«Ενόχληση» και «έκπληξη» εκφράζουν «στελέχη της Ε.Ε.» σύμφωνα με – δυο τουλάχιστον – μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα για την έκθεση γελοιογραφίας που φιλοξενείται στο Μετρό του Συντάγματος υπό τον τίτλο «Γλυκειά Ευρώπη» και στα σχετικά «ρεπορτάζ» (που μοιάζουν ταυτόσημα) ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ότι «ουσιαστικά η ΕΕ ταυτίζεται με τη ναζιστική Γερμανία» καθώς «κυριαρχούν εικόνες που συνδέουν την ΕΕ με τον Χίτλερ». Επισημαίνεται παράλληλα το ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, κάτι που καθιστά ακόμη πιο «επιβαρυντικό» το ότι καλλιτέχνες τολμούν να εκφραστούν χωρίς να εξασφαλίσουν πρώτα την άδεια του εν Ελλάδι εδρεύοντος γραφείου της Ε.Ε.

Αν τα «στελέχη της Ε.Ε.» θλίβονται που δεν ζούμε σε αλήστου μνήμης εποχές, όπου τα πάντα υποβάλλονταν προς έγκριση στον ημι-αμόρφωτο «καραβανά» λογοκριτή, ας κάνουν λίγη υπομονή: στο επόμενο μνημόνιο που θα διατάξουν να ψηφίσει η ελληνική Βουλή, μπορούν να συμπεριλάβουν και σχετικό ειδικό όρο. Να δημιουργηθεί παράλληλα κι ένας ειδικός κλάδος «παρακολούθησης καλλιτεχνικής δραστηριότητας» στο εν Αθήναις Γραφείο της Ε.Ε., που θα συμβουλεύει τους νέους λογοκριτές ποιο έργο «ωφελεί» και ποιο «βλάπτει» την «ευρωπαϊκή ιδέα» ώστε να μην αντιμετωπίσουν ξανά παρόμοια «ενόχληση». Αν πάντως επιμένουν να προπαγανδίζουν πως στην «Ευρώπη των αξιών» οι ιδέες δεν διώκονται και πως η ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση θεωρείται δεδομένη, ας καταπιούν την «ενόχλησή» τους κι ας προχωρήσουν παρακάτω.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται υπερβολές, μάλλον σας διέφυγε μια μικρούλα, ασήμαντη λεπτομέρεια: ότι τα – δυο τουλάχιστον – ρεπορτάζ, μοιάζουν ταυτόσημα. Οι ίδιες επισημάνσεις, με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία, με την ίδια ακριβώς δόση συνομωσιολογίας και με το ίδιο ακριβώς άρωμα διακριτικής απειλής. Κινδυνεύει – άραγε! – το έθνος απ' τους κακούργους Έλληνες γελοιογράφους (29 συνολικά) και τους (28) Βρετανούς συναδέλφους τους που τολμούν να εκφράζουν την απέχθειά τους – και να την εκθέτουν μάλιστα δημόσια! – στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων, της άγριας λιτότητας και του χυδαίου γκεμπελισμού; Πρόκειται – άραγε! – για δάκτυλο των «δραχμολάγνων», συνυπολογίζοντας μάλιστα πως οι Βρετανοί «εμπνέονται απ' το Brexit»; Γιατί – άραγε! – η έκθεση γίνεται τη συγκεκριμένη «κακή χρονική στιγμή, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης»; Μήπως να την σφραγίζαμε την έκθεση προληπτικά, για να μη θυμώσουν οι «Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι»;

Στην ίδια λογική: Μήπως το κείμενο αυτό να μην «ανέβει» στο site; Μήπως να απαγορευθούν με νόμο οι διαδηλώσεις; Μήπως να κατασχεθούν – και να καούν δημόσια! – βιβλία που διαπνέονται από «αντιευρωπαϊκό πνεύμα»; Μήπως να υποχρεώνονται οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, παράλληλα με την έκθεση για την αποταμίευση, να γράφουν ετησίως και για την «φωτισμένη Ευρώπη»; Και στην τελική... μήπως να σταματήσουμε να μιλάμε; Έτσι, για να αποφύγουμε τυχόν νέες ενοχλήσεις των Ευρωπαίων φίλων και εταίρων και των – εντός συνόρων – φερέφωνών τους;

Αχ κακούργοι γελοιογράφοι! Σε τι μπελά μας πήγατε και μας βάλατε!

Υ.Γ.1: Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαΐου. Είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Υ.Γ.2: Αν περιμένατε το σημερινό μας editorial να ασχοληθεί με την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο – συγνώμη, με την ψηφοφορία για τα νέα «μέτρα που συμφωνήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος» θέλαμε να πούμε! – μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε από τώρα πως θα υπερψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.