editorial logo

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στον όρο «αθλιότητα», ιδίως όταν χρησιμοποιείται για να περιγράψει ενέργειες και δράσεις. Στον υπέρτατο βαθμό της, συνοδεύεται συνήθως απ' το επίθετο «απόλυτος», μα ίσως θα πρέπει να βρεθεί ένας καινούργιος τρόπος για να χαρακτηριστεί η έσχατη ενέργεια της Πολιτείας αναφορικά με τη «φιλοξενία» αστέγων σε δημόσιους χώρους τις επόμενες ημέρες που το κρύο θα είναι τσουχτερό. Το ίδιο ισχύει και για τον όρο «υποκρισία».

Αναφερόμαστε βεβαίως στην απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη περί «φιλοξενίας» αστέγων (σ.σ.: ή μάλλον «ευάλωτων πολιτών») στους... σταθμούς του Μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι, Μεταξουργείο, Συγγρού-Φιξ και Ελαιώνα. Για πέντε ολόκληρες νύχτες (σ.σ.: την ημέρα μπορούν ελεύθερα να ξεπαγιάζουν στους δρόμους!) οι άστεγοι θα έχουν την τύχη να κοιμηθούν στρωματσάδα στους πέντε αυτούς σταθμούς και, όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, «είναι η ελάχιστη δυνατή βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους, που την εποχή της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας βρέθηκαν να είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι».

Η δήλωση είναι σε κάθε περίπτωση ακριβής. Πράγματι, για την «ελάχιστη δυνατή βοήθεια» πρόκειται. Αν έψαχνε να κάνει κάτι λιγότερο απ' αυτό η Πολιτεία πραγματικά θα δυσκολεύονταν, καθώς το λιγότερο απ' το να πετάξεις στο πάτωμα της αποβάθρας ενός σταθμού έναν άνθρωπο, ανακοινώνοντας μάλιστα πως τον «φιλοξενείς», είναι το να τον εγκαταλείψεις στον δρόμο.

Με εκατοντάδες δημόσια κτήρια υπό «αξιοποίηση» (άλλως πώς, ξεπούλημα σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή) αυτός είναι ο χώρος που διαθέτει η Πολιτεία στους «πιο αδύναμους κρίκους» της: οι πλάκες μερικών σταθμών μετρό, κι αυτό στο πέρας του ωραρίου! Ο κ. Σπίρτζης βέβαια επισήμανε πως η φιλοξενία δεν αφορά μόνο τη διανυκτέρευση: έχουν εξασφαλιστεί «όλα αυτά που είναι αναγκαία ώστε να περάσουν τις νύχτες τους με ασφάλεια και ανθρωπιά». Ο λόγος για «είδη πρώτης ανάγκης» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό: στην πράξη, συνήθως αφορά ένα σάντουιτς και μια κουβέρτα που η Πολιτεία δανείζεται απ' τον Στρατό) συν «ιατροφαρμακευτική στήριξη». Τα «είδη πρώτης ανάγκης» μάλιστα θα τα παραδώσει η Περιφέρεια Αττικής: πιθανότατα με την κ. Δούρου στην πρώτη γραμμή, και τις κάμερες να ακολουθούν κάθε της βήμα...

Διαβάστηκε 784 φορές

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισαγάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Γιάννης Ζευγώλης Γιάννης Ζευγώλης 02 Ιανουαρίου, 2017

    Κε Σαμπανίκε, όπως μπορεί να γνωρίζετε το θέμα των αστέγων είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα το οποίο απαιτεί συγκεκριμένο σχεδιασμό για την επίλυση του αλλά και για ad hoc δράσεις που αφορούν στην προστασία των συμπολιτών μας που έχουν βρεθεί στη δεινή αυτή θέση να βρίσκονται στο δρόμο.
    Θα περίμενα να είστε πιο ελαστικός για αποφάσεις της πολιτείας ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό χώρο από τον οποίο προέρχεστε ή στηρίζετε γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν λαμβάνονται δηλαδή αποφάσεις όπως η φιλοξενία αστέγων σε σταθμούς του μετρό με την παράλληλη κινητοποίηση της περιφέρειας και των κοινωνικών δομών, πιστεύω ότι αν μη τι άλλο μπορούν να προφυλαχθούν άνθρωποι από το τσουχτερό κρύο τις επικίνδυνες αυτές ημέρες στις οποίες παρατηρούνται μάλιστα και θάνατοι άλλες χρονιές γιατί η κατάσταση των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο είναι ανά πάσα στιγμή κρίσημη λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Είναι πολύ εύκολο να καθόμαστε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή ή στον καναπέ μας και να κρίνουμε δράσεις για ένα κοινωνικό θέμα πάντα περιμένοντας την βέλτιστη λύση και τελικά να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα.
    Κατ' αρχήν είναι ηλίου φαινότερον ότι εν προκειμένω υπήρξε δράση εκ μέρους της πολιτείας γιατί κάποιος έλαβε την απόφαση να πάρει ένα ρίσκο μη φοβούμενος τις πολιτικές συνέπειες που θα προέκυπταν από την απόφαση αυτή και να σας τεκμηριώσω τα λεγόμενα μου αφού τυγχάνει και έχω ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό ενεργά: Ανάμεσα στους αστέγους υπάρχουν και άνθρωποι που πάσχουν από ψυχιατρικά προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε τάσεις αυτοκτονίας, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, θύματα του αλκοολισμού, άνθρωποι με παραβατικές συμπεριφερές και φυσικά νεοάστεγοι, η νέα γενιά των ανθρώπων που βρέθηκαν στο δρόμο λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης. Όπως θα μπορούσατε να φανταστείτε, περισσότερο κίνδυνο και αρνητικά αποτελέσματα θα μπορούσε να επιφέρει η απόφαση πολιτικά σε κάποιον από το να προσβλέψει στην κάμερα που αναφέρετε ότι θα ακολουθούσε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Και μπαίνω στη διαδικασία να σας απαντήσω γραπτώς γιατί αντί να επιβραβεύσουμε έστω και μία κίνηση που δε λύνει ουσιαστικά σε καμία περίπτωση το ζήτημα αλλά προσφέρει μία στέγη για λίγες ημέρες (και πιστέψτε με γνωρίζω πολύ καλά την σημαντικότητα της πράξης και πόσο ουσιαστική θα ήταν εάν συνδυαζόταν με ένα συντονισμένο σχέδιο) που έδωσε μία μικρή ανάσα σε λίγους ανθρώπους που έμαθαν ότι οι στάσεις του μετρό θα αποτελούσαν καταφύγιο για τα κουρασμένα σώματά τους. Βαρέθηκα στην Ελλάδα, ελπίζω κι εσείς, να μην αξιοποιούμε τις δομές μας και όταν το κάνουμε αυτό με μία πράξη να σπεύδουμε να την κατακρίνουμε. Το ζήτημα είναι ότι με μία πράξη σαν και αυτήν ετέθη σημαντικά το ζήτημα στην καρδιά της κοινωνίας και πολλοί από εμάς που προσπερνάμε τους ανθρώπους αυτούς με το βλέμμα μας καταλάβαμε αφενός ότι υπάρχουν άνθρωποι και ζουν στο δρόμο(πιστέψτε με ότι πολλοί δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν άνθρωποι στο δρόμο) και οι αρμόδιες αρχές της χώρας ίσως άνοιξαν μία πόρτα για να συζητήσουν σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις πώς θα εξασφαλίσουν αποτελεσματικότητα για ένα τόσο δύσκολο και δυσεπίλητο πρόβλημα που αυξάνει ολοένα στις μέρες μας και ειδικά σε μία χώρα με ιδιόρρυθμα οικονομικά χαρακτηριστικά υψηλού ποσοστού ιδιοκατοίκησης. Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι χαίρομαι ως πολίτης όταν βλέπω συντονισμό ενεργειών σε αυτή την χώρα έστω και τόσο επιδερμικά και θα ήθελα να αποσυνδέεται η ενημέρωση από κομματική ταύτιση γιατί τα κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συλλογικά χωρίς ταμπέλες .

Top