Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, η διάρκειας 4 ωρών περίπου συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και συνεχίστηκε με τις ομιλίες των Προέδρων των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών ομάδων για να κλείσει με εκ νέου τοποθετήσεις τους και την τριτολογία του Α. Τσίπρα.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, η οποία θα βάζει τέλος στη λιτότητα, θα αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη και θα δίνει ουσιαστική λύση στο ζήτημα του χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία αποτύπωνε τον κοινό τόπο των τρίμηνων διαπραγματεύσεων και όχι αποκλειστικά τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Η εισήγηση Γιούνκερ όμως - εκ μέρους των τριών θεσμών - αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη, καθώς κινήθηκε σε εντελώς άλλη κατεύθυνση, προτείνοντας σκληρά μέτρα, όπως την κατάργηση του ΕΚΑΣ –που δίνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους - και την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος. «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακή στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους τους εμπνευστές του» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο χρηματοδοτικό στραγγαλισμό ως μέσο πίεσης εκ μέρους των θεσμών, είπε πως είναι και ζήτημα ηθικής τάξης που συγκρούεται με τις στοιχειώδεις, ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι πολλοί αυτοί που στην Ευρώπη νιώθουν περήφανοι για την τακτική αυτή. Είναι καιρός να αποδείξουν όλοι τόσο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Ευρώπη ότι δουλεύουν για την εξεύρεση λύσης και όχι για να υποτάξουν και να ταπεινώσουν έναν ολόκληρο λαό. Γιατί τότε θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα» τόνισε, καταχειροκροτούμενος από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Τέλος, ανέφερε τα 6 σημεία στα οποία πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία, η οποία σύμφωνα με την εκτίμησή του είναι πολύ κοντά: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία έχουν ήδη γίνει αποδεκτά / αναδιάρθρωση χρέους / προστασία μισθών και συντάξεων / αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας / επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων / ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα.
Στις κατακτήσεις της δικής του Κυβέρνησης που εξανεμίστηκαν αναφέρθηκε με τη σειρά του ο Αντώνης Σαμαράς, εξηγώντας ότι επί πρωθυπουργίας του μειώθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ στην εστίαση και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ διανεμήθηκε κοινωνικό μέρισμα και η ελληνική οικονομία είχε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2014. «Αυτά που σας ζητάνε οι δανειστές είναι τρεις φορές περισσότερα από το μαίηλ Χαρδούβελη. Η άλλη πρόταση που θα μπορούσα να σας κάνω είναι να συνεχίσετε τη διαπραγμάτευση με το e-mail Χαρδούβελη» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τρία ακόμα πράγματα πρέπει να γίνουν άμεσα: να μπει ένα τέλος στις συκοφαντίες, να εγκαταλειφθούν οι ιδεοληψίες και η πολιτική ‘χαϊδέματος’ του δημοσίου εις βάρος του ιδιωτικού τομέα και να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η αξιοπιστία της χώρας.
Η Ελλάδα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, επικαλούμενος και δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 48% των πολιτών λέει ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται λάθος και μόνο το 30% συμφωνεί με τη διαπραγματευτική τακτική. «Η Κυβέρνηση σας, κύριε Τσίπρα, αρέσκεται στους αυτοσχεδιασμούς, πολλές φορές καταστροφικούς αν προσέξουμε το τι έχει κάνει στην Παιδεία, στη μεταναστευτική πολιτική και στο Δημόσιο», σημείωσε, ενώ αναρωτήθηκε ποιά είναι η αναπτυξιακή πολιτική της. Στο στόχαστρό του τέθηκε και η εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα κομμάτι της οποίας απαρτίζεται από «αντιευρωπαϊστές, κρατιστές, εχθρούς της δημιουργικότητας και του ιδιωτικού τομέα», αλλά και η επιλογή της Κυβέρνησης να μην υπάρχει εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης, όπως είχε εξαρχής προτείνει το κόμμα του. «Η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι εθνική κι όχι μια διαπραγμάτευση μόνο των στελεχών σας» τόνισε.
Την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και τη διαγραφή του χρέους πρότεινε με τη σειρά του ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εμπορεύεται τις ελπίδες του λαού, βάζει στον πάγο ακόμα και τις ελάχιστες προεκλογικές υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και με τις πολιτικές της νομιμοποιεί τα μνημόνια και ανοίγει το δρόμο για νέα επαχθή μέτρα. «Το λογαριασμό πάλι θα τον πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια. Αυτή είναι η προσφορά σας στο σύστημα» τόνισε, ενώ υπενθύμισε το συλλαλητήριο της 11ης Ιούνη ενάντια στο νέο Μνημόνιο.
Τη διαφοροποιημένη πολιτική της Κυβέρνησης επιχείρησε να εξηγήσει ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στο όφελος για την οικονομία από την εξοικονόμηση 14 δις ευρώ που έχει ήδη επιτευχθεί λόγω της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, στην αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος και στη διατήρηση του ΕΚΑΣ (η κατάργησή του ήταν στα προαπαιτούμενα που είχε υπογράψει ο Στουρνάρας). Υπενθύμισε ακόμα ότι το e-mail Χαρδούβελη έκανε λόγο για εγκατάλειψη των νησιών που είχαν λιγότερους από 2000 κατοίκους, επειδή ‘δεν συμφέρει να κατοικούνται’. «Και για να μην ανησυχείτε, η Κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να κάνει καμία συμφωνία που θα παραβιάζει το άρθρο 101 του Συντάγματος για τη φορολογία στα νησιά. Βέβαια στις καρέκλες που ξαπλώνουν κάποιοι θα το πληρώσουν το ΦΠΑ 23%. Τους νησιώτες προστατεύουμε», ανέφερε.
«Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε με μεταφυσική βεβαιότητα αυτά που έλεγε προεκλογικά και τις πρώτες μετεκλογικές εβδομάδες ότι οπωσδήποτε θα επιτευχθεί συμφωνία, διότι όλοι θα υποχωρήσουν μπροστά στη σθεναρή στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, διότι σε τελική ανάλυση αποφασίζει μόνος του ο ελληνικός λαός, μόνη της η ελληνική Βουλή, μόνη της η ελληνική Κυβέρνηση. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δεν εντάσσεται σε καμία διαπραγματευτική λογική», είπε, τέλος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το πραγματικό δίλημμα είναι αν θα πάρουμε σκληρά μέτρα για να σώσουμε τη χώρα ή αν θα καταστραφούμε, ενώ η Κυβέρνηση βρίσκεται ήδη με την πλάτη στον τοίχο, εγκλωβισμένη, χωρίς να έχει ούτε εντολή ρήξης, ούτε πλειοψηφία «μεταστροφής προς την υπευθυνότητα», με κάθε μήνα καθυστέρησης επίτευξης συμφωνίας να συνεπάγεται έναν επιπλέον χρόνο παραμονής στο μνημόνιο. Αναφερόμενος στο έγγραφο των 47 σελίδων, είπε ότι είναι μια μικρή ατελής συμφωνία, χωρίς καμία αναπτυξιακή πρόβλεψη ή πρόβλεψη για το χρέος. «Εάν έχετε κυβέρνηση, που θα φανεί αυτό στις ψηφοφορίες για το τρίτο Μνημόνιο, θα βοηθήσουμε. Σας φέρθηκαν σκανδαλωδώς καλύτερα απ’ό,τι στη δική μας κυβέρνηση στην Ευρώπη. Τωρα ήρθαν τα δύσκολα. Η σημερινή μέρα είναι ιστορική. Εδώ είμαστε να κάνουμε τον τελικό λογαριασμό ενώπιον του ελληνικού λαού και της ιστορίας» κατέληξε.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)