Ο Γιάννης Μουζάλας συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, όπου συζητήθηκε η πολιτική της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ΕΕ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Η συνεδρίαση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι προσεχείς αλλαγές θα επηρεάσουν έντονα την «υποδοχή» προσφύγων και μεταναστών καθορίζοντας τις συνθήκες παραμονής τους στην Ελλάδα αλλά και τη δυνατότητα μετακίνησής τους στην Ευρώπη ή τον κίνδυνο απέλασης.
Προτεραιότητα δίνεται στην υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενώ συζητιέται και η διαδικασία μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά όπου έχουν εγκλωβιστεί προς την ενδοχώρα. Ο Γ. Μουζάλας είχε θέσει ήδη από την προηγούμενη μέρα το ζήτημα της προώθησης τους χωρίς προσβολή της συμφωνίας με την Τουρκία. Το αίτημα του, όμως, δεν συνδέεται με το αίτημα προσφύγων και μεταναστών για την αναχώρηση τους προς άλλα ευρωπαϊκά εδάφη. Ο Γ. Μουζάλας ζητάει από την ΕΕ να του επιτρέψει τη μεταφορά «ειδικού πληθυσμού» σε κλειστά κέντρα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Κεντρικό ζήτημα στην σχετική συζήτηση είναι και η επανέναρξη του κανονισμού του Δουβλίνου και για την Ελλάδα. Θυμίζουμε πως η Ελλάδα είχε εξαιρεθεί από αυτόν τον κανονισμό, που επιβάλει σε όποιον εντοπισθεί παράνομος σε έδαφος της ΕΕ την επιστροφή στην πρώτη χώρα υποδοχής. Το 2011 το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε την Ελλάδα ακατάλληλη χώρα για την υποδοχή προσφύγων και την εξαίρεσε από τον κανονισμό. Τώρα αυτό αλλάζει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ικανοποιημένη από τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και τη θεωρεί ικανή να συμμετέχει και πάλι στην εφαρμογή του κανονισμού. Η επανέναρξη των επιστροφών θα ξεκινήσει στις 15 του Μάρτη του 2017 και δε θα έχει αναδρομική ισχύ.
Ο Γ. Μουζάλας είναι θετικός σε αυτή την εξέλιξη συμφωνώντας με τη διαπίστωση πως τα hot spot βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και ζητάει παράλληλα να προχωρήσει και η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις άλλες χώρες της ΕΕ.