Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας – με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα – πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Η συζήτηση ξεκίνησε με την αγόρευση του Πρωθυπουργού, συνεχίστηκε με αυτές των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και δύο Υπουργών (Γ. Κατρούγκαλου, Ευ. Τσακαλώτου), οι οποίοι είχαν και δικαίωμα δευτερολογίας, ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την τριτολογία του Α. Τσίπρα.

«Στο ερώτημα αν και οι επόμενες γενιές έχουν δικαίωμα στην κοινωνική προστασία και στην κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για κρυφτούλι, ούτε για εύκολη δημαγωγία» είπε στο άνοιγμα της ομιλίας του ο Α. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Απέδωσε μάλιστα το έλλειμμα στη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα προηγούμενα 40 χρόνια, στις επιλογές που έγιναν τα χρόνια της κρίσης – που μείωσαν κατά 25 μονάδες το ΑΕΠ της χώρας και ανέβασαν της ανεργία από το 7% στο 25% – και στο δημογραφικό πρόβλημα.

«Αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει» τόνισε, αποδίδοντας στην πρόταση της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό τα χαρακτηριστικά της ισονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εσωτερική αναδιανομής από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους με σεβασμό στην αρχή της διαφορετικότητας και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εργοδοτικοί φορείς «βάζουν πλάτη για να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις». Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, ο κ. Βρούτσης (ΝΔ) μιλούσε για πετσόκομμα των συντάξεων, μείωση 70% στις επικουρικές, πλήρη και άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ, πάγωμα των αυξήσεων, ανέφερε.

«Θέλουμε να βρούμε λύσεις, γι’ αυτό είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και δεν προκρίνουμε ούτε την καταστολή των κινητοποιήσεων, ούτε έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε να δυσφημίσουμε αγώνες. Οι αγώνες είναι χρήσιμοι αρκεί να έχουν αποτέλεσμα» σημείωσε, στηλιτεύοντας την άρνηση των αγροτών για διάλογο.

Σε διάλογο κάλεσε όμως και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. «Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας ‘άπλυτα’, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης σε ένα μείζον θέμα, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος» κατέληξε.

Με την ιδιότητα του Προέδρου της ΝΔ μίλησε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είστε η πιο επιβλαβής Κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος» είπε, καταχειροκροτούμενος από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. «Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία, υπονομεύσατε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, απέδωσε τις ανάγκη λήψης νέων μέτρων στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2015 με ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και μίλησε για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 30 χρόνων που φέρουν τη σφραγίδα της ΝΔ (π.χ. νόμοι Σιούφα / Πετραλιά) σε αντιδιαστολή με την κυβερνητική πρόταση που οδηγεί, μεταξύ άλλων, στον κατακερματισμό της κοινωνίας. «Το σχέδιο σας έχει έξι οδυνηρά χαρακτηριστικά: οδηγεί σε σύγκρουση γενιών, ανοίγει πόλεμο στην παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει τα κίνητρα για την εργασία, μετατρέπει επί της ουσίας το ασφαλιστικό σύστημα σε προνοιακό, ετεροχρονίζει το πρόβλημα και φυσικά είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο» τόνισε.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις του ήταν: χρησιμοποίηση όλων των εργαλείων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της πληροφόρησης από το σύστημα ΗΛΙΟΣ για την αξιοποίηση πόρων από παράνομα καταβαλλόμενες συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, συμψηφισμός των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ μόνο τον τελευταίο χρόνο με τις αγροτικές επιδοτήσεις και – εφόσον είναι απαραίτητο – εξορθολογισμός της κρατικής επιχορήγησης που δίνεται στα ευγενή ταμεία.

«Μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Το πέτυχαν άλλες χώρες, το πετυχαίνουν και οι Κύπριοι αδερφοί μας οι οποίοι εξέρχονται του μνημονίου τον Μάρτιο του ’16, μπορούμε να ξαναδείξουμε στον κόσμο τη δημιουργική πλευρά της πατρίδας μας, αλλά προϋπόθεση είναι μια δίκαιη, ρεαλιστική, κοινωνική συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης όλων των κοινωνικών ομάδων, όλων των γενεών» κατέληξε.

Την απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους διέλυσαν τα ασφαλιστικά ταμεία ζήτησε ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος. Στην κατεύθυνση βελτίωσης του σχεδίου της Κυβέρνησης πρότεινε ποσοστό επί των τραπεζικών συναλλαγών ως ειδική εισφορά για την ενίσχυση του ασφαλιστικού, απεξάρτηση των ένστολων από το άλλο σύστημα και διατήρηση της αυτονομίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). «Σε αυτό το ασφαλιστικό πρέπει να υπάρχει σύμπνοια για να μπορέσουμε να χτίσουμε με ασφάλεια το μέλλον των γενιών που έρχονται» τόνισε.

Τη σκυτάλη πήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Φ. Γεννηματά. «Δεν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς εχθρούς και βαρβάρους» είπε, απευθυνόμενη στην Κυβέρνηση, ενώ ζήτησε εθνική στρατηγική για το μέλλον αυτού του τόπου και όχι αναζήτηση συνενόχων.

Αναφορικά με τις πολλαπλές περικοπές συντάξεων το χρονικό διάστημα 2010-2013 επισήμανε ότι εκείνες είναι που έσωσαν το ασφαλιστικό σύστημα – που εκτροχιάστηκε από τις επικίνδυνες πολιτικές της ΝΔ (2004 – 2009) – από τη χρεοκοπία, ενώ πρόσθεσε ότι εκείνο το διάστημα έγιναν και μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της εξυγίανσής του(π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δημιουργία ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης).

Ως προς το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό είπε ότι δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες και αναλυτικά οικονομικά δεδομένα, υπονομεύει την αρχή της αναλογικότητας στις παροχές, ισοπεδώνει τις συντάξεις, δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας, εξοντώνει κοινωνικές ομάδες (επιστήμονες / επαγγελματίες / αγρότες) και ζήτησε την άμεση απόσυρσή του και την επανέναρξη του διαλόγου προς εύρεση λύσης.

«Δεκαετίες τώρα έχουμε εισφοροδιαφυγή, μεγάλο λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών μηχανισμών, καθυστέρηση στη μηχανοργάνωση και έλλειψη διαφάνειας που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της προσφοράς του κάθε ταμείου, αλλά για όλα αυτά τα σημαντικά καμία συζήτηση, καμία πρόταση, καμία αγωνία. Δημιουργήστε τρύπες και εδώ είναι ο προϋπολογισμός να πάρει δάνεια να τις μπαλώσει» είπε, κάνοντας τη δική του αναδρομή στο παρελθόν, ο Πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Στ. Θεοδωράκης.

Αναφορικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σημείωσε ότι ωθεί στη φοροδιαφυγή τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα από 15 – 70 χιλιάδες ευρώ, αυξάνει το κόστος της μισθωτής εργασίας, γεννά νέες ανισότητες και τιμωρεί την εργασία. «Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με βάση την ειλικρίνεια και την παραδοχή των λαθών» επισήμανε.

Τις δικές του κόκκινες γραμμές για να υπερψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έβαλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης. Συγκεκριμένα ζήτησε να συγχωνευτούν όλες οι συντάξεις σε μία, το ανώτατο όριο να είναι στα 1500 ευρώ, να ανασταλούν για πέντε χρόνια οι συντάξεις των πλουσίων που έχουν εισόδημα από άλλες πηγές και να κοπούν οι συντάξεις των τέως βουλευτών.

Ο κ. Λεβέντης υπερασπίστηκε το PSI επί Παπαδήμου αφού συνέβαλλε στη δραστική μείωση του χρέους, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί τώρα κατά την εκτίμησή του. Επανέλαβε επίσης το αίτημά του για παραίτηση Τσίπρα και σχηματισμό οικουμενικής Κυβέρνησης, αφού οι 153 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν εγγυώνται την απαιτούμενη κυβερνητική σταθερότητα. «Οι ξένοι δεν πρόκειται να χαλαρώσουν το ελληνικό σχέδιο αν δεν δουν μεγάλο συνασπισμό» επισήμανε.

Για επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα έκανε λόγο ο γ. γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας που ζήτησε να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα στα ταμεία και όχι οι εργαζόμενοι.

«Αν η Κυβέρνηση ήταν ταξικά μεροληπτική, όπως λένε διάφορα στελέχη σας, τα χρήματα της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα πήγαιναν στις άμεσες ανάγκες των συνταξιούχων, των εργαζομένων, στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Όμως δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ούτε αυτά που περίσσεψαν για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το ασφαλιστικό που δεν θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα θέτει ζήτημα κατάργησης της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας και όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που η Κυβέρνηση δεν άγγιξε στο ελάχιστο.

«Αυτό το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο χρόνια πριν. Τα ίδια μέτρα περίπου παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν κατευθύνσεις από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της δήθεν ρύθμισης του χρέους και της ανάπτυξης που θα αναπληρώσει τις σημερινές απώλειες. Τα βάρβαρα μέτρα είναι το προαπαιτούμενο για την όποια ρύθμιση του χρέους, ήρθαν για να μείνουν – και στη φάση της όποιας ανάκαμψης που κι αυτή είναι αβέβαιη μέσα σ’ αυτή την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας – αν ο λαός δεν πάρει τις τύχες στα δικά του χέρια» κατέληξε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr) 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.