Ποιος «νίκησε» στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ; Πόσα γκολ μπήκαν; Ποιος παίκτης έκανε τις περισσότερες τρίπλες «ζαλίζοντας» τον αντίπαλο; Πόσα σίγουρα γκολ αποσόβησαν οι γκολκίπερ των κομμάτων και ποιος αναδείχθηκε «πολυτιμότερος παίκτης» του αγώνα (σ.σ.: εεεε... της συζήτησης είναι το σωστό!); Αν σας προβληματίζει η ποδοσφαιρική ορολογία, μάλλον συγκαταλέγεστε σε κείνους που θεωρούν πως στη Βουλή των κομμάτων των μνημονίων γίνονται πολιτικές συζητήσεις και όχι ανταλλαγή σουτ-βολέ με μόνο στόχο να «σηκωθεί όρθια» η κερκίδα και να δοξάσουν οι οπαδοί τον (άλφα ή βήτα) «παικταρά» επειδή «ξεφτίλισε τον αντίπαλο». Σας πληροφορούμε πως κάνετε λάθος: ποδοσφαιρικές συναντήσεις διεξάγονται στο ελληνικό κοινοβούλιο, μόνο που αντί για μπάλα και γκολ ποστ χρησιμοποιούνται μικρόφωνα και φωτοτυπημένα έγγραφα και άρθρα εφημερίδων και περιοδικών.

Βγήκαν συμπεράσματα; Και βέβαια βγήκαν, μόνο που ήταν μάλλον παρελκόμενο – και όχι το ζητούμενο – της σημερινής «συζήτησης» η εξαγωγή τους. Επιγραμματικά να αναφέρουμε πως το μόνο σίγουρο είναι πως τα κόμματα (τουλάχιστον εκείνα τα καλούμενα και «κόμματα εξουσίας») βρίσκονται οικονομικά πολύ πέρα απ' το «κόκκινο» και πως το μέλλον τους, εξαρτάται κατά πολύ απ' την διασφάλιση εδρών στη Βουλή προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότησή τους. Δεύτερο συμπέρασμα πως το «τρίγωνο της διαπλοκής» καλά κρατεί. Και τρίτο, πως μπορεί τα κόμματα (τουλάχιστον εκείνα τα καλούμενα και «εξουσίας») να δηλώνουν εχθροί της διαπλοκής, αλλά όταν πρόκειται για το δικό τους «μαγαζί», δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να την χρησιμοποιήσουν.

Τα συμπεράσματα των φιλάθλων βεβαίως (σ.σ.: συγνώμη, των οπαδών είναι το σωστό) είναι διαφορετικά. Εκείνοι, μετρούν κυρίως «ατάκες», «επιθέσεις», «άμυνες» και (βεβαίως!)... γκολ! Αναλόγως της ένταξής τους, άπαντες θεωρούν πως βγήκαν «νικητές» και πως είναι ο «ηγέτης» ο δικός τους εκείνος που «ξεφτίλισε τον αντίπαλο». Στο μεταξύ, το μόνο που συνεχίζει στην πραγματικότητα να εξευτελίζεται είναι το ίδιο το κοινοβούλιο. Εκείνο το κοινοβούλιο στο οποίο ο αρχηγός της Χ.Α. (η οποία δικάζεται για εγκλήματα και κατά μεταναστών αν το λησμονείτε) εγκάλεσε την κυβέρνηση για τους... θανάτους στα hotspots! Το αναφέρουμε απλά για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το εύρος της σημερινής «νίκης».

Ποιος είπαμε πως «νίκησε»; Έχει σημασία; Μπορούμε απλά να πούμε πως «νίκησε το ποδόσφαιρο»: έτσι δεν είθισται να λένε οι αθλητικοί συντάκτες μετά από κάθε ποδοσφαιρική συνάντηση που είχε «θέαμα»;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.