Υπάρχουν διαβαθμίσεις στον όρο «αθλιότητα», ιδίως όταν χρησιμοποιείται για να περιγράψει ενέργειες και δράσεις. Στον υπέρτατο βαθμό της, συνοδεύεται συνήθως απ' το επίθετο «απόλυτος», μα ίσως θα πρέπει να βρεθεί ένας καινούργιος τρόπος για να χαρακτηριστεί η έσχατη ενέργεια της Πολιτείας αναφορικά με τη «φιλοξενία» αστέγων σε δημόσιους χώρους τις επόμενες ημέρες που το κρύο θα είναι τσουχτερό. Το ίδιο ισχύει και για τον όρο «υποκρισία».

Αναφερόμαστε βεβαίως στην απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρ. Σπίρτζη περί «φιλοξενίας» αστέγων (σ.σ.: ή μάλλον «ευάλωτων πολιτών») στους... σταθμούς του Μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι, Μεταξουργείο, Συγγρού-Φιξ και Ελαιώνα. Για πέντε ολόκληρες νύχτες (σ.σ.: την ημέρα μπορούν ελεύθερα να ξεπαγιάζουν στους δρόμους!) οι άστεγοι θα έχουν την τύχη να κοιμηθούν στρωματσάδα στους πέντε αυτούς σταθμούς και, όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, «είναι η ελάχιστη δυνατή βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σ' αυτούς τους ανθρώπους, που την εποχή της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας βρέθηκαν να είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι».

Η δήλωση είναι σε κάθε περίπτωση ακριβής. Πράγματι, για την «ελάχιστη δυνατή βοήθεια» πρόκειται. Αν έψαχνε να κάνει κάτι λιγότερο απ' αυτό η Πολιτεία πραγματικά θα δυσκολεύονταν, καθώς το λιγότερο απ' το να πετάξεις στο πάτωμα της αποβάθρας ενός σταθμού έναν άνθρωπο, ανακοινώνοντας μάλιστα πως τον «φιλοξενείς», είναι το να τον εγκαταλείψεις στον δρόμο.

Με εκατοντάδες δημόσια κτήρια υπό «αξιοποίηση» (άλλως πώς, ξεπούλημα σε εξευτελιστικά χαμηλή τιμή) αυτός είναι ο χώρος που διαθέτει η Πολιτεία στους «πιο αδύναμους κρίκους» της: οι πλάκες μερικών σταθμών μετρό, κι αυτό στο πέρας του ωραρίου! Ο κ. Σπίρτζης βέβαια επισήμανε πως η φιλοξενία δεν αφορά μόνο τη διανυκτέρευση: έχουν εξασφαλιστεί «όλα αυτά που είναι αναγκαία ώστε να περάσουν τις νύχτες τους με ασφάλεια και ανθρωπιά». Ο λόγος για «είδη πρώτης ανάγκης» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό: στην πράξη, συνήθως αφορά ένα σάντουιτς και μια κουβέρτα που η Πολιτεία δανείζεται απ' τον Στρατό) συν «ιατροφαρμακευτική στήριξη». Τα «είδη πρώτης ανάγκης» μάλιστα θα τα παραδώσει η Περιφέρεια Αττικής: πιθανότατα με την κ. Δούρου στην πρώτη γραμμή, και τις κάμερες να ακολουθούν κάθε της βήμα...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.