Στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ρόδου για την επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, παρέστη και κατέθεσε στεφάνι ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρό της, κ. Νικόλαο Βούτση.
Αναφερόμενος στην επέτειο, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτριος Κρεμαστινός προέβη στις παρακάτω δηλώσεις:
«Σήμερα, τιμούμε μια πραγματικά ιστορική μέρα. Τα Δωδεκάνησα που πάντα διατήρησαν την ελληνική τους ψυχή ενάντια στις καταπιέσεις των αλλεπάλληλων κατακτητών τους, Σαρακηνών, Βενετών, Ιωαννιτών Ιπποτών, Οθωμανών, Ιταλών, Γερμανών και Άγγλων, επιτέλους μετά από αιώνες παραχωρήθηκαν στη μητέρα πατρίδα. Δεν άρκεσαν το ολοκαύτωμα της Κάσου και οι ανθρωποθυσίες των Δωδεκανησίων σε κάθε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα για να ενωθεί η Δωδεκάνησος με τη μητέρα πατρίδα. Η διεθνής διάσκεψη των νικητών συμμάχων στο Παρίσι, προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος της Σοβιετικής Ένωσης στη Μεσόγειο παραχωρώντας σε αυτήν τη Λέρο, την οποία είχε ζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Μολότωφ, ομόφωνα παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα μετά από εισήγηση του ίδιου του Μολότωφ, προς έκπληξη των πάντων. Έτσι, η αγγλική σημαία που επί τρία χρόνια κυμάτιζε στον ιστό του Δημαρχείου της Ρόδου, υποστάλθηκε επισήμως την 7η Μαρτίου του 1948 για να γίνει η έπαρση της γαλανόλευκης. Έτσι, η Αγγλία «αναγκάστηκε» να εγκαταλείψει τα Δωδεκάνησα.
Σήμερα, τείνουμε χείρα φιλίας και κλάδον ελαίας στους γείτονές μας, απαιτώντας να μείνουμε πιστοί στις συνθήκες τις οποίες υπέγραψαν οι μεγαλύτεροι πολιτικοί των χωρών μας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ. Συνθήκες οι οποίες εξασφάλισαν μέχρι σήμερα διαρκή ειρήνη και την οποία υπονομεύουν, δυστυχώς, άφρονες φωνές για πολιτικούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Οι φωνές αυτές πρέπει άμεσα να απομονωθούν γιατί σιγά-σιγά δηλητηριάζουν τους λαούς μας.
Η εξωτερική πολιτική ασκείται υπεύθυνα από τα αρμόδια Υπουργεία των Εξωτερικών και επί ουσιαστικών διαφορών τα πολιτισμένα κράτη προσφεύγουν στα διεθνή δικαστήρια.
Οι Δωδεκανήσιοι αποτελούν παράδειγμα συμβίωσης των δύο λαών μας. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, επί τόσους αιώνες κατάφεραν να ζουν ειρηνικά και αδελφικά, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κρατούσα εξουσία.
Το σημερινό μας μήνυμα είναι να διασφαλιστεί η ειρήνη, πάση θυσία, και η συνεργασία την οποία επιθυμούν οι λαοί μας, Έλληνες και Τούρκοι. Επιθυμούμε η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτως ώστε οι απαράδεκτα υψηλοί εξοπλισμοί των δύο κρατών να ελαττωθούν και να επικρατήσουν συνθήκες κοινωνικής ευημερίας η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής των φτωχότερων τάξεων των λαών μας».