Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος υπήρξε σαφής· το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το εργασιακό – μέρος του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα – είναι «πολύ κοντά» στις θέσεις της κυβέρνησης, συνεπώς θα αποτελέσει «βάση διαπραγμάτευσης» με τους «θεσμούς» στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Πρώτον, ότι κυβέρνηση και («ανεξάρτητη», μην το λησμονούμε αυτό!) επιτροπή, σκέφτονται πάνω-κάτω τα ίδια αναφορικά με το εργασιακό. Δεύτερον, πως από αυτή τη βάση θα ξεκινήσουν τον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Τελεία.
Το που θα καταλήξουν, είναι βεβαίως άλλο θέμα. Αν στον στίβο η γραμμή εκκίνησης συμπίπτει πολλές φορές με την γραμμή τερματισμού, στο εμπόριο – ας μας επιτραπεί να μην αντιμετωπίζουμε ως «πολιτική» το όλο πάρε-δώσε με τους «θεσμούς» – οι δυο αυτές γραμμές πολύ-πολύ σπάνια ταυτίζονται. Μπορεί, π.χ., κυβέρνηση και επιτροπή να μη «βλέπουν» κάποιον «επείγοντα λόγο για άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (lock-out)», μπορεί ο κ. Κατρούγκαλος να τόνισε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων για οποιοδήποτε αντάλλαγμα», μα αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα συζητήσουν και για το πρώτο και για το δεύτερο. Ως βάση διαπραγμάτευσης τίθενται, όχι ως ελάχιστη απαίτηση.
Θα διασωθεί κάποιο από τα «δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων» όταν και αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης ολοκληρωθεί; Οι εραστές της ΤΙΝΑ (There Is No Alternative) θα σπεύσουν στο σημείο αυτό να τονίσουν (επιστρατεύοντας κι όλη τη σχετική επιχειρηματολογία) πως έχουν εκ των πραγμάτων καταργηθεί, άρα το ερώτημα στερείται νοήματος. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τονίζει πως καταβάλλεται «κάθε δυνατή προσπάθεια» με στόχο το «καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Και στο μεταξύ, οι επιτροπές των σοφών θα συνεχίσουν να μας δίνουν – με το αζημίωτο! – τα φώτα τους· σε κάθε αποικία, οι τεχνοκράτες είναι που χαράσσουν τις πολιτικές, την ώρα που οι κυβερνήσεις υποκλίνονται στους εμπειρογνώμονες, δακρύζοντας παράλληλα για «τα πάθη του λαού τους»