Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιαννάκη Ομήρου είχε σήμερα ο Νίκος Βούτσης, παρουσία του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Πρόεδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιου Κουράκη, του ΣΤ΄ Αντιπρόεδρου της Βουλής κ. Δημήτριου Κρεμαστινού, του Γ.Γ. κ. Κωνσταντίνου Αθανασίου – από ελληνικής πλευράς – και του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκου Κενεβέζου – από κυπριακής – καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων και από τις δύο πλευρές.
Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου καλωσόρισε τον κ. Ομήρου στην ελληνική Βουλή, επισημαίνοντας πως πρόκειται «για μια εβδομάδα πολύ πυκνής, αδελφικής, αλληλέγγυας, ελπιδοφόρας και αισιόδοξης επαφής, ανάμεσα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας με την αντίστοιχη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο κ. Βούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυριανή προγραμματισμένη ομιλία του κ. Ομήρου ενώπιον της ελληνικής Βουλής, η οποία αναμένεται, όπως είπε, με πραγματικό ενδιαφέρον, καθώς «περιμένουν οι Έλληνες βουλευτές, και όχι μόνο, να εκτεθούν οι πραγματικές διαστάσεις της ευρύτερης συζήτησης που διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την επίλυση του Κυπριακού, για την επανένωση του νησιού και βεβαίως για όλες τις εμπειρίες, τα θέλω και τα πιστεύω του κυπριακού λαού».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι η εθνική ομοψυχία του κυπριακού και μητροπολιτικού Ελληνισμού είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ευόδωση των κοινών εθνικών στόχων και για λύση του κυπριακού προβλήματος, την οποία ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί να έρθει το συντομότερο δυνατόν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι απαιτητό η λύση αυτή να μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και να μην καταρρεύσει σε λίγα χρόνια, δημιουργώντας νέα οδύνη στο σύνολο του κυπριακού λαού.
Ο κ. Ομήρου εξέφρασε ακόμα τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού προς τον μητροπολιτικό Ελληνισμό και τη Βουλή των Ελλήνων, της οποίας η συμβολή ήταν, όπως είπε, καταλυτική για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αφού – όταν έγινε η διεύρυνση με τις δέκα χώρες – το ελληνικό Κοινοβούλιο είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επικύρωνε την ένταξη των υπολοίπων εννιά χωρών, αν δεν περιλαμβανόταν σε αυτές και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Αναφορικά με την κρίση, σημείωσε ότι παρά το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, «πράξη ληστείας εις βάρος των Κυπρίων και μη Κυπρίων καταθετών», υπάρχει μια σχετική ανάκαμψη των δημοσιονομικών δεικτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πραγματική οικονομία δεν εξακολουθεί να υποφέρει. Μίλησε ακόμα για υποχρέωση των Ευρωπαίων εταίρων να στηρίξουν την Ελλάδα προκειμένου να ξεπεραστεί οριστικά και αμετάκλητα η οικονομική κρίση, ιδιαίτερα μετά την ανέκκλητη απόφαση να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «στην οποία ανήκει αμετάκλητα και ανέκκλητα και δικαιωματικά».
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)