προδιαγραφές ενός μουσικού ινδάλματος», προσθέτοντας ότι «η επιρροή που ο ίδιος έχει ασκήσει στη μοντέρνα μουσική είναι βαθύτατη». Ο Peter Wastberg, μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «Ο Bob Dylan, είναι ο μεγαλύτερος ποιητής εν ζωή».

Η απονομή των βραβείων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, στην επέτειο θανάτου του ιδρυτή του θεσμού, Alfred Nobel ο οποίος απεβίωσε το 1869. 

54 χρόνια προσφοράς στη μουσική

Ο Bob Dylan, γεννήθηκε το 1941 στο Duluth της Minessota, στις ΗΠΑ. Το πραγματικό του όνομα είναι Robert Allen Zimmerman και φημολογείται ότι το καλλιτεχνικό του- Dylan- προέκυψε από τον θαυμασμό του για τον Ουαλό ποιητή Dylan Thomas (1914-1953). Το μεγαλύτερό του μουσικό πρότυπο, ήταν ο Woody Guthrie, ο οποίος αργότερα «έχρισε» τον Dylan ως μουσικό του διάδοχο.

Από τη δεκαετία του ‘60 έως και σήμερα, ο Dylan, γράφει μουσική και κάνει περιοδείες, με αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς για τη συμβολή του στη μουσική. Τα τραγούδια του Blowin’ in the wind και The times They are A-Changing έγιναν αντιπολεμικοί «ύμνοι». Τα Like a Rolling Stone και Masters of War, αποτύπωσαν το πνεύμα της επανάστασης, της αντίρρησης και της ανεξαρτησίας. Το ανήσυχο πνεύμα του Dylan ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τους μεγαλύτερους συμβολιστές ποιητές (Ρεμπώ, Μποντλαίρ, Τ.Σ. Έλλιοτ) ξεκίνησε να δημιουργεί πολυσύνθετα ροκ ποιήματα.

Η απόφασή του να αποτραβηχτεί από την φολκ μουσική και στιχουργία και να ασχοληθεί με τον ηλεκτρικό ήχο, αν και υπέστη μεγάλη κατακραυγή από τους αρχικούς του φαν, αποδείχθηκε εξίσου, αν όχι μεγαλύτερη επιτυχία. Η πρώτη συναυλία στην οποία ο Dylan εμφανίστηκε με πιο ροκ ύφος, έγινε το 1965 στο Newport Festival, όπου και εμφανίστηκε με δερμάτινο παντελόνι, μπότες και κρατώντας μια Fender Stratocaster. Στην πλειοψηφία τους οι φαν του δεν στήριξαν την μουσική αυτή στροφή αφού στη συγκεκριμένη συναυλία ακούστηκαν πολλά αρνητικά σχόλια, ωστόσο κέρδισε ένα κοινό πολύ μεγαλύτερο και έμελλε να εμπνεύσει ανυπολόγιστο αριθμό μουσικών, μέχρι και σήμερα.

Dylan_Newport_Festival_electric_guitar

Dylan_Newport_lether

 

Τον περασμένο Μάιο, εκδόθηκε ο 37ος δίσκος του, ο οποίος απέσπασε μια σειρά από βραβεία συμπεριλαμβανομένων 11 βραβείων Grammy, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα Όσκαρ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το Πολικό Μουσικό Βραβείο κ.α.

Η ανακοίνωση των Βραβείων Νόμπελ και η νίκη του Dylan, συνέπεσαν με τον θάνατο του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα Dario Fo, ο οποίος είχε επίσης κερδίσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το 1997.

Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου
Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.