Μια ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και «θεσμών», αλλά αυτό έχει πάψει από καιρό να αποτελεί είδηση. Η ρουτίνα της αέναης διαπραγμάτευσης συνεχίζεται συνεπώς μέχρι νεωτέρας, με τις πιθανότητες να θέλουν και τη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου να μην καταλήγει σε σχετική απόφαση.

Η ρουτίνα συνεχίστηκε και στις δηλώσεις. Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε πως υπάρχει «ισχυρή βούληση» για συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν», τονίζοντας παράλληλα ότι παραμένουν ανοιχτά «μερικά σημαντικά θέματα». Ο επίτροπος κ. Π. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη λήψη απόφασης περί συγκεκριμένων και ταχύτατων διαδικασιών προκειμένου να «κλειδώσουν» τα εκκρεμή ζητήματα, ενώ και ο επικεφαλής του ESM κ. Κ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο σε σχέση με το τελευταίο Eurogroup, συμπληρώνοντας όμως ότι ακόμη αναζητείται λύση επί «σημαντικών θεμάτων».

Η μη συμφωνία ανοίγει και πάλι τη συζήτηση: πότε θα επιστρέψουν οι «θεσμοί»; Την τρέχουσα εβδομάδα αποκλείεται, για την επόμενη μην πάρετε όρκο, τη μεθεπόμενη άγνωστό, αλλά στο μεταξύ – και πάντα σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ – θα αντιμετωπιστούν πρώτα τα μεγάλα ζητήματα (σ.σ.: στις Βρυξέλλες, όπου και παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας κ. Ε. Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης) και μετά ΘΑ συζητηθεί επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «για τα μικρότερα ζητήματα». Ποια τα «μεγάλα» και ποια τα «μικρότερα» ζητήματα, σαφές πιστεύουμε και μόνο απ' την ιδιότητα των υπουργών που παραμένουν στις Βρυξέλλες για συζητήσεις.

Ρουτίνα και στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι επιτίθενται στην κυβέρνηση εκτιμώντας πως η μη συμφωνία επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία. Η οποία ΘΑ κάλπαζε αν είχε κλείσει η συμφωνία στο μεταξύ; Δεν αποσαφηνίζεται στις ανακοινώσεις τους. Το σίγουρο είναι πως η χώρα «βυθίστηκε ξανά σε ύφεση» (Ν.Δ.), πως «η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για τη χώρα παρατείνονται» (ΠΑΣΟΚ) και πως «όσοι ασχολούνται με την πραγματική οικονομία καίγονται» (Ποτάμι). Όλα αυτά επειδή δεν κλείνει η συμφωνία. Η καινούργια ε; Όχι η προηγούμενη, η οποία είχε υπερψηφιστεί και από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.