«Ψηφίσαμε δομικές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και του φορολογικού συστήματος, καθώς και της δημόσιας διοίκησης. Θαρραλέες αλλαγές, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν τόλμησαν, ποτέ δεν επιχείρησαν καν. Γιατί δεν το έκαναν; Γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποτελούσαν μέρος του παλαιού συστήματος, που ήταν απόλυτα συνδεδεμένο με εγκαταστημένα συμφέροντα, τα οποία δεν επέτρεπαν στη χώρα να αναπτυχθεί» είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, κι εμείς μάθαμε επιτέλους τι έφταιγε κι η χώρα μας παραμένει βυθισμένη για έκτο συνεχόμενο χρόνο στην άβυσσο των μνημονίων. Έφταιγε – προφανώς – η έλλειψη «θάρρους» των προηγούμενων κυβερνήσεων να κάνουν «αλλαγές», ασχέτως αν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ισχυρίζονταν ακριβώς το ίδιο: πως προχωρούσαν σε «θαρραλέες αλλαγές».

Το «θάρρος» στη γλώσσα των επαγγελματιών της πολιτικής βεβαίως, έχει άλλη σημασία από εκείνη της δικής μας γλώσσας. Αν στην ελληνική χαρακτηρίζεται ως «θαρραλέα» πράξη η προσπάθεια διάσωσης ενός γέροντα από μια πυρπολημένη πόλη, στη γλώσσα των πολιτικών – και δη, των θιασωτών του νεοφιλελευθερισμού – είναι σαφώς πιο «θαρραλέο» το να πετάξεις τον γέροντα στην πυρά και να φύγεις από την πόλη που φλέγεται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν μάλιστα σταθεί δυνατό να αδειάσεις τις τσέπες του γέροντα από κάθε αντικείμενο αξίας πριν τον εκσφενδονίσεις στις φλόγες, είσαι παράλληλα – εκτός από «θαρραλέος» – και «ρεαλιστής» και «μεταρρυθμιστής», συνεπώς, καθ' όλα άξιος να ηγηθείς του πλήθους, που νιώθει φρίκη και μόνο στη σκέψη μιας τέτοιας ενέργειας. Πράξεις που χαρακτηρίζονται ως «στυγερά εγκλήματα» όταν διαπράττονται από ιδιώτη, μπορεί να βαφτιστούν «ηρωικές» στον απολογισμό των πεπραγμένων ενός πολιτικού.

Είναι μια «θαρραλέα αλλαγή» η περικοπή της σύνταξης του ηλικιωμένου ή η υπερ-φορολόγηση του νέου που δουλεύει με δελτίο παροχής υπηρεσιών; Κατά τον κ. Παππά είναι, και προφανώς την ίδια άποψη έχουν τόσο οι προκάτοχοί του στην εξουσία όσο και οι πιθανοί διάδοχοι. Δείτε π.χ. τι είπε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυρ. Μητσοτάκης ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου της νεολαίας του κόμματός του: «Η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητά μας. Μπορούμε να την πετύχουμε. Με την αλλαγή του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου, με όρους έξυπνης εξειδίκευσης και καινοτομίας». Λησμόνησε βέβαια να συμπληρώσει εμφατικά πως «χρειάζονται θαρραλέες αλλαγές».

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.