Η Αϊτή παραμένει σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω του τυφώνα Μάθιου και την επιδημία χολέρας που συνεχίζει να βασανίζει τους κατοίκους της, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δηλώνει απογοητευμένος από τη διεθνή ανταπόκριση στο κάλεσμα για βοήθεια και απευθύνεται στους «φίλους της Αϊτής» ξανά: «Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.»
Η Αϊτή, που το 2010 είχε πληγεί από έναν καταστροφικό σεισμό 7 ρίχτερ, αντιμετωπίζει τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές υποδομές, ζημιές σε καλλιέργειες, δηλητηρίαση νερού και ελλείψεις σε φάρμακα. Ο ΟΗΕ πρίν λίγες μέρες ανακοίνωσε πως το ποσό που χρειάζεται για την αντιμετώπιση της καταστροφής υπολογίζεται στα 120 εκατομμύρια δολάρια. Είναι αδύνατο για τη διεθνή κοινότητα να το συγκεντρώσει;
Τα ζητήματα ζωής και θανάτου που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει η διεθνής κοινότητα είναι πολλά και είναι πολιτικά. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως ο πλούτος του ανεπτυγμένου κόσμου δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές, επειδή δεν είναι αρκετός για κάτι τέτοιο. Μάλλον δεν υπάρχει η σχετική πολιτική απόφαση. Προτιμάται η κατανάλωσή του στη δημιουργία άλλων καταστροφών, πολεμικών ή και ειρηνικών, που αφήνουν απροστάτευτη την πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη. Οι πληγές της Αϊτής προστίθενται σε μια ατέλειωτη λίστα.
Μια απόδειξη αυτού έρχεται από ένα άλλο νησί της περιοχής. Η Κούβα δεν είχε νεκρούς από τον τυφώνα Μάθιου. Ίσως δεν χτυπήθηκε όσο η Αϊτή αλλά είναι βέβαιο πως ήταν σε θέση να προστατεύσει τις ζωές των κατοίκων της μετακινώντας τους σε ασφαλείς περιοχές και καταφύγια και τώρα τους προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τις υλικές ζημιές, ενώ στις 8/10 έστειλε στην Αϊτή 38 γιατρούς, κάτι που κάνει συστηματικά εδώ και χρόνια. Για άλλη μια φορά βάζει τα γυαλιά στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.
Το πρόβλημα της Αϊτής και των ανθρώπων που μένουν απροστάτευτοι μπροστά σ’ έναν σεισμό, ένα τσουνάμι κι έναν τυφώνα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό και επαναλαμβάνεται διαρκώς σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους. Με τα σημερινά δεδομένα η αποφυγή των φυσικών καταστροφών είναι αδύνατη και η ελλιπής αντιμετώπιση των συνεπειών τους είναι απάνθρωπη.