«Ιδεοληψία είναι να νομίζεις ότι μπορείς να καταστρέψεις τις ζωές των νέων ανθρώπων και μετά να τους κουνάς το δάκτυλο να υποταχθούν». Η παραπάνω φράση δεν είναι απόσπασμα της μπροσούρας του Πιοτρ Κροπότκιν «Προς τους νέους»: την ξεστόμισε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – και πρωθυπουργός της χώρας – κ. Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο 1ο Συνέδριο της Νεολαίας του κόμματός του. Ως πραγματικός φίλος των νέων, ο κ. Τσίπρας ξεδίπλωσε από βήματος σειρά εξαγγελιών προς τη νεολαία της χώρας, μα ίσως στο διάστημα πριν από την έναρξη της ομιλίας του κάποιος θα έπρεπε να του θυμίσει την μικρή λεπτομέρεια που έδειχνε να του διαφεύγει: πως σιγά αλλά σταθερά η χώρα ξεμένει από νεολαία.

Τα καλά νέα βεβαίως είναι πως όσοι απομείνουν, θα έχουν το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης – ως άνεργοι – με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα έχουν πιθανότατα πρόσβαση σε μερικές επιπλέον δόσεις μεθαδόνης, καθώς η κυβέρνηση αύξησε κατά κοτζάμ 5 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ. Θα έχουν ακόμη και δωρεάν Ίντερνετ (αν έχουν την τύχη να είναι φοιτητές) και κυρίως... θα έχουν τη δυνατότητα – εφόσον γίνουν αστυνομικοί – να υπηρετήσουν πρώτα σε θέσεις «που τους φέρνουν σε επαφή με τον πολίτη» πριν μεταπηδήσουν στα ΜΑΤ. Να μάθουν δηλαδή πρώτα να μιλούν στον πολίτη και μετά να κατεβάζουν το κλομπ στο κεφάλι του.

Και οι εξαγγελίες δεν σταματούν εδώ. «Το επόμενο διάστημα, έχουμε σχεδιάσει και βάζουμε μπροστά ένα μεγάλο πρόγραμμα για την αξιοποίηση κτηρίων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, για να στεγαστούν σε αυτά νέοι άνθρωποι», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «ετοιμάζουμε σχέδια για την οικιστική αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης, ώστε να δώσουμε κίνητρα να κατοικήσουν σε αυτά οι νέοι και να τους ξαναδώσουν ζωή». Μετά τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης, τα οικοτροφεία των 30άρηδων και τα νεολαιίστικα γκέτο: πιθανότατα θα γίνουν και τουριστική ατραξιόν!

Προσθέστε στα παραπάνω την επιδότηση ενοικίου προς τους νέους (σ.σ.: με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια βεβαίως-βεβαίως!), τα 5μηνα που έγιναν... 8μηνα, την επιδότηση του πρώτου και δεύτερου παιδιού, την «αξιοποίηση των νέων επιστημόνων μας στην αμυντική βιομηχανία της χώρας» και θα έχετε πλήρη την αντίληψη ενός «αριστερού» πρωθυπουργού – που δεν είναι σε βαθύ γήρας, κάθε άλλο! – για το πώς βελτιώνεται η καθημερινότητα της νέας γενιάς!

Κλείνοντας παραθέτουμε ένα ακόμη απόσπασμα:

«Μη δίνετε σημασία σε όποιον σας λέει ότι εμείς – μόνο μια χούφτα άνθρωποι – είμαστε πολύ αδύναμοι για να πετύχουμε τον υπέροχο σκοπό τον οποίο επιδιώκουμε. Υπολογίστε και θα δείτε πόσοι άνθρωποι υποφέρουν από αυτήν την αδικία. Εμείς οι χωρικοί, που δουλεύουμε για άλλους και μασουλάμε το άχυρο, ενώ το αφεντικό μας τρώει τον καρπό. Εμείς μόνο. Είμαστε εκατομμύρια ψυχές. Εμείς σι εργάτες που υφαίνουμε τα μετάξια και τα βελούδα για να μπορούμε να ντυνόμαστε με κουρέλια. Κι εμείς είμαστε ένα Τεράστιο πλήθος· κι όταν ο ήχος της σειρήνας του εργοστασίου μάς επιτρέπει ενός λεπτού ανάπαυλα πλημμυρίζουμε τους δρόμους και τις πλατείες σαν την αγριεμένη Θάλασσα. Εμείς οι στρατιώτες. Που μας οδηγούν με διαταγές ή με τη βία. Εμείς που τρώμε τις σφαίρες για τις οποίες παίρνουν τα παράσημα και τις συντάξεις οι αξιωματικοί μας, εμείς. Εμείς, τα δύστυχα πλάσματα, που μέχρι τώρα δεν έχουμε μάθει τίποτα καλύτερο από το να πυροβολούμε τ’ αδέλφια μας...».

Όχι, δεν είναι απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού αυτό. Απ' την μπροσούρα του Κροπότκιν «Προς τους νέους» προέρχεται. Μην κοιτάτε που εκείνος δεν ήταν φίλος των νέων... όπως ο πρωθυπουργός μας!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.