Δυο ημέρες, δυο υποθέσεις, ο ίδιος κατηγορούμενος. Ανάμεσά τους πολλά εκατομμύρια ευρώ. Και βεβαίως, η Δικαιοσύνη. Εντός ή εκτός εισαγωγικών; Διαλέγετε και παίρνετε!

Ο κατηγορούμενος, δεν είναι άλλος απ' τη γνωστή στο πανελλήνιο – και όχι μόνο – γερμανική εταιρεία Siemens. Κατά της οποίας σήμερα ορίστηκε δικάσιμος (24 Φεβρουαρίου) για την υπόθεση της σύμβασης με τον ΟΤΕ το 1997 για αναβάθμιση του τεχνικού του δικτύου («σύμβαση 8002»). Υπόθεση που, σύμφωνα με τη δικογραφία, συνοδεύτηκε από «μίζες» (σ.σ.: «ωφέλιμες πληρωμές» τις αποκαλούν στελέχη της εταιρείας) ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των κατηγορουμένων ο καταζητούμενος Μ. Χριστοφοράκος καθώς και ο πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Θ. Τσουκάτος.

Αυτά σήμερα. Γιατί χθες, σε επίπεδο Αρείου Πάγου, σε άλλη υπόθεση που αφορούσε την προμήθεια του διαβόητου C4I, το οποίο και υποτίθεται πως θα «θωράκιζε» τη χώρα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (σ.σ.: ένα σύστημα που ποτέ δεν λειτούργησε!), οι «μίζες» ύψους τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ κρίθηκαν... νόμιμες! Η αμετάκλητη (και αντίθετη από προηγούμενη απόφαση του Εφετείου) κρίση του Αρείου Πάγου είναι ότι τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν τις αποφάσεις των διαιτητών υπέρ της της κατηγορούμενης εταιρείας (σ.σ.: η Siemens κι εδώ, ως υπεργολάβος της βασικής κατηγορούμενης αμερικάνικης εταιρείας SAIC που είχε αναλάβει την εγκατάσταση του περίφημου συστήματος). Και οι «διαιτητές», είχαν αποφανθεί ότι η «δωροδοκία» δεν έγινε για τη σύναψη της σύμβασης, αλλά «για την επιτάχυνση παραλαβής των επιμέρους έργων», κρίνοντας παράλληλα ότι «πρέπει η διαφθορά να βρίσκεται σε αιτιώδη συνάφεια με τη σύναψη μιας συμβάσεως και όχι με την εκπλήρωσή της».

Με αυτή την απόφαση στο τσεπάκι του θα καθίσει ξανά στο εδώλιο στις 24 Φεβρουαρίου 2017 ο γερμανικός κολοσσός. Και η λογική ορίζει πως στη δίκη το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να αποδείξει την προαναφερθείσα «αιτιώδη συνάφεια»: να τεκμηριώσει δηλαδή ότι οι «μίζες» πέσανε πράγματι για να κλείσει η δουλειά και όχι «για να επιταχυνθεί το έργο» όπως ισχυρίζονται τα στελέχη της εταιρείας.

Στο μεταξύ, στην κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να μιλούν για «πάταξη της διαφθοράς». Δεν κοστίζει και τίποτε μια τέτοια ρητορική. Αφήστε που είναι δύσκολο να αποδειχθεί και «αιτιώδης συνάφεια» μεταξύ σχετικών προεκλογικών δηλώσεων και εκλογικής νίκης, συνεπώς...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.