25 Νοεμβρίου 2016. Μια έκρηξη σε σκηνή στο hotspot της Μόριας αφήνει νεκρούς ένα 6χρονο αγοράκι και την 66χρονη γιαγιά του. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας εκφράζει τη λύπη του για το «τραγικό γεγονός» φροντίζοντας να τονίσει πως ήταν «τυχαίο».

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2017. Σε συνέντευξή του από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας δηλώνει: «Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα». Τέσσερις μόλις μέρες μετά, με το hotspot της Μόριας θαμμένο στο χιόνι, ο κ. Μουζάλας αρνείται πως είπε ψέματα στη συνέντευξή του παραδεχόμενος μόνο «δυσκολίες και λάθη» και η πρόσβαση του Τύπου στο hotspot απαγορεύεται. Εξαιρούνται απ' την απαγόρευση ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και βελγικό τηλεοπτικό συνεργείο. Στην ΕΡΤ, παίζει βίντεο με προσφυγόπουλο να μιλά για νεκρούς στη Μόρια. Αργότερα, η σχετική δήλωση του προσφυγόπουλου αφαιρείται.

24 Ιανουαρίου 2017. 22χρονος πρόσφυγας βρίσκεται νεκρός στη σκηνή του στο hotpsot της Μόριας. Μέχρι σήμερα, τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά.

28 Ιανουαρίου 2017. 45χρονος πρόσφυγας βρίσκεται νεκρός έξω απ' τη σκηνή του στο hotspot της Μόριας. Μέχρι σήμερα, τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά.

30 Ιανουαρίου 2017. Σήμερα δηλαδή. 20χρονος πρόσφυγας βρίσκεται νεκρός στη σκηνή του στο hotspot της Μόριας. Τα αίτια και του δικού του θανάτου, παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.

Ανακεφαλαιώνοντας: Μετράμε πέντε νεκρούς στο hotspot της Μόριας μέσα σε ένα δίμηνο, εκ των οποίων οι τρεις την τελευταία εβδομάδα, με τα αίτια θανάτου αυτών των τελευταίων να παραμένουν άγνωστα. Αυτά, ενώ υποτίθεται πως οι πρόσφυγες είχαν απομακρυνθεί απ' τα αντίσκηνα, καθώς και – κατάλληλα διαμορφωμένο – πλοίο του πολεμικού ναυτικού κατέπλευσε στο νησί και δωμάτια σε ξενοδοχεία βρέθηκαν για τη φιλοξενία τους.

Στο μεταξύ, η χώρα μας εξακολουθεί να «επαινείται διεθνώς» για τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Ο κ. Μουζάλας παραμένει αμετακίνητος στη θέση του. Και η κυβέρνηση περιμένει – προφανώς – την άνοιξη. Ή ίσως τον Αύγουστο, που ως γνωστόν είναι και «παχιές οι μύγες».

ΣΗΜ.: Στα παραπάνω, δεν υπολογίζουμε καν τον πρόσφυγα που βρέθηκε νεκρός στη Σάμο στις 25 Ιανουαρίου 2017. Ή τις τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας στο hotpspot του ίδιου νησιού, την ίδια μέρα.

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.