«Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος» δήλωνε χθες σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ήδη στο τραπέζι πρόταση για παράταση του «κόφτη» και μετά το 2018. Μπορεί αμέσως μετά να συμπλήρωνε ότι «αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν», μα απέφευγε να διευκρινίσει ποιες μπορεί να είναι στο σύνολό τους αυτές οι «κάποιες κατηγορίες μέτρων».

Σήμερα, «πληροφορίες» από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο κ. Τσακαλώτος θα πάει στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης με «συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα για την αξιολόγηση». Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες «πηγές», στην επιστολή Τσακαλώτου (που έχει ήδη σταλεί στους «θεσμούς») δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς. Προφανώς οι προαναφερθείσες «κάποιες κατηγορίες μέτρων», τις οποίες «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε», θα συζητηθούν την Πέμπτη. Ή θα μας υπαγορευτούν προκειμένου να υποβάλουμε (σ.σ.: αυτοβούλως!) τις σχετικές προτάσεις.

Σήμερα επίσης, εγκρίθηκαν από τον ESM τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση (σ.σ.: αν τα αγγλικά σας το επιτρέπουν, μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ). Επιγραμματικά να αναφέρουμε πως τα μέτρα αυτά «θα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ώς το 2060», όταν βεβαίως «εφαρμοστούν στο σύνολό τους». Που σημαίνει, πάρτε μια βαθιά ανάσα μέχρι το... 2060, κι από κει και πέρα θα χρωστάμε 20% λιγότερα απ' όσα θα έπρεπε μέχρι τότε να χρωστάμε κι απ' όσα θα προστεθούν σ' αυτά μέχρι το 2018. Όλα αυτά εφόσον συνεχίσουμε τις «μεταρρυθμίσεις» καθώς... «η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».

Κατά τα άλλα, βεβαίως και είναι αρκετά ακριβής η δήλωση Τσακαλώτου (στο «Έθνος της Κυριακής» πάντα) σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά». Απλώς θα τα «περιγράψει», βάζοντας και τις απαραίτητες υπογραφές, και τα νομοθετεί αργότερα. Με την ησυχία της!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.