Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί ποιο ακριβώς ουσιαστικό ή επίθετο μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια το εύρος της πολυσχιδούς προσωπικότητας του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου. Απ' το κόκκινο χαλί στην ακρογιαλιά μέχρι τις στολές παραλλαγής στις στρατιωτικές ασκήσεις και τις παράτες με τους νεοναζί, ο κ. Καμμένος δείχνει να μη χωράει σε ουσιαστικά τύπου «πολιτικός», «υπουργός» ή έστω «αρχηγός (κόμματος)», και ίσως γι' αυτό ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας φρόντισε να καταθέσει δημόσια τη δική του απάντηση στο μέγα ερώτημα που απασχολεί το πανελλήνιο και συνοψίζεται στο «τι εστί Καμμένος».

Όχι, μην πάει το μυαλό σας στο «μπούλης»: αυτό ο κ. Τσίπρας το είπε κυρίως (μα όχι μόνο) για να απαντήσει στο προεκλογικό σποτ των ΑΝΕΛ (σ.σ.: εκείνο με τον κ. Καμμένο και τον μικρό Αλέξη ντε!). Άλλωστε ο άνθρωπος που «έγινε πρωθυπουργός πριν να κλείσει τα 40 του χρόνια» μπορούσε – από τα χρόνια της εφηβείας του! – να αναλύσει σε βάθος έναν άγνωστο και να καταλήξει σε σοφά και τελεσίδικα συμπεράσματα!

«Τότε ο Πάνος ήταν ένας πολιτευτής της Δεξιάς, εγώ ήμουν από τότε στον χώρο της Αριστεράς και είχα την αίσθηση ότι ήταν ένας “μπούλης”. Ένα παιδί μιας πλούσιας οικογένειας» είπε ο κ. Τσίπρας από τη Νίσυρο (σ.σ.: τόπο καταγωγής του κ. Καμμένου απ' την πλευρά της μητέρας του), μα... «μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι ήταν ένας πραγματικά λαϊκός άνθρωπος, ζεστός, μιλούσε με όλους, έπιανε κουβέντα σε κάθε τραπέζι και η αποδοχή του κόσμου απέναντι στον Πάνο ήταν εξαιρετική». Μην κολλάτε στο ότι δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο ο γόνος μιας «πλούσιας οικογένειας» να έχει «εξαιρετική αποδοχή» στον τόπο καταγωγής του: ο νυν πρωθυπουργός δεν ήξερε απ' αυτά. Ήταν τότε ένας πτωχός προλετάριος που έκανε τις φοιτητικές του διακοπές «με σκηνή και σλίπινγκ μπαγκ».

Αν δεν γνωρίζατε πώς λειτουργεί ένα «πολιτικό πλυντήριο», οι αναφορές του κ. Τσίπρα είναι χωρίς αμφιβολία διαφωτιστικές. Πρώτον, ο κ. Τσίπρας είναι «αριστερός» και μάλιστα απ' τα νεανικά του χρόνια. Δεύτερον, είναι άνθρωπος της οικογένειας (σ.σ.: με τη σύντροφό του ήταν «από τότε» μαζί: όπερ σημαίνει, πιστός και καλός οικογενειάρχης, αν δεν αντιληφθήκατε την επισήμανση!). Τρίτον, είναι πτωχός πλην οξυδερκής (σ.σ.: «διάβασε» από τότε σε βάθος τον κ. Καμμένο). Τέταρτον, ο κ. Καμμένος μπορεί ενίοτε να φέρεται «ανώριμα» («μπούλης» γαρ), μα είναι «πραγματικά λαϊκός άνθρωπος»: με αυτό ως δεδομένο, μια «ανωριμότητα» ήταν το Καστελόριζο (και οι βόλτες με τους νεοναζί). Τέλος, ο κ. Καμμένος είναι άνθρωπος «εξαιρετικής αποδοχής», πράγμα που δικαιολογεί την αρχική επιλογή του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί μαζί του για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έχετε ακόμη απορίες;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.