Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΑΤ επιτίθενται σε συνταξιούχους, ούτε βεβαίως ο «παρθενικός» ψεκασμός των «τιμημένων γηρατειών» με χημικά επί – αυτοπροσδιοριζόμενης ως – «αριστερής» κυβέρνησης· λίγους μήνες νωρίτερα (8 Ιανουαρίου 2016) τα ΜΑΤ το είχαν και πάλι διαπράξει, όταν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και των συνταξιούχων προσπαθούσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου. Αντίστοιχες σκηνές απείρου κάλλους με «ψεκασμένα γηρατειά» είχαν διαδραματιστεί και παλαιότερα, επί προηγούμενων (μη «αριστερών») κυβερνήσεων χωρίς ποτέ κανείς διοικητής να πάει – έστω! – σπίτι του, χωρίς ποτέ ένας υπουργός να παραιτηθεί.

Στη λήξη των επεισοδίων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκας επιχείρησε να πρωτοτυπήσει: ανέλαβε «την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών» (σ.σ.: μην μπερδεύεστε, η χρήση χημικών είναι πάντα «περιορισμένη»: ακόμη κι αν η ομίχλη φτάσει μέχρι... το Αιγάλεω!) και παράλληλα, εξέδωσε διαταγή απαγόρευσης της χρήσης χημικών σε διαδηλώσεις εργαζόμενων και συνταξιούχων. Είχε προηγηθεί βεβαίως τηλεφωνική επαφή με τον «ενοχλημένο» πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος ωστόσο, την ώρα που έπεφταν τα χημικά λίγες δεκάδες μέτρα απ' το γραφείο του, δεν έδωσε εντολή να σταματήσει το ξύλο και να επιτραπεί στην πορεία να φτάσει μέχρι την πόρτα του. Μόνον ΑΦΟΥ σταμάτησαν τα χημικά ανακοινώθηκε πως μια αντιπροσωπεία έχει την άδεια να προχωρήσει μέχρι την είσοδο του Μαξίμου, μα δεν ανακοινώθηκε παράλληλα πως η αντιπροσωπεία αυτή μπορεί να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό.

Οι ομνύοντες στο όνομα του κ. Τσίπρα, θα σπεύσουν στο σημείο αυτό να τονίσουν πως «τουλάχιστον απαγορεύτηκαν τα χημικά» και θα υμνήσουν – ευκαιρίας δοθείσης! – την «ευαισθησία» του Πρωθυπουργού. Οι ίδιοι θα χαιρετίσουν τη «γενναία απόφαση» και θα δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση «τέλος τα χημικά απ' τις διαδηλώσεις!». Και στο μεταξύ, η έρευνα για το περιστατικό (που, όπως όλες οι προηγούμενες θα διεξαχθεί... «με ταχύτατες διαδικασίες»!) θα αναζητά τους «υπεύθυνους».

Κι αν την επόμενη φορά που συνταξιούχοι ή εργαζόμενοι επιχειρήσουν να σπάσουν τον κλοιό στη Βασ. Σοφίας πέσουν χημικά, ε... θα έχουν «σοβαρό λόγο» τα ΜΑΤ για να το πράξουν! Μπορεί π.χ. να θεωρηθεί κοκτέιλ μολότοφ το μπουκαλάκι με το νερό που θα σέρνει μαζί της γερόντισσα. Ή κάπου στο φόντο, οι γνωστοί «μπάχαλοι» να αρχίσουν να κατεβάζουν τζαμαρίες στα λουλουδάδικα. Ή...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.