Έχει πραγματικά το δικό του ενδιαφέρον ο «καυγάς» που ξέσπασε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με φόντο το... μέγεθος της ενοχής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε για την κατάσταση της χώρας μας. Φταίει για όλα ο κ. Σόιμπλε; Ή φταίει για αρκετά, μα όχι για όλα; Με δεδομένο πως η σχετική φράση ειπώθηκε (ή δεν ειπώθηκε) στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην οποία έλαβε μέρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός – και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – κ. Αλ. Τσίπρας, ίσως το ενδιαφέρον θα έπρεπε να μετατοπιστεί απ' το τι ακριβώς είπε ο κ. Τσίπρας στην ίδια την παρουσία του κ. Τσίπρα στην προαναφερθείσα σύνοδο.

Αναφορικά με το τι ακριβώς ειπώθηκε, η – επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – κ. Φ. Γεννηματά «χρεώνει» στον κ. Τσίπρα τη φράση «δεν φταίει για όλα ο κ. Σόιμπλε». Απ' την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώνει (ανεπισήμως) ότι ο πρωθυπουργός, ασκώντας κριτική στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, είπε ότι «δεν διεκδικούν την πολιτική ηγεμονία και έχουν αφήσει το ΔΝΤ να αλωνίζει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να λέμε μόνο ότι φταίει ο Σόιμπλε. Αυτός κάνει τη δουλειά του, αλλά κάποιοι δεν αντιδρούν». Ό,τι και να είπε πάντως, στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών ειπώθηκε. Σ' αυτήν που παρέστη – για ακόμη μια φορά – ο επικεφαλής της εν Ελλάδι «κυβερνώσας Αριστεράς» κ. Τσίπρας.

Αν δεν εντοπίζετε που έγκειται το θέμα, να πάρουμε τα γεγονότα απ' την αρχή. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες συσκέπτονται όλοι μαζί. Προσκεκλημένος στη σύσκεψη, και εκπρόσωπος – μέχρι πρότινος τουλάχιστον – της «ριζοσπαστικής Αριστεράς». Σοσιαλδημοκράτες και «αριστερός ριζοσπάστης» συζητούν για την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Και κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους «χρεώνουν» μεγάλο – τουλάχιστον – μερίδιο της ευθύνης στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ κ. Σόιμπλε. Για τα όσα γίνονται, ευθύνονται άτομα, όχι πολιτικές δηλαδή. Έχουμε λιτότητα επειδή έτσι αρέσει σε έναν άνθρωπο. Όχι επειδή είναι κεντρική πολιτική επιλογή.

Μη μείνετε εδώ, έχει και συνέχεια. Ο «ριζοσπάστης αριστερός» κατηγορεί τους σοσιαλδημοκράτες για το ότι... «δεν διεκδικούν την πολιτική ηγεμονία»! Και τους καταλογίζει ότι ακριβώς επειδή δεν το πράττουν, δίνουν έδαφος στο ΔΝΤ να «αλωνίζει στην Ευρώπη». Ένας άνθρωπος πριν, ένας οργανισμός τώρα. Πάλι, τίποτε απ' τα όσα λαμβάνουν χώρα δεν έχει να κάνει με κεντρικές πολιτικές επιλογές. Μη μένετε όμως ούτε εδώ, πάμε ένα ακόμη βήμα πιο πέρα. Αν τα όσα το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει στον κ. Τσίπρα είναι ακριβή, τότε πολύ απλά ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι για την κατάσταση στην Ευρώπη φταίει το ότι δεν... ηγεμονεύουν – ή δεν διεκδικούν την ηγεμονία – οι σοσιαλδημοκράτες! Οι ίδιοι σοσιαλδημοκράτες που μέχρι να ανέβει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραυνώνονταν απ' το κόμμα της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» ως βασικοί υπεύθυνοι – ή συνυπεύθυνοι – για την κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κατά τα άλλα... ναι, ο κ. Σόιμπλε είναι ο – λίγο έως πολύ – φταίχτης! Ο οποίος – κατά τον κ. Τσίπρα πάντα – απλώς «κάνει τη δουλειά του». Α ναι, και το ότι δεν ηγεμονεύουν πολιτικά στην Ευρώπη οι σοσιαλδημοκράτες! Τουλάχιστον απενοχοποιείται μετά από πολλές δεκαετίες ο συνήθης ένοχος... Χατζηπετρής!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.