Λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Κανονισμού της Βουλής, επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Η ομιλία του Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής
Μέρος μιας γιγαντογραφίας του συστήματος πολιτικής και οικονομικής εξουσίας των χρόνων που προηγήθηκαν αποτελούν, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Μπαλωμενάκη, οι χαριστικές δανειακές πράξεις που έφερε στο φως και οδηγεί στη Δικαιοσύνη η πολύμηνη δουλειά της Επιτροπής. Ο βουλευτής εξήγησε ότι δεν πρόκειται απλώς για δάνεια που έπεσαν έξω λόγω της κρίσης, τονίζοντας ότι ο παραβατικός τραπεζικός δανεισμός αποτέλεσε την αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης στις υπό μελέτη περιπτώσεις, αν και οι ιδιοκτήτες τους ήταν εξαιρετικά πλούσιοι επιχειρηματίες.
Αναφορικά με την απόδοση ευθυνών, είπε ότι στο Πόρισμα έχουν περιγραφεί λεπτομερώς και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι πολλοί θα λάβουν την ιδιότητα του κατηγορουμένου, είτε ως αυτουργοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί για αδικήματα, όπως η κακουργηματική απιστία. Τόνισε δε ότι αυτές οι ευθύνες συμπλέκονται με ποινικές και αφορούν και πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα π.χ. εκείνων που υπέγραφαν εκ μέρους των ηγεσιών των κομμάτων τους τα επιλήψιμα δάνεια, εκείνων που παραπλανούσαν με ή χωρίς συνεργούς τις πιστώτριες τράπεζες για να δέχονται τις διπλοτριπλοεκχωρήσεις, εκείνων από τον κρατικό μηχανισμό που φρόντιζαν να μην υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα των τραπεζών αν προηγήθηκαν άλλες εκχωρήσεις κλπ.
Οι ομιλίες των επικεφαλής των κομμάτων
Στην παραδοχή ότι υπήρξε διαπλοκή στην Ελλάδα προέβη ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε να κάνει συναλλαγή μαζί της. «Αυτή η νέα διαπλοκή είναι πιο δηλητηριώδης από την παλιά, διότι βασίζεται σε πράξεις και μεθοδεύσεις που διαβρώνουν θεσμούς του πολιτεύματος, καταλύουν ανεξάρτητες αρχές και παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη δικαιοσύνη» είπε.
Αναφορικά με τη μάχη με τη διαπλοκή, σημείωσε ότι αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο μπροστά στην αυξανόμενη κοινωνική κατακραυγή της πιο αποτυχημένης Κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Η δε Εξεταστική Επιτροπή συστάθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και ως εργαλείο εκφοβισμού των τραπεζικών στελεχών και των ΜΜΕ.
«Δεν φταίει ο καθρέφτης των ΜΜΕ, το δικό σας είδωλο είναι απαξιωμένο στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» τόνισε.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης των ΜΜΕ και των κομμάτων δεν είναι σημαντικό. Αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας, την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και εκπέμπει εντονότατο συμβολισμό που ενδιαφέρει τους πολίτες που μας παρακολουθούν» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, Φώφη Γεννηματά. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό που κινεί την Κυβέρνηση είναι τα κατηγορητήρια που θέλει να στήσει για να κρατήσει τον μύθο του δήθεν νέου απέναντι στο δήθεν παλιό, κατηγορώντας τη και για αλλοίωση της κατάθεσης του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σαλαγιάννη.
«Όσο κι αν ψάξατε, όσο κι αν σκάψατε βαθιά, ότι κι αν σκαρφιστήκατε, η σκευωρία απέτυχε. Και τελικά είδατε τα δικά σας άπλυτα να βγαίνουν στη φόρα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Αυγή είναι το μόνο ΜΜΕ που ζήτησε πολιτική παρέμβαση για τη ρύθμιση δανείου και ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο κόμμα που - ως ΕΑΡ τότε - πέτυχε γενναίο κούρεμα των οφειλών προς τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Εξεταστική Επιτροπή για να τραβήξει την προσοχή του λαού από τα πολύ σκληρά μέτρα που παζαρεύει και σκέφτεται να υλοποιήσει στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. «Αν η Κυβέρνηση ήθελε την προώθηση της διαφάνειας στην αντιμετώπιση της διαπλοκής θα είχε υιοθετήσει επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ για μετατροπή όλων των μετοχών σε ονομαστικές, γα κατάργηση όλων των απορρήτων (τραπεζικού – φορολογικού – επιχειρηματικού κλπ.), την απαγόρευση λειτουργίας εξωχώριων, τον έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων, ωστόσο όλα αυτά τα απορρίπτετε ασυζητητί επειδή είναι νόμιμα για το σύστημά σας, για την ΕΕ και την τάξη σας» σημείωσε.
«Αν κάποιοι νομίζουν ότι μετά από αυτά που ειπώθηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή, η ιστορία αυτή θα τελειώσει με το κλείσιμο της σημερινής συζήτησης κάνουνε πάρα πολύ μεγάλο λάθος» σημείωσε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι από το 1996 μέχρι το 2014 δόθηκαν επίσημα, δηλαδή μέσω επιχορηγήσεων και απλήρωτων τραπεζικών δανείων στα δύο μεγάλα κόμματα προς διαχείριση 1 δις 300 εκατ. ευρώ.
Την απορία του για τον λόγο που συστάθηκε η Επιτροπή για τα δάνεια εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, αφού νέα δάνεια δεν δίνονται και δεν υπάρχει περίπτωση για επιστροφή των παλιών. «Τι θα πει ο ιστορικός γι’ αυτήν την Εξεταστική; Τι ικανοποίησε, τι θεράπευσε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στα ‘νοικοκυρεμένα’ οικονομικά του κόμματός του με τίμημα το να μην έχει γραφεία σε όλη τη χώρα, να μην συντηρεί κομματικούς μισθοφόρους, τα στελέχη του να μετακινούνται με δικά τους έξοδα και οι καμπάνιες να στήνονται από εθελοντές - φίλους του κόμματος αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι θεσμοί αντί να υπηρετήσουν τον πολίτη εκφυλίζονται πολλές φορές σε πεδία προνομίων και καταχρήσεων. Όποιος παρακολούθησε τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής διαπίστωσε πως τα προνόμια σε ημετέρους, στα κόμματα, σε επιλεγμένους εκδότες και καναλάρχες έγιναν εργαλεία καταχρήσεων και τελικά εστίες διαφθοράς» σημείωσε.
Ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε και τις δικές του προτάσεις: i). να παρουσιάσουν τα υπερχρεωμένα κόμματα ένα ρεαλιστικό σχέδιο αποπληρωμής των δανείων τους, ii). να υπάρξει ουσιαστικό ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του εργολήπτη δημοσίων έργων και του ιδιοκτήτη ΜΜΕ και iii). να δημοσιοποιούνται εφεξής τα οικονομικά στοιχεία των κομμάτων και οι διαφημιστικές δαπάνες του κράτους, των τραπεζών και των ΔΕΚΟ.