Κατ’ αρχήν συμφωνία φαίνεται πως επήλθε στο Eurogroup, μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών. Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η Αθήνα δέχτηκε την προνομοθέτηση μέτρων για το 2019, σε περίπτωση που δεν «πιαστούν» οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά με αντισταθμιστικά μέτρα. Με βάση αυτό, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Μία κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη στο Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, αρκετά νωρίτερα από το αναμενόμενο. Φαίνεται ότι στη γρήγορη λήψη απόφασης συνέβαλε και με το «μινι-Eurogroup» που προηγήθηκε, μεταξύ ελληνικής πλευράς και εκπροσώπων των δανειστών, το οποίο προετοίμασε το έδαφος.
Σύμφωνα με τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά από κυβερνητικές πηγές και από τη συνέντευξη Τύπου των Γιερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ, η σημερινή συμφωνία προβλέπει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ώστε να πραγματοποιηθεί συμφωνία και σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Το πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας περιλαμβάνει την προληπτική νομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Η συμφωνία φαίνεται να περιλαμβάνει αντίστοιχη νομοθέτηση αντισταθμιστικών μέτρων, ώστε οι επιπτώσεις στο κοινωνικό εισόδημα από την ενδεχόμενη υλοποίηση μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, να είναι να είναι μηδενικές.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, τόνισε ότι εάν υπάρξει για παράδειγμα μείωση του αφορολόγητου, θα πρέπει αντιστοίχως να προβλεφθεί και μια ίσης αξίας μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ. Τα αντισταθμιστικά μέτρα θα πρέπει και αυτά να περιγραφούν συγκεκριμένα στο νομοθέτημα που θα ψηφιστεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή, όπως ακριβώς θα περιγράφονται και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα τελευταία βέβαια, όπως ανέφερε o πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, θα σχετίζονται μάλλον με παρεμβάσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό (παραπέμποντας ευθέως σε αφορολόγητο και συντάξεις).
Με βάση τη συναίνεση στο Eurogroup, για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, η κυβέρνηση τονίζει πως ο στόχος για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα» συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.
Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ