Ολοκληρώθηκε - αρκετά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας - ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προκλήθηκε ένταση – η οποία μάλιστα οδήγησε στην αποχώρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ – για ζητήματα διαδικαστικά και συγκεκριμένα για το δικαίωμα παρέμβασης στη συζήτηση που διεξάγεται με βάση το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής άλλων προσώπων πέραν του Πρωθυπουργού και των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να δώσει τον λόγο στον Γιώργο Κατρούγκαλο για να απαντήσει επί του προσωπικού στον Α. Σαμαρά, ο οποίος στην πρωτολογία του είχε μιλήσει για το «λαμπρό αριστερό ήθος του κ. Κατρούγκαλου που ζητούσε 12% προμήθεια για τις προσλήψεις στο δημόσιο».
Τη συζήτηση άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε τη χώρα ήδη μέσα στο γκρεμό, αφού αφενός βρήκε ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 2,5 δις ευρώ περίπου, αφετέρου η δανειακή σύμβαση έληγε εντός στενών χρονικών περιθωρίων με κίνδυνο να μείνουν οι τράπεζες ακάλυπτες από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρά την κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας που όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός «κάποιοι φρόντισαν να δημιουργήσουν γνωρίζοντας ότι επέρχεται στη χώρα πολιτική αλλαγή», η διαπραγματευτική στρατηγική της Κυβέρνησης οδήγησε στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη στο Eurogroup, με την οποία κερδήθηκε η παράταση της δανειακής σύμβασης, η μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και η αντικατάσταση της περίφημης πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος με τη λίστα μέτρων που προτείνει η νέα ελληνική Κυβέρνηση.
Πρακτικά αυτό σημαίνει αντί για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αυξήσεις στο ΦΠΑ και απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, λήψη μέτρων για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως οι πρόσφατα ψηφισθέντες νόμοι για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις – που έχει ήδη φέρει στα δημόσια ταμεία μέσα σε μία εβδομάδα 100 εκατομμύρια ευρώ - το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την άρνηση αύξησης ΦΠΑ. Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε στη συνέχεια το ερώτημα στην προηγούμενη Κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις του ελέγχου των αδειών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, αλλά και όσων φοροδιαφεύγουν και την κάλεσε να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να είναι το φερέφωνο των πιο ακραίων πολιτικών και οικονομικών κέντρων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
«Με την απόφαση της 20ης Φλεβάρη όμως αναγνωρίζεται και η ανάγκη να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Διότι χωρίς μια τέτοια παρέμβαση είναι αδύνατη η αποπληρωμή του» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας με νόημα ότι η συζήτηση αυτή θα ανοίξει στην ώρα της.
Τη σκυτάλη πήρε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό του έργου της απελθούσας Κυβέρνησης στο κομμάτι της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας ότι για αυτό τον σκοπό διατέθηκαν 450 εκατομμύρια ευρώ, «τα διπλάσια από αυτά που εσείς ακόμα δεν έχετε δώσει», ενώ μειώθηκε και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θέρμανσης και ο ΦΠΑ στην εστίαση. «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν βλέπω πουθενά. Υφεσιακά μέτρα έχετε ήδη πάρει με τη στάση εσωτερικών πληρωμών. Δεν πληρώνετε ΕΟΠΥΥ, δεν δίνετε επιστροφές ΦΠΑ, επίδομα θέρμανσης και επίδομα τέκνων. Δεν σας παίρνει να κάνετε συγκρίσεις με τη δική μας διακυβέρνηση.Θέατρο εικονικής διαπραγμάτευσης εμείς ποτέ δεν κάναμε», σημείωσε για να συμπληρώσει λίγο μετά «Βγάλαμε τη χώρα στα πλεονάσματα για να μπορούμε να δώσουμε από δω και πέρα ανακούφιση. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε ένα νέο κύκλο θυσιών που δεν χρειάζονται και που εσείς τις προκαλέσατε».
Την έμπρακτη υποστήριξή του σε επιμέρους μέτρα της νέας Κυβέρνησης, όπως τους δύο πρώτους νόμους για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις - παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν και έχουν αναλυτικά τεθεί σε επίπεδο δημόσιου λόγου - υπενθύμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ωστόσο δήλωσε κάθετα αντίθετος σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως «τις ιδεοληψίες ενός τμήματος του κόμματός σας» αναφορικά με την προοπτική επιστροφής στη δραχμή, την κατάργηση των πρότυπων σχολείων και των εξετάσεων των καθηγητών.
«Είστε εταίρος στην εργαλειοθήκη της εξουσίας της αστικής τάξης» είπε με τη σειρά του απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση «μάχη ανέξοδων και επιφανειακών συμβολισμών χωρίς ουσία». «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, αφού προεκλογικά είχε κάνει σημαία την κατάργησή τους, αλλά αντίθετα προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό», τόνισε, υποστηρίζοντας την άποψη ότι αυτή η νέα συμφωνία έπρεπε να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή «για να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».
«Προσπαθείτε να είστε αρεστοί και χρήσιμοι σε όλους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς, Ρώσους και Κινέζους κι όλα αυτά τα κάνετε γιατί έχουν σχέση με τη μοιρασιά της πίτας των αγορών», πρόσθεσε.
«Ποιά είναι τα πραγματικά δεδομένα τα οποία ετέθησαν σήμερα υπόψη του σώματος» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Κυβέρνηση χρωστά την πολιτική και εκλογική της υπόσταση στην «αντιμνημονιακή ψευδολογία» που βασίστηκε «στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας». «Η προηγούμενη Κυβέρνηση σας άφησε ένα καθαρό και ασφαλές πλαίσιο για να κινηθείτε, το οποίο καταστρέψατε», τόνισε, κάνοντας λόγο για επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και συγκεκριμένα υστέρηση εσόδων, διαρροή καταθέσεων, ακύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και του θετικού ρυθμού ανάπτυξης, επαναφορά της αγωνίας για πιστωτικό γεγονός και Grexit.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
«Δεν θέσατε ποτέ ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης, εσείς μιλάγατε για success story” είπε ο Α. Τσίπρας στη δευτερολογία του, απαντώντας στους επικεφαλής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους κάλεσε να υιοθετήσουν τις κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, μεγαλύτερο κι από αυτό που ειπώθηκε για το success story, ότι δήθεν θα βγάζατε τη χώρα από το μνημόνιο με 0,3% ανάπτυξη από το 1,5% που είχατε υποσχεθεί», σημείωσε απαντώντας σε όσα ειπώθηκαν (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επίσης) περί τέλους των μνημονίων στα τέλη Φεβρουαρίου. Αναφορικά με τη συμφωνία που δεν έρχεται προς κύρωση στη Βουλή, ο Α. Τσίπρας εξήγησε ότι το κείμενο έχει ήδη έρθει στη δημοσιότητα, αλλά αφού δεν αναλαμβάνονται νέες υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές, δεν απαιτείται η έγκρισή της από το Κοινοβούλιο.
«Έχει μεγαλύτερη αξία να θέτεις με αξιοπρέπεια την ηθική διάσταση των ζητημάτων, προκειμένου να έχεις το θάρρος και τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις και την υλική» είπε τέλος ο Α. Τσίπρας, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι ενώπιον της Μέρκελ υποχώρησε από τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Ο λόγος δόθηκε και στον Γιώργο Κατρούγκαλο για να απαντήσει επί του προσωπικού στις κατηγορίες του Α. Σαμαρά στο πρόσωπό του. Ο κ. Κατρούγκαλος παίρνοντας το λόγο, σχολίασε αρχικά την αποχώρηση της ΚΟ της ΝΔ από την αίθουσα ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο γεγονός ότι του δόθηκε ο λόγος παράτυπα, κατά την άποψη των βουλευτών της. «Είναι δηλωτικό του πολιτικού ήθους της παράταξης της Ν.Δ. ότι θεώρησε αυτονόητο ότι μπορεί να απευθύνει συκοφαντικές κατηγορίες για ένα μέλος της κυβέρνησης, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα να απαντήσει» είπε και συμπλήρωσε επί της ουσίας «Τα χαλκεία της διαπλοκής έχουν κατασκευάσει τις κατηγορίες όχι για να πλήξουν την ασημαντότητά μου, αλλά την ηθική υπεροχή της Κυβέρνησης απέναντι στις δυνάμεις του παλαιοκομματισμού και της διαπλοκής. Αυτοί μπορεί να είναι λύκοι, αλλά εγώ δεν είμαι πρόβατο. Εγώ ήμουνα πάντοτε καθαρός και στην πολιτική και στη νομική μου δράση. Τα χαλκεία έχουν ραντεβού μαζί μου τον Ιούνιο στα δικαστήρια»
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)