Χωρίς συμφωνία έληξε η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με την απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές να επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά όσον αφορά τα εργασιακά. Αυτό δυσχεραίνει την επίτευξη συμφωνίας στο Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα, ενώ την ίδια μέρα ο Πιερ Μοσκοβισί θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει σειρά επαφών.
«Άκαρπη» φαίνεται πως έληξε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ Αθήνας και θεσμών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Στη διαδικασία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Τα «ανοιχτά σημεία» της διαπραγμάτευσης εντοπίζονται στα εργασιακά, το δημοσιονομικό, τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια.
Όσον αφορά τα εργασιακά, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι η Έφη Αχτσιόγλου ήταν η πρώτη που αποχώρησε από την τηλεδιάσκεψη, γεγονός που επιβεβαιώνει το χάσμα που συνεχίζει να υπάρχει στο εν λόγω πεδίο. Πηγές του Υπουργείου Εργασίας επεσήμαναν ότι το υπουργείο επανέλαβε τις γνωστές σε όλους θέσεις, ενώ, στη διάρκεια της συζήτησης και οι δύο πλευρές ζήτησαν διευκρινίσεις επί σειρά θεμάτων.
Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι δανειστές, με προεξάρχον το ΔΝΤ, επανέλαβαν τη σκληρή γραμμή τους στα εργασιακά. Το Ταμείο φαίνεται πως εμμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στη διατήρηση του τρόπου ορισμού του κατώτατου μισθού και του ισχύοντος καθεστώτος για τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και σε επαχθείς αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.
Όσον αφορά το τελευταίο, η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε συζήτηση για καθιέρωση του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών («λοκ άουτ»), προτίθεται όμως, όπως φαίνεται, να συζητήσει αλλαγές σε αυτό που η άλλη πλευρά προσδιορίζει ως «συνδικαλιστικά προνόμια», όπως τη διεύρυνση των αιτιών απόλυσης των συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο, κυρίως ποινικού χαρακτήρα.
Ωστόσο, τίθεται και θέμα αλλαγών στο τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακή κινητοποίηση. Οι θεσμοί επιμένουν οι αποφάσεις να λαμβάνονται από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή η κήρυξη απεργίας να προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειονότητας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης.
Με το χάσμα που υφίσταται αυτή τη στιγμή στα εργασιακά, φαίνεται πως μόνο η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο θα μπορούσε να δώσει κάποια λύση.
Σε σχέση με το δημοσιονομικό, το πρόβλημα προκύπτει από την «τρύπα» 600 εκ. ευρώ που έχουν εντοπίσει οι θεσμοί στον προϋπολογισμό του 2018. Για να κλείσει αυτή η «τρύπα», η κυβέρνηση καλείται να υιοθετήσει ως “prior action” Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2017-2020. Αυτό θα θέτει ταβάνι στις δαπάνες στη βάση των στόχων του προγράμματος του ESM και ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει τη νομοθέτηση ορισμένων παραμετρικών μέτρων, για το ύψος των οποίων διεξάγεται ακόμα διαπραγμάτευση.
Στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα χρέη των επιχειρήσεων οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση του νόμου είναι επίσης ανοιχτές. Παραμένει δηλαδή το ερώτημα για το αν θα κουρευτεί το κεφάλαιο των οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες, η χρονική διάρκεια του νόμου καθώς επίσης και για το αν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η υποβολή των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας ή θα απαιτείται και φυσική παρουσία αξιολογητή.
Αναφορικά με την ενέργεια, πηγή του αρμόδιου υπουργείου τόνιζε ότι σε ό,τι αφορά τα δικά του θέματα εκκρεμεί μια ρύθμιση για τις δημοπρασίες των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).
Η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα θέματα της αξιολόγησης θα αρχίσουν να κλείνουν από την Τρίτη και μετά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group της Δευτέρας, αναμένεται κάποια προσέγγιση η οποία θα αποτυπωθεί στη συνέχεια σε συμφωνία.
Στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί – Πρώτα στο ΣΕΒ, μετά στην Αχτσιόγλου
Κι ενώ η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της, δεν είναι φυσικά άσχετη η επιλογή του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί να έρθει στην Αθήνα για να συναντήσει την ελληνική πολιτική ηγεσία.
Έτσι, ο Πιερ Μοσκοβισί θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 17:00 της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, στις 15:00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ αργότερα, στις 18:15 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Επίτροπος θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία, κατά τη διάρκεια δείπνου, που οργανώνεται στο πλαίσιο του Συνεδρίου "THE GREEK ECONOMY CONFERENCE" από το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο (ώρα 20:30, ξενοδοχείο "Athenaeum Intercontinental").
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, ο Επίτροπος Μοσκοβισί θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ και αμέσως μετά θα συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου (ώρα 10:15, στο Υπουργείο).
Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα (ώρα 11:15).
Το πρόγραμμα του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο 7ο Δημοτικό Σχολείο του δήμου Γέρακα (ώρα 14.00, Αισώπου 11Β, Γέρακας), πρότυπο έργου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα), που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (πρόγραμμα Jessica).
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euro2day.gr, news247.gr, cnn.gr