Η αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ στην Ελλάδα – συνολικού ύψους 116 δις ευρώ - αποτέλεσε το αντικείμενο της ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Ιωάννη Μανιάτη προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη.
«Εάν κανείς θελήσει να κάνει μια πολύ απλή - απλοϊκή, θα μπορούσε να πει κάποιος - αναγωγή, εάν θεωρήσουμε ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί, ας πούμε, το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, για να φτάσουμε τον μέσο όρο απορροφήσεων αυτών των 116 δισεκατομμυρίων, θα έπρεπε στη χώρα μας να έχουν επενδυθεί από το πακέτο Γιούνκερ πάνω από 2 δισεκατομμύρια, σήμερα που μιλάμε, γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια και αυτό το λέω πάντα με βάση τον μέσο όρο, όχι τις πρώτες θέσεις. Αντίστοιχα, θα έπρεπε να έχουν δοθεί τέσσερις - πέντε χιλιάδες δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή να έχουν δημιουργηθεί κάποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο βουλευτής.
Ο Υπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα στην απορρόφηση του «Juncker Plan» μετά τις τέσσερις μεγάλες (Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία και Γαλλία), πράγμα που πρακτικά σημαίνει 533 εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές και την καινοτομία και χρηματοδότηση 160 εκατομμυρίων προς ενδιάμεσες τράπεζες, η οποία “υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε επενδύσεις άνω των 280 εκατομμυρίων και θα ωφελήσει πάνω από επτακόσιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.
«Αποδέχεστε τη λογική ότι από τα 116 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη επενδυθεί θα έπρεπε κατά μέσο όρο να έχουν επενδυθεί στη χώρα πάνω από 2 δισεκατομμύρια, έτσι ώστε να είμαστε στον μέσο όρο των χωρών; Γιατί διαφορετικά δεν έχουμε κοινό επίπεδο αναφοράς. Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι, με βάση αυτόν τον απλό μέσο όρο, θα έπρεπε οι στοχεύσεις της χώρας και τα επιτεύγματα της χώρας να είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ» επανέλαβε στη δευτερολογία του ο Γ. Μανιάτης, εκφράζοντας φόβους ότι έχουν γίνει λιγότερα από τα προσδοκώμενα.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει απορροφηθεί από το «Junker Plan» ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα από τον κατάλογο των έργων για τα οποία υπάρχει συμφωνία απευθείας χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) έκανε ειδική αναφορά στα τρία πιο σημαντικά:
- Πρώτον, τη νέα Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, προϋπολογισμού 1,5 δισεκατομμυρίου (75% δανειοδότηση από την ΕΤΕΠ και 25% από το ΕΣΠΑ),
- Δεύτερον, τη διασύνδεση ηλεκτρική Κρήτης – Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων (50% από δανειακά κεφάλαια από την ΕΤΕΠ και 50% από το ΕΣΠΑ)
- Τρίτον, την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε δεκαέξι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 280 εκατομμυρίων (50% από το ΕΣΠΑ και 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
«Το συμπέρασμα είναι ότι τα δεδομένα είναι συντριπτικά. Η Ελλάδα είναι πέμπτη χώρα στην Ευρώπη σε απορρόφηση του «Junker Plan», η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι παρούσα στην Ελλάδα με επιταχυνόμενους ρυθμούς συμφωνιών και δείχνει πολύ ισχυρή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία με όλο το φάσμα των εργαλείων που ενεργοποιεί» κατέληξε ο Υπουργός.