Αν πήγε το μυαλό σας στο success story του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ακούγοντας τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο να ερμηνεύει τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup αναφορικά με το ελληνικό χρέος, κρατήστε το για τον εαυτό σας: κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε – τουλάχιστον – «ανθέλληνες». Και δικαίως – θα προσθέταμε – καθώς οι κυβερνητικές δηλώσεις υπήρξαν σαφείς: νικήσαμε, αδέλφια!

Αν συγκαταλέγεστε σ' εκείνους που ψάχνουν (με κάθε καλή πρόθεση!) να εντοπίσουν τη νέα μεγαλειώδη «νίκη» και δυσκολεύεστε, ίσως δεν μελετήσατε με τη δέουσα προσοχή την προαναφερθείσα απόφαση. Δεν είναι «νίκη» το ότι το χρέος ΔΕΝ μειώνεται; Δεν είναι «νίκη» το ότι μικραίνει το ποσό των δόσεων, μα επιμηκύνεται η καταβολή των δόσεων για – τουλάχιστον – 32 (ακόμη!) χρόνια; Μήπως δεν είναι πεντακάθαρη «νίκη» το ότι θα μειωθούν τα επιτόκια (μακροπρόθεσμα), αν και αυτό θα απαιτήσει μια επιπλέον (και «εξ αρχής») δαπάνη; Ή μήπως δεν αποτελεί λόγο ξέφρενου πανηγυρισμού το ότι θα υπάρξει (πλην απροόπτου!) μια μείωση του χρέους της τάξης του 20% (σ.σ.: συνολικά! Θα προστεθούν τα χαμηλότερα επιτόκια κι απ' την καινούργια «σούμα» θα μετρήσουμε τη συνολική μείωση!) το... 2060; Τα δισέγγονά μας θα ζήσουν στον παράδεισο! Αφήστε που θα πληρώνουν και 5% λιγότερο (πλην απροόπτου!) στην ετήσια δόση εξυπηρέτησης του δανείου. Μικρό κέρδος είναι αυτό;

Ανατρέχοντας σε παραδείγματα της ελληνικής μυθολογίας, είναι σαν να στέλνουμε στον Μινώταυρο ΜΟΝΟ 13,3 νέους και νέες ανά 9 έτη: το 0,7 του δέκατου τέταρτου (ή της δέκατης τέταρτης) γλιτώνει την ανθρωποθυσία! Σε βάθος 90 ετών, σώζουμε 7 νέους ή νέες από βέβαιο θάνατο. Τι, επειδή θα θυσιαστούν το ίδιο χρονικό διάστημα 133; Μην το κάνετε θέμα! Να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο, όχι μισοάδειο.

Αν στο σημείο αυτό ρωτήσετε «μα ποιο ποτήρι; Ένα πηγάδι δίχως πάτο είναι το μόνο που φαίνεται» μάλλον θα πρέπει να ελέγξετε την ελληνικότητα του DNA σας· ή την «ανθελληνικότητα» της σκέψης σας, εφόσον το DNA σας βρεθεί «καθαρό» από ξένες φυλετικές προσμίξεις! Γράψτε στο DVD recorder σας τις δηλώσεις Τσακαλώτου (σ.σ.: τι θα πει «δεν έχουμε DVD recorder»; Και γιατί δεν σπεύσατε να αγοράσετε τη «Μαύρη Παρασκευή»;), προμηθευτείτε και τις αντίστοιχες δηλώσεις Σαμαρά περί success story και προγραμματίστε τις να παίζουν διαρκώς στην οθόνη σας. Στο τέλος, θα βρεθείτε κι εσείς να πανηγυρίζετε τη νέα «νίκη», παρέα με τα διορισμένα σε κυβερνητικές θέσεις κομματικά στελέχη. Μη σας πούμε πως θα πανηγυρίζετε και την επίσκεψη Καμμένου (και της... εκλεκτής παρέας του!) στο Καστελόριζο. Δεν τη διαβάσατε τη στήλη των σχολίων της «Αυγής»; «Ούτε κιχ δεν έκανε ο “σουλτάνος” Ερντογάν» χθες, που ήταν δίπλα στις τουρκικές ακτές ο μέγας Υπουργός Εθνικής Άμυνας (και η... εκλεκτή παρέα του!) φρόντισε να επισημάνει το – εγκυρότατο! – έντυπο. Κι εκεί «νικήσαμε» δηλαδή, αν δεν το καταλάβατε...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.