Στη Μαδρίτη, η Πρωτοχρονιά θα γιορταστεί πίσω από κάγκελα. Και κλούβες. Στο Βερολίνο, τα μέτρα ασφαλείας εξακολουθούν να είναι δρακόντεια. Στο Παρίσι, θα υποδεχθούν το νέο έτος με στρατιωτικό νόμο σε ισχύ (ή, αν προτιμάτε, με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» να έχει παραταθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2017). Η «πολιτισμένη Δύση» ετοιμάζεται να γιορτάσει τον νέο χρόνο «ευημερίας» της και στο μεταξύ απευθύνει ευχές για «ειρήνη» κουνώντας το δάχτυλο στη Συρία και μετρώντας «παράτυπους μετανάστες» εντός και εκτός συνόρων της.

Τα κάγκελα κάποτε σηματοδοτούσαν κελιά. Τώρα, λανσάρονται ως «ασπίδα προστασίας». Αν κάποτε πίσω απ' τα κάγκελα βρίσκονταν οι «εχθροί της κοινωνίας», τώρα είναι η ίδια η «κοινωνία» που βρίσκεται περιχαρακωμένη από κιγκλιδώματα. «Αγάπα το κελί σου» είναι το νέο μήνυμα της Ευρώπης του 21ου αιώνα. Εκείνης που προτιμά να ξαπλώνει νεκρούς στον δρόμο τους ύποπτους τρομοκρατίας αντί να τους συλλαμβάνει.

Η Ευρώπη του Διαφωτισμού περνά στη νέα της φάση: καλωσορίσατε στην Ευρώπη των υπόγειων καταφυγίων. Οι πολίτες της δένονται, κλειδώνονται, ελέγχονται ακόμη και στην αναπνοή τους, θάβονται σιγά-σιγά ζωντανοί: καλούνται να υποστούν τα πάντα προκειμένου να μείνουν «ασφαλείς». Ίσως σε μερικά χρόνια από σήμερα γιορτάσουμε την Πρωτοχρονιά με σιδερένιες μπάλες δεμένες με αλυσίδα στα πόδια μας: θα έχουμε μέχρι τότε εκπαιδευτεί επαρκώς για να θυσιάσουμε μερικές ακόμη ατομικές ελευθερίες προκειμένου να είμαστε «ασφαλείς».

Ξεχάστε τον «Θούριο» του Ρήγα. Ξεχάστε το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή». Η νέα Ευρώπη προβάλλει το «40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή» ως την ενδεδειγμένη επιλογή. Η «ασφάλεια» προέχει της ελευθερίας, κι όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι ύποπτος, είναι δυνάμει «τρομοκράτης».

Στο μεταξύ, μάθετε ν' αγαπάτε τα αστραφτερά, «πολιτισμένα» μας κάγκελα. Μάθετε απ' έξω τους τετραψήφιους αριθμούς των ανώνυμων καταγγελιών. Μάθετε να κοιτάτε με υποψία τον κάθε άγνωστο στην αρχή κι έπειτα τους γείτονες, τους συγγενείς, τους φίλους. Μάθετε ν' ανασαίνετε με ευγνωμοσύνη κάθε φορά που βλέπετε κάμερα ασφαλείας. Και πάνω απ' όλα, μάθετε ν' αγαπάτε το κελί σας. Όπως οι κάμπιες το κουκούλι τους.

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.