Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών προσφύγων στα καμπ. Μέσα σε μία βδομάδα 3 θάνατοι σημειώθηκαν στη Μόρια της Λέσβου και ένα βρέφος έχασε τη ζωή του στη Ριτσώνα.

Συγκεκριμένα στη Μόρια σήμερα το πρωί βρέθηκε νεκρός ένας άνδρας από το Πακιστάν περίπου είκοσι χρονών, το Σάββατο βρέθηκε νεκρός ένας 46χρονος Σύριος και την προηγούμενη Τρίτη ένας 22χρονος Αιγύπτιος.

Στο νοσοκομείο και εκτός κινδύνου βρίσκεται νεαρός άνδρας που έμενε στην ίδια σκηνή με τον σημερινό νεκρό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο νοσηλευόμενος φαίνεται να έχει δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα, προερχόμενο από το μαγκάλι με το οποίο ζεσταίνονταν μέσα στη σκηνή τους.

Αυτή είναι η μέχρι τώρα ένδειξη για τα αίτια των 3 θανάτων στη Μόρια, καθώς η ιατροδικαστική εξέταση δεν έχει δείξει ως τώρα αποτελέσματα. Αναμένονται νέες εξετάσεις.

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλας ζήτησε τη διερεύνηση της αιτίας των θανάτων και πιστεύει πως ο υπερπληθυσμός της Μόριας δεν αποσυνδέεται από το φαινόμενο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μιλώντας ατύπως σε δημοσιογράφους, αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στο Υπουργείο και σχεδιάζει την αποσυμφόρηση του χώρου με μετακινήσεις σε διπλανό οικόπεδο, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, στο πλοίο του πολεμικού ναυτικού και σε ξενοδοχεία.

Πάντως είναι σαφές πως ακόμα, μετά από τις φριχτές εικόνες του χιονιά στις αρχές του μήνα, υπάρχουν άνθρωποι που μένουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση. Το γύρο του διαδικτύου κάνει φωτογραφία του ΑΠΕ- ΜΠΕ και του Στρατή Μπαλάσκα, η οποία δείχνει άντρες να ανοίγουν την είσοδο μιας σκηνής αφήνοντας να φανεί η φωτιά που καίει μέσα.

Η ιστορία του βρέφους που έμενε στη Ριτσώνα είναι πιο σύνθετη. Ενώ οι γονείς του κατηγορήθηκαν για αμέλεια, η Πρωτοβουλία Αλληλυγγύης Χαλκίδας σε σχετική ανακοίνωσή της γράφει πως οι γονείς αναγκάστηκαν να γυρίσουν στη Ριτσώνα επειδή το ασθενοφόρο που θα τους μετέφερε από το νοσοκομείο της Χαλκίδας στο Παίδων στην Αθήνα δεν εμφανίστηκε ποτέ. Η ανακοίνωση αφηγείται την ιστορία ενός μωρού που γεννήθηκε στη Χαλκίδα με κυστική ίνωση και ανάγκη υποστήριξης οξυγόνου, μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο και παρόλ’ αυτά έμενε στη Ριτσώνα, σε έναν ακατάλληλο χώρο με ιατρική βοήθεια μόνο κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, στον οποίο το τελευταίο ασθενοφόρο που χρειάστηκε το βρέφος δεν έφτασε ποτέ. Παρατίθεται έγγραφο του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού που παρουσιάζει την κατάσταση της υγείας του βρέφους. (Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση και το έγγραφο.)

Αυτή η ιστορία δεν είναι καινούρια. Ένας χρόνος και τρεις μήνες έχουν περάσει από τότε που οι πρόσφυγες ήταν εκτεθειμένοι στις δυνατές βροχές του 2015. Ο περσινός και ο φετινός χειμώνας, οι ανάγκες για ιατρική φροντίδα και ο υπερπληθυσμός είναι φαινόμενα απολύτως προβλέψιμα.

Συντάκτης: Αρχοντούλα Βαρβάκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.