Πώς και πώς την περίμενε το πανελλήνιο την έναρξη λειτουργίας της «Ρόδας» στην πλατεία Συντάγματος, μα τελικά μείναμε με την όρεξη. Έπειτα από πολυήμερη συναρμολόγηση, αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγησή της (σ.σ.: μια μακρά νεοελληνική παράδοση, που ξεκινά απ' το ιστορικό γεφύρι της Άρτας που «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζούνταν» και φτάνει μέχρι τα σύγχρονα «μεγάλα έργα») ο Δήμος Αθηναίων πήρε τη σκληρή απόφαση να την αποσύρει.

Γιατί «σκληρή» η απόφαση; Μα... στερεί από μας, τους έλληνες πολίτες – αθηναίους και μη – το μοναδικό πράγμα που μας λείπει: τα θεάματα! Διότι από άρτο είμαστε όλοι μας χορτασμένοι (σ.σ. να 'ναι καλά τα απανωτά μνημόνια που κατέστησαν το ψωμί το βασικό – και... σχεδόν μοναδικό! – στοιχείο της διατροφής μας!). Τα θεάματα είναι που αναζητάμε!

Θα πείτε: λίγα ήταν τα θεάματα; Δεν ζήσαμε τα χημικά στους συνταξιούχους; Την επίσκεψη Ομπάμα; Τους «θεσμούς» να κατασκηνώνουν στο Χίλτον; Την αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας στην πορεία του Πολυτεχνείου; Τα «τυχαία γεγονότα» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (σ.σ.: τα hotspots ντε!); Το «ποτό στο Μαξίμου»; Τους γονείς και τους κηδεμόνες να χτίζουν τις εισόδους των σχολείων για να μη μολυνθούν τα βλαστάρια τους απ' τα προσφυγόπουλα; Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Τον κ. Καμμένο να ξεματιάζει τους αεροπόρους μας; Τον κ. Μητσοτάκη να εκλέγεται πρόεδρος της Ν.Δ.; Μην είμαστε αχάριστοι, χορτάσαμε θέαμα το 2016! Ούτε σε action movie να ζούσαμε! Μόνο που, να, καλή η δράση, αλλά σε μεγάλες δόσεις την μπουχτίζεις! Χρειάζεται και λίγο ρομάντζο! Κι αυτό το κενό ερχόταν να καλύψει η «Ρόδα», μα δυστυχώς... μας τελείωσε!

Κι έτσι, μαύρη Πρωτοχρονιά θα κάνουμε. Δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε – δωρεάν – βόλτα με τη «Ρόδα» να δούμε τας Αθήνας από ψηλά για να χωνέψουμε το εορταστικό ξεροκόμματο! Κι όχι τίποτε άλλο αλλά, με τον «μποναμά Τσίπρα» είναι διπλό! Και δεύτερη φέτα ψωμί για τους χαμηλοσυνταξιούχους! Πώς θα τη χωνέψουμε την τεράστια παροχή χωρίς λίγο νερό, λίγο αέρα και την πανοραμική θέα της πλατείας Συντάγματος; Από ψηλά μπορεί να βλέπαμε και τους βουλευτές μας να ανοίγουν σαμπάνιες μέσα στο Κοινοβούλιο προκειμένου να γιορτάσουν την εμπρόθεσμη υποβολή των μικρών, φτωχικών «πόθεν έσχες» τους. Ή, ίσως, τη «μεγάλη επένδυση» στο Ελληνικό.

Σε κάθε περίπτωση, μπράβο στον Δήμο Αθηναίων! Μπορεί γύρω να πεθαίνουν άστεγοι απ' το κρύο (σ.σ.: πόσοι να χωρέσουν στους θερμαινόμενους χώρους που ανοίγονται για δυο-τρεις μέρες όταν το θερμόμετρο πλησιάζει στο μηδέν;), μα τουλάχιστον με τη «Ρόδα» θα τους βλέπαμε από ψηλά. Όπως άλλωστε είπε κι ο Καρυωτάκης στο «Εμβατήριο πένθιμο και κατακόρυφο»...

«Η ευτυχία μου, σκέπτομαι, θα 'ναι

ζήτημα ύψους».

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.