Μη σας ξενίζει ο τίτλος: είναι γεγονός! Και δεν είναι μόνο οι παλιές, καλές διαφημίσεις του υπουργείου Τουρισμού που το πιστοποιούν, η ομορφιά στην οποία αναφερόμαστε άλλωστε δεν έχει να κάνει με το φυσικό της κάλλος. Είναι εκείνη η αίσθηση πως τα πάντα λειτουργούν άψογα, πως ο πολίτης μπορεί να απολαμβάνει όλες εκείνες τις παροχές τις οποίες το μέσο κράτος που σέβεται τους φόρους που συλλέγει οφείλει στους πολίτες του.

Παράδειγμα πρώτο; Ζούμε σε μια χώρα στην οποία οι μαθητές μπορούν να πηγαίνουν στη σχολική τους γιορτή και να επιστρέφουν σπίτι τους ασφαλείς και όχι με μια σφαίρα στο κεφάλι. Κι ακόμη και στην περίπτωση που το μοιραίο συμβεί, θα είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα κακόβουλης και εσκεμμένης εγκληματικής ενέργειας και όχι αποτέλεσμα «εξοστρακισμού» ή «αυτοάμυνας» (αν η σφαίρα φεύγει απ' το όπλο οργάνου της τάξεως) ή μπαλωθιάς σε γιορτή γκετοποιημένων πολιτών που αντιμετωπίζονται ως δευτέρας κατηγορίας άνθρωποι ή σινιάλου παραλαβής νέας παρτίδας ναρκωτικών κ.λπ.

Παράδειγμα δεύτερο; Ζούμε σε μια χώρα στην οποία οι μειονότητες χαίρουν πλήρους σεβασμού. Σε μια χώρα στην οποία δε στήνονται γκέτο για τους μειονοτικούς σε περιοχές που αποφασίζεται κεντρικά να είναι υποβαθμισμένες και στην οποία ουδόλως υποδαυλίζεται τεχνηέντως η αντιπαράθεση μεταξύ των εγκλείστων στο γκέτο και των κατοίκων της υποβαθμισμένης περιοχής προκειμένου οι μεν να παραμένουν έγκλειστοι και οι δε να κατηγορούν τους μεν για την υποβάθμιση της περιοχής τους. Και βεβαίως σε μια χώρα που τα όργανα της τάξης δρουν με γνώμονα την προστασία του πολίτη και όχι ως ροπαλοφόροι ρίπτες χημικών με βασική αποστολή να δρουν κατασταλτικά ρίχνοντας λάδι στη φωτιά αντί να φροντίζουν για την κατάσβεσή της.

Παράδειγμα τρίτο; Ζούμε σε μια χώρα στην οποία τυχόν φυσική καταστροφή αντιμετωπίζεται γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς κορώνες για τα αυτονόητα, χωρίς δραματικές αφηγήσεις στην κρατική της τηλεόραση, χωρίς κινδυνολόγους να σπέρνουν πανικό στους πληγέντες, χωρίς ιδρύματα και φιλανθρωπικές οργανώσεις να παίζουν τον ρόλο του κράτους. Σε μια χώρα στην οποία όταν τυχόν φυσική καταστροφή χτυπά και αφού το έργο της διάσωσης ολοκληρώνεται καταγράφονται οι ζημιές, ξεκινά το έργο της αποκατάστασής τους και σε εύλογο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται. Χωρίς μεσάζοντες να κάνουν περιουσίες στις πλάτες τυχόν σεισμόπληκτων π.χ.

Παράδειγμα τέταρτο; Ζούμε σε μια χώρα στην οποία οι πολιτικοί της δεν λένε ψέματα. Στην ομορφότερη χώρα του κόσμου ο λόγος του μέσου πολιτικού είναι συμβόλαιο και ποτέ δεν επιχειρείται η κατασκευή ενός παράλληλου σύμπαντος από την κυβέρνησή της. Μια και ο λόγος για κυβέρνηση, σημειώστε πως στην χώρα μας (σ.σ.: την ομορφότερη του κόσμου!) ποτέ δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κυβερνήσεων Κουίσλινγκ, ούτε βεβαίως στο κοινοβούλιό της ψηφίζονται απανωτά νομοσχέδια αδιέξοδης λιτότητας τα οποία έχουν γραφεί εκτός συνόρων ή τροπολογίες επί ήδη ψηφισμένων νόμων κρυμμένες σε άσχετα νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αφήστε που όταν η κυβέρνησή μας ξεκινά (την όποια) διαπραγμάτευση την ολοκληρώνει προς όφελος των πολιτών της σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να βαφτίζει τυχόν αποτυχία μεγαλειώδη νίκη και χωρίς να επαναλαμβάνει το ίδιο έργο ανά διετία.

Το πιστεύετε ή όχι, όντως ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κι αν δεν πιστεύετε εμάς ή τα πλήρως αντικειμενικά ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης, βρείτε τα δικά σας παραδείγματα. Την δίκαιη φορολογία π.χ. Ή την υπερπλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ή την απόλυτα δωρεάν και δημόσια Παιδεία. Ή τις ολότελα ίσες ευκαιρίες που παρέχονται στους νέους για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Ή την πρόσβαση σε ικανοποιητικά αμειβόμενη εργασία με την παράλληλη μέριμνα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη των ανέργων. Ή την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ή την θωράκιση και προστασία της δημόσιας περιουσίας. Ή την προστασία των προσφύγων. Ή...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.