Συνέντευξη Τύπου – διάρκειας περίπου 3 ωρών – παραχώρησε στο Εντευκτήριο της Βουλής, το μεσημέρι της Τετάρτης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με θέμα: «Απολογισμός έργου εξαμήνου και προγραμματισμός έργου για το επόμενο διάστημα».

Προλογίζοντάς τη, δήλωσε ότι βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μπορεί να μιλήσει για την υλοποίηση πολλών πραγμάτων από αυτά που εξαγγέλθηκαν στην εναρκτήρια ομιλία της στις 6 Φλεβάρη, με απαρχή τη συγκρότηση Επιτροπών, όχι μόνο αυτών που λειτουργούν σε τακτική βάση, αλλά και άλλων που είτε δεν είχαν λειτουργήσει καθόλου στο παρελθόν, είτε δεν είχαν λειτουργήσει με τη μορφή που το έκαναν την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

Ξεκινώντας την αναφορά της σε αυτές από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, επισήμανε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει μια καμπάνια δημοσιοποίησης του προκαταρκτικού της πορίσματος, αφού αυτό «αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την υπεράσπιση του λαού, της κοινωνίας και της δημοκρατίας από την εργαλειοποίηση του χρέους προς την κατεύθυνση μιας υποταγής σε προγράμματα και συνθήκες που εξουθενώνουν το λαό και εξαϋλώνουν τη δημοκρατική λειτουργία». Επίσης, από Σεπτέμβρη, θα ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο των εργασιών της, αποσκοπώντας αυτή τη φορά στον ειδικότερο λογιστικό έλεγχο, δηλαδή την πλήρη αποτύπωση της δημιουργίας του χρέους, αλλά και τη σύνδεσή του με συμβάσεις διαφθοράς και διαπλοκής και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανασύσταση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των γερμανικών Οφειλών. Η συγκεκριμένη Επιτροπή έχει ήδη πραγματοποιήσει έξι συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων εξετάστηκε κυρίως η έκθεση της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία το γερμανικό χρέος προς την Ελλάδα υπολογίζεται – με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς – μεταξύ 278 και 340 δις ευρώ, δηλαδή κυμαίνεται σε επίπεδα που κατά τους κατώτατους υπολογισμούς προσεγγίζουν το φερόμενο ελληνικό δημόσιο χρέος και κατά τους ανώτατους το υπερβαίνουν.

Ειδική μνεία έκανε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία ανέσυρε δύο υποθέσεις ενεργών σκανδάλων, την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την υπόθεση Siemens. Χαρακτήρισε μάλιστα την τελευταία ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης, καθώς ακόμα και σήμερα όχι μόνο δεν έχουν αποδοθεί οι ευθύνες, αλλά έχουν εξαιρεθεί της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης «πρόσωπα ιδίως πολιτικά, τα οποία έχουν αναμειχθεί και εξακολουθούν να αναμειγνύονται στο σκάνδαλο αυτό». Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αρνήθηκε να προσέλθει στη συγκεκριμένη Επιτροπή προκειμένου να καταθέσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που ως Υπουργός σύναψε με τη Siemens και με τον οποίο η χώρα μας παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δις ευρώ. Ο διοικητής της ΤτΕ αρνήθηκε ακόμα να δώσει στην Επιτροπή Αλήθειας τα ζητούμενα στοιχεία κίνησης των δανείων της χώρας, επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, όπως και να προσέλθει στην Επιτροπή ΔΕΚΟ.

Αναφερόμενη στο κομμάτι της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, έκανε λόγο για τη συμμετοχή της σε αρκετές διεθνείς διασκέψεις, όπως τη Διάσκεψη της Ρώμης (20-21 Απριλίου 2015), όπου μίλησε για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πολιτική των μνημονίων, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Λισσαβώνα (11-12 Μαΐου 2015) και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ιούνιο, όπου ήταν κεντρική ομιλήτρια για το μεταναστευτικό. Επίσημες επισκέψεις πραγματοποίησε ακόμα στην Αρμενία, τη Μόσχα και στην Κύπρο, ενώ υπό την αιγίδα της Βουλής πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, η γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), που συγκεντρώνει κοινοβουλευτικά πρόσωπα ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο.

«Πολύ θετικό πείραμα» χαρακτήρισε ακόμα η Ζ. Κωνσταντοπούλου το άνοιγμα για πρώτη φορά των Επιτροπών της Βουλής σε πολίτες, όπως και τις εκδηλώσεις που έγιναν, στις 9 Μαρτίου, για την ημέρα της γυναίκας – όπου βραβεύτηκαν γυναίκες που έχουν διακριθεί για την αντιστασιακή-αντιδικτατορική τους δράση ή για τη διαδρομή τους στη δικαιοσύνη, οι καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ., αλλά και γυναίκες εκπαιδευτικοί στις φυλακές – και τις δύο ειδικές εκδηλώσεις: τη συζήτηση, στις 8 Μαρτίου, με τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών για τον αγώνα που έδωσαν και τη συζήτηση την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού (21 Μαρτίου) με εκπροσώπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων και των αντιρατσιστικών κινημάτων. Άλλες εκδηλώσεις σύνδεσης με την κοινωνία ήταν η υποδοχή του πλοίου της ειρήνης, με τους επιζώντες από την πυρηνική καταστροφή στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (13 Μαΐου 2015) και η εκδήλωση, στις 19 Μαΐου, για την γενοκτονία των Ποντίων.

Ως προς τα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, η κα Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για μια πάρα πολύ πλούσια δραστηριότητα. Ειδικότερα το εξάμηνο αυτό:

– Άλλαξε το σύστημα κοινοβουλευτικού ελέγχου και έγινε διαφορετική κατανομή των ερωτήσεων ανά ημέρα και Υπουργείο, σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση. Οι ερωτήσεις όταν ματαιώνονταν με πρωτοβουλία του Υπουργού δεν χρειαζόταν να ξανακατατεθούν, αλλά επαναπρογραμματίζονταν αυτόματα, χωρίς να περιορίζεται η υποβολή νέων ερωτήσεων από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. «Έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό - πάνω από 60% - ήδη απαντημένων ερωτήσεων» επισήμανε η ΠτΒ.

– Επανήλθε η ώρα του Πρωθυπουργού και ο Α. Τσίπρας έχει προσέλθει δύο φορές στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων, αλλά και βουλευτών.

– Οι επίκαιρες επερωτήσεις συζητιούνται με τη διαδικασία της γενικευμένης επερώτησης και έτσι δίνεται η δυνατότητα και στους βουλευτές που δεν ανήκουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες που κάνουν την ερώτηση να συμμετέχουν στη συζήτηση.

– Εφαρμόστηκε δύο φορές η ειδική διαδκασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει ενημέρωση της Βουλής από τον Πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας.

– Η Βουλή πραγματοποίησε διαδικασίες που γίνονται πολύ σπάνια, όπως η προκήρυξη Δημοψηφίσματος. Υπήρξαν οργιώδεις παρεμβάσεις στη δημοκρατική αυτή εκδήλωση, ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζ. Κωνσταντοπούλου, εξηγώντας ότι αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την αποστολή επιστολής εκ μέρους της στον Πρόεδρο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, η οποία μάλιστα κοινοποιήθηκε σε όλους τους ευρωβουλευτές.

– Εορτάστηκε στο προαύλιο της Βουλής, με συμμετοχή πολιτών και όχι μόνο επισήμων, η συμπλήρωση 41 χρόνων από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. «Η επέτειος αυτή δεν είναι επέτειος δημοσίων σχέσεων, είναι επέτειος ιστορικής αναφοράς στους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία και ελευθερία» ανέφερε.

Τα ζητήματα οργάνωσης της Βουλής ήταν το επόμενο κεφάλαιο για το οποίο μίλησε η ΠτΒ. «Στη διάρκεια αυτού του εξαμήνου υπήρξε πραγματική αποκάλυψη για μένα ως βουλευτή πρώτα, αλλά και ως ΠτΒ η ανακάλυψη πτυχών και δραστηριοτήτων όπου υπάρχει διοικητική συγκρότηση της Βουλής, χωρίς αυτή να είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό» είπε, παραδεχόμενη ότι έχει ακόμα αποσπασματική εικόνα, μια και καθημερινά ανακαλύπτει κάτι καινούριο. Ωστόσο η προσπάθεια της να συμπληρώσει το ‘παζλ’ της συνολικής εικόνας του Κοινοβουλίου – συνεπικουρούμενη από τον γ.γ. της Βουλής, Γιώργο Θαλάσση – αποδεικνύεται πολλές φορές ναρκοθετημένη, καθώς δεν συμμερίζονται όλοι την ανάγκη η Βουλή να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και προς όφελος του πολίτη.

«Αποτελεί ένα από τα επώδυνα συμπεράσματα το γεγονός ότι στη Βουλή – η οποία νομοθετεί και όπου θα έπρεπε να βασιλεύει η νομιμότητα, η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση – έχουν επικρατήσει πρακτικές, οι οποίες δεν συνάδουν με τις αρχές αυτές : εμβαλωματικού τύπου λύσεις εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες δομές, χαριστικές διευθετήσεις για πρόσωπα-φαντάσματα, καθεστώς ανασφάλειας για εργαζομένους οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εκμετάλλευση εργαζομένων, εκμετάλλευση ειδικών σχέσεων, λειτουργία «βαρωνειών» για συγκεκριμένα κοινοβουλευτικά πρόσωπα που απολαμβάνουν προνόμια που άλλοι βουλευτές δεν έχουν, διαχείριση οικονομικών θεμάτων που προκαλεί, μία εικόνα που ασφαλώς χρήζει αντιμετώπισης και λύσης και ασφαλώς θα αποτελέσει ένα από τα αντικείμενα ενασχόλησης, δικής μου και των αρμοδίων στο αμέσως επόμενο διάστημα» σημείωσε.

Η κα Κωνσταντοπούλου συμπλήρωσε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει μία κομματική Βουλή και για αυτό τον λόγο δεν έκανε προσλήψεις, πλην του γενικού γραμματέα και του φρούραρχου της Βουλής, αλλά αξιοποίησε το υπάρχον προσωπικό. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κανάλι της Βουλής για το οποίο συχνά γίνονται αναφορές ότι δήθεν το εκμεταλλεύομαι ως ΠτΒ, δεν έχω κάνει καμία τοποθέτηση, δεν έδωσα καμία οδηγία, παρά μόνο να μεταδίδονται ζωντανά οι συνεδριάσεις των Επιτροπών και να καλύπτεται πλήρως το έργο της Βουλής. Δεν είχα οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του προγράμματος, την οποία είχε μέχρι τα τέλη Μαΐου ο τοποθετηθείς από προηγούμενες διοικήσεις, κ. Κωνσταντίνος Αλαβάνος, του οποίου τότε έληξε η θητεία» ανέφερε, ανακοινώνοντας ότι τη θέση του θα πάρει η Κατερίνα Κατωτάκη.

Τα επόμενα βήματα που θα πραγματοποιήσει η Βουλή είναι: Δεύτερη φάση εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους από τον Σεπτέμβριο και ολοκλήρωση του έργου της στα τέλη Μαΐου 2016 / Πρόταση προς την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής για σύσταση ειδικής Επιτροπής που θα επεξεργάζεται τις ποινικές δικογραφίες που έρχονται στη Βουλή. Οι ποινικές δικογραφίες θα είναι προσβάσιμες στους βουλευτές, ενώ θα δίνονται και αντίγραφά τους / Δημιουργία μιας Επιτροπής παρακολούθησης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια / Ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος των αυτοκτονιών / Αναγνώριση της νέας γενιάς δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στο νερό / Αναγνώριση από τη Βουλή του παλαιστινιακού κράτους (η σχετική απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων) / Πρόταση συγκρότησης υπηρεσιών, όπως η υπηρεσία μετάφρασης και διερμηνείας, η νομική υπηρεσία, ενίσχυση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, αναμετάδοση στη νοηματική όλων των συνεδριάσεων στη Βουλή / Ενασχόληση με το Ίδρυμα της Βουλής για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό κ.ά.

Τέλος, η κα Κωνσταντοπούλου έκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους στη Βουλή με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Όπως επισήμανε, κάποιες από τις συμβάσεις αυτές ψευδεπίγραφα ονομάστηκαν έτσι αφού οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, άλλες όμως καλύπτουν ρουσφετολογικές σχέσεις καθώς οι εργαζόμενοι με τους οποίους έχουν συναφθεί δεν πατάνε ποτέ στη δουλειά τους. «Είναι ξεκάθαρο ότι το καθεστώς αυτό δεν μπορεί ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη πλευρά να συνεχιστεί. Πρέπει να υπάρξει σύμπραξη όλων των αρμοδίων για να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν εκείνοι που δεν προσφέρουν υπηρεσίες στη Βουλή» τόνισε η κα Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι της προκάλεσε κατάπληξη ο «ανέντιμος τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε αυτή η πρωτοβουλία αποκατάστασης μιας αδικίας, αλλά και αποκατάστασης της πραγματικότητας για μια διακριτική, σκανδαλώδη μεταχείριση για κάποιους».

Η συνέντευξη Τύπου

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η πρώτη εκ των οποίων αφορούσε το αν θα εξεταστεί το τρίτο μνημόνιο από την Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια. Στην απάντησή της η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε για άστοχους συμψηφισμούς και εξομοιώσεις, καθώς το 2010 κάποιοι συνέπραξαν σε μία κακουργηματικού τύπου υπαγωγή της χώρας σε ένα καθεστώς το οποίο παραβιάζει τη δημοκρατική νομιμότητα, τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, ενώ σήμερα είμαστε σε μία συνθήκη εκτράχυνσης των εκβιασμών και των παρεμβάσεων στη δημοκρατία, οργιώδους απόπειρας ιδιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ευθείας αμφισβήτησης από πλευράς εξωτερικών παραγόντων της εν Ελλάδι δημοκρατικής λειτουργίας.

«Αυτά είναι πράγματα που έχω δημοσίως καταγγείλει και έχω ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση και πρωτοβουλία και του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους ομολόγους τους, διότι αυτό το έγκλημα εις βάρος του λαού δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή. Σε ό,τι με αφορά για αυτά τα θέματα μιλώ εκεί όπου εκπροσωπώ τη Βουλή δημοσίως, ενυπογράφως και υπευθύνως» κατέληξε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Η Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια αποτέλεσε το αντικείμενο και της δεύτερης ερώτησης. «Η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο εκβιασμού, ο οποίος είναι αντιδημοκρατικός, αντιευρωπαϊκός, αντιθεσμικός, αντικοινωνικός,αντισυνταγματικός δεν συνιστά συμφωνία. Συμφωνία είναι μία λύση στην οποία καταλήγουν οι πλευρές, όταν ενεργούν με αυτό που ονομάζουμε ελευθερία της βουλήσεως. Όταν εκλείπει η συμφωνία της βουλήσεως, αυτό δεν λέγεται συμφωνία και άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στο ίδιο τσουβάλι με εκείνους που ασμένως συνομολόγησαν σε βάρος της χώρας και του λαού συγκεκριμένα απεχθέστατα, παράνομα, αντισυνταγματικά μέτρα. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζονται τα πάντα. Προφανώς εξετάζονται τα πάντα και πρωταρχικά οι ευθύνες εκείνων που εκβιάζουν με έναν τρόπο απροσχημάτιστο, απροκάλυπτο και ανερυθρίαστο και την ίδια ώρα εμφανίζονται να εκπροσωπούν θεσμούς και Κυβερνήσεις» τόνισε η ερωτώμενη. Σχολίασε ακόμα ότι η συμμετοχή στην Επιτροπή μελών μνημονιακών Κυβερνήσεων δημιουργεί εμπλοκές στο έργο της, καθώς τα πρόσωπα αυτά έλκουν συμφέροντα από την έκβαση τως εργασιών της και επιδιώκουν τη μη εξέταση των ευθυνών τους ή τον ισοσκελισμό με την τρέχουσα περίοδο που «δεν δημιουργήθηκε αυτοφυώς, ούτε προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο».

Σε ερώτηση για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και τον βαθμό αποδοχής της από την πλευρά της Κυβέρνησης, η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην συναίνεση του Πρωθυπουργού για τη συγκρότησή της, αλλά και στην παρουσία του σε δύο από τις τρεις δημόσιες συνεδριάσεις της. Μνεία έκανε και στα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης που τη στήριξαν, όπως ο Πάνος Καμμένος, ο Παναγιώτης Νικολούδης, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Νίκος Χουντής, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Κώστας Ήσυχος, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Δημήτρης Μάρδας – που όπως ανέφερε ωστόσο η ΠτΒ «άλλαξε γνώμη τώρα» – η Ράνια Αντωνοπούλου, ο Τέρενς Κουίκ, η Θεανώ Φωτίου, ο Γιάννης Τσιρώνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη κ.ά.

«Το προκαταρκτικό πόρισμα δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής της δέουσας αξιοποίησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε μία νεκροψία. Διότι θεωρώ ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτό το πόρισμα, υποχρέωση δική μου, αν θέλετε, να επιμείνω για να το αξιοποιήσει η Κυβέρνηση, υποχρέωση κάθε αρμόδιας αρχής και φορέα να το λάβει υπόψιν της» σημείωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από αίτημα 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το αίτημα απομάκρυνσης της από τη θέση της Προέδρου της Βουλής, σχολίασε ότι δεν είναι κάτι που προέκυψε πρόσφατα, αλλά υπήρχε εξαρχής ως αίτημα από τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. «Ήταν προφανές ότι ως ΠτΒ θα αναλάμβανα τις πρωτοβουλίες που ανέλαβα και αντίστροφα δεν ήταν λογικό να αναμένουν κάτι που στην πορεία φάνηκε ότι προς στιγμήν ήλπισαν, ότι δηλαδή θα κολακευθώ από την πρόσκαιρη μεταστροφή τους και τη δήλωσή τους ότι θα με ψηφίσουν και θα ξεχάσω την ποινική αξίωση της Πολιτείας για κακουργήματα σε βάρος του Δημοσίου, την οργιώδη δράση επί μνημονίου και προ μνημονίου, την πλήρη καταστροφή της χώρας και της κοινωνίας κυρίως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα πρόσωπα και τα συμφέροντα με τα οποία συνδέεται αυτό το νέο κόμμα του Ποταμιού» σημείωσε.

Αναφορικά με τις αμοιβές των βουλευτές για το έργο στις Επιτροπές ανέφερε: «Θα προτείνω στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής είναι να πάψει η αμοιβή των Βουλευτών, η καταβολή αποζημίωσης για την συμμετοχή τους σε Επιτροπές. Θεωρώ ότι δεν συνάδει με το κοινοβουλευτικό καθήκον η καταβολή αποζημίωσης και αντίστροφα πρέπει να υπάρχει παρουσία του Βουλευτή χωρίς αντάλλαγμα στην διαδικασία των Επιτροπών. Προσωπικά έχω αρνηθεί να αποδέχομαι αποζημίωση για τις Επιτροπές στις οποίες συμμετέχω. Και για την Επιτροπή γερμανικών οφειλών που έχουμε πάρει συνολική απόφαση, αλλά και για την Διάσκεψη των Προέδρων, όπου επίσης θεωρώ ότι δεν μπορεί να καταβάλλεται αμοιβή για την συμμετοχή. Για εκείνες τις Επιτροπές για τις οποίες συνολικά καταβάλλονται αποζημιώσεις και υπάρχει αυτό το καθεστώς θα προτείνω αυτό να καταργηθεί».

Σχετικά με την παρακώλυση της συμμετοχής χρυσαυγιτών βουλευτών στις λειτουργίες του Κοινοβουλίου, τόνισε ότι «είναι ατυχείς οι προσεγγίσεις και οι τοποθετήσεις εκείνων οι οποίοι διεκδικούν η Βουλή, με αντιδημοκρατικό τρόπο, να στερεί δημοκρατικά δικαιώματα από πρόσωπα ή κόμματα που μπορεί να αντιστρατεύονται θεωρητικά ή εμπράκτως την δημοκρατική λειτουργία, άλλα έχουν, στο πλαίσιο της δημοκρατίας και των εκλογών, αναδειχθεί ως Κοινοβουλευτικές Ομάδες που συμμετέχουν στην σημερινή σύνθεση της Βουλής». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «δεν αποκτά κανείς εύσημα δημοκρατικής λειτουργίας ή αντιφασιστικής ή αντιναζιστικής δράσης αν απλά μετέρχεται αντιδημοκρατικές μεθόδους απέναντι σε εκείνους οι οποίοι πρεσβεύουν τον ναζισμό και τον φασισμό» και ότι τα αντιδημοκρατικά αυτά φαινόμενα στην πραγματικότητα τα εκτρέφουν οι πρακτικές των δανειστών «που θέλουν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα απόγνωσης στους πολίτες και μίαν αίσθηση ότι δεν μπορούν οι πολίτες να ελπίζουν σε τίποτα, ούτε καν στην Αριστερά».

Τέλος, για το θέμα της στελέχωσης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συνεδρίου (ΕΣΡ) και το ηθικό θέμα που έχει τεθεί σε σχέση με το γεγονός ότι Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι η κ. Αλεξίου, δηλαδή η μητέρα της ΠτΒ, απάντησε ότι η ίδια είχε ενημερώσει ήδη από τον Απρίλιο του 2015 το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – που συνεδρίασε υπό την πλήρη σύνθεσή του και υπό τον Πρωθυπουργό – ότι δεν θα εμπλακεί καθόλου στη διαδικασία συμπλήρωσης των μελών του ΕΣΡ, για λόγους δεοντολογίας. Έτσι αυτή η αρμοδιότητα «είχε ανατεθεί για την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στον κ. Νίκο Φίλη, σε μία συνεδρίαση στην οποία είχε απολύτως ξεκαθαριστεί ότι αναζητούνται τρία πρόσωπα με συναίνεση με τις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, γιατί όπως ξέρετε, τα μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών πρέπει να ορίζονται με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ή τουλάχιστον με πλειοψηφία 4/5».

Ζήτημα ωστόσο δημιουργήθηκε στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων επειδή ο Υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς δήλωσε ότι θεωρεί λήξασες όλες τις θητείες των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, άποψη που αν υιοθετηθεί έχει έννομες συνέπειες, καθώς σημαίνει ότι τόσο η συγκεκριμένη όσο και οι υπόλοιπες ανεξάρτητες αρχές λειτουργούν παράνομα. «Μία τέτοια ερμηνεία, δεν σημαίνει απλώς ότι αντικαθίστανται όλα τα μέλη - αυτό είναι το λιγότερο, αν και θέτει ζητήματα ανεξαρτησίας των Αρχών - αλλά το κυριότερο που σημαίνει μία τέτοια προσέγγιση, που για πρώτη φορά ακούστηκε από θεσμικό παράγοντα, είναι ότι ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από αυτές τις Αρχές, διαρκούσης αυτής της περιόδου, από το 2012 μέχρι σήμερα. Είναι δηλαδή μία βόμβα για το δημόσιο ταμείο και για το δημόσιο συμφέρον μία τέτοια προσέγγιση» εξηγεί η ΠτΒ.

Στο ερώτημα του ίδιου δημοσιογράφου αν θεωρεί ότι ο Ν. Παππάς υποστηρίζει μία τέτοια άποψη επειδή υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, απάντησε ότι δεν θα κάνει δίκες προθέσεων. «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η διακηρυγμένη πρόθεση του Υπουργού Επικρατείας του κ. Παππά να χτυπήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή και με ενδιαφέρει να ξέρει ότι συγκεκριμένες ερμηνείες τελικά αντί να χτυπήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, μπορεί να καταλήξουν να την υπηρετήσουν» κατέληξε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.