Να μην οδηγηθεί ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης το σώμα της Βουλής με 216 ψήφους κατά του αιτήματος της άρσης ασυλίας του σε σύνολο 224 παρόντων βουλευτών. Ένας μόνο βουλευτής τάχθηκε υπέρ, ενώ άλλοι 7 δήλωσαν «παρών». Το αίτημα να δοθεί άδεια για τη δίωξή του είχε κατατεθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και έφτασε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στη Βουλή τον Οκτώβριο του 2014 για να συζητηθεί στην ειδική μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, ενώ οι καταγγελίες αφορούσαν ζητήματα φορολογικά.
Η Επιτροπή είχε επίσης αποφανθεί αρνητικά στο αίτημα και μάλιστα με τη συντριπτική πλειοψηφία των εννιά στους δέκα βουλευτές, καθώς όπως ειπώθηκε και σήμερα τόσο από τον ίδιο τον Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και από τους βουλευτές κ. Γεώργιο Γεωργαντά (ΝΔ) και κ. Παύλο Χαϊκάλη (ΑΝ.ΕΛ.) – που δημοσίως εξέφρασαν την υποστήριξή τους – κίνητρο του καταγγέλλοντος ήταν η δημοσιότητα, αφού αφενός πρόκειται για πρόσωπο με πολιτικές φιλοδοξίες, αφετέρου δεν κατήγγειλε τις παράνομες πράξεις στις αρμόδιες φορολογικές αρχές, αλλά σε τηλεοπτική εκπομπή.
Της συζήτησης και λήψης απόφασης επί της ημερήσιας διάταξης προηγήθηκε μία θυελλώδης διαμάχη μεταξύ των βουλευτών σχετικά με το αν η Βουλή μπορεί να λειτουργεί κανονικά σε περίπτωση περιστολής της σύνθεσής της. Αφορμή για την εξέταση αυτού του ζητήματος στάθηκε η ακούσια απουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, στους οποίους απαγορεύτηκε η παρουσία στο Κοινοβούλιο με εισαγγελική διάταξη, επειδή κρίθηκε πως αυτή «δεν συνιστά έκτακτη και απρόβλεπτη εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη των προσωρινώς κρατουμένων».
Το Προεδρείο με ομόφωνη απόφασή του εισηγήθηκε στο σώμα της Βουλής την αναβολή της συζήτησης επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας του κυρίου Γεωργιάδη για αύριο, ρίχνοντας το «μπαλάκι» της τελικής απόφασης για το ζήτημα στους παρόντες βουλευτές της χθεσινής συνεδρίασης. Ωστόσο έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο από τον ίδιο τον κύριο Γεωργιάδη που ήθελε να συζητηθεί η υπόθεσή του το συντομότερο δυνατό λόγω του έντονου διασυρμού του από τον Τύπο, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι έκριναν αρνητικά το ενδεχόμενο της αναβολής για έναν τέτοιο λόγο, κάνοντας λόγο για «βουλή δέσμια των αποφάσεων της δικαιοσύνης» (Γιάννης Κουτσούκος) και για «μία εξαιρετικά επικίνδυνη κερκόπορτα για τον τρόπο που λειτουργεί το Κοινοβούλιο» (Κυριάκος Μητσοτάκης).
Το κλίμα οξύνθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη διακοπή που έγινε προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για το θέμα μεταξύ του Προεδρείου και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οπότε και η ΝΔ απέσυρε τη στήριξή της από την αρχικά ομόφωνη εισήγηση του Προεδρείου, αρνούμενη μάλιστα ότι είχε πράγματι συναινέσει.
Στην επανέναρξη της συνεδρίασης τον λόγο πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι διατύπωσε κραυγαλέα αντιθεσμική άποψη που παραβιάζει με βάναυσο τρόπο την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, καθώς αποπειράθηκε να υπαγορεύσει την πολιτική της βούληση σε έναν ανεξάρτητο δικαστικό λειτουργό. «Θέλω να σας παρακαλέσω να ανακαλέσετε αυτά που είπατε, να αρθείτε στο ύψος της έδρας σας, διότι διαφορετικά οφείλω να σας επισημάνω ότι χρησιμοποιείτε ένα θεσμικό λειτούργημα το οποίο ασκείτε στο όνομα της Βουλής ως ουδέτερη Πρόεδρος, προκειμένου να διοχετεύσετε τις πολιτικές απόψεις του κόμματος από το οποίο προέρχεστε και να παραβλέψετε την ισορροπία της διάκρισης των εξουσιών» τόνισε και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα θέλετε να ασκήσετε πίεση προς τη δικαιοσύνη να άρει την προσωρινή κράτηση, επηρεάζετε την επικείμενη δικαστική κρίση στο θέμα της Χρυσής Αυγής και έχετε τώρα την υστάτη ευκαιρία να αποκαταστήσετε τη συνταγματική τάξη και το δημοκρατικό κύρος του σώματος, αλλά και του κόμματος της πλειοψηφίας από το οποίο προέρχεστε».
Να γίνει αυτή η συζήτηση σε ξεχωριστή συνεδρίαση για να τοποθετηθεί το κάθε κόμμα εκεί και να πάρει τις ευθύνες του, πρότεινε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος, θέση η οποία τελικά και επικράτησε.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)