Κάτι τέτοιες στιγμές, με τους φίλους μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού να γίνονται τόσο γαλαντόμοι είναι που συνειδητοποιούμε πως όλα όσα συνέβησαν από τις 20 Φεβρουαρίου 2015 μέχρι και... χθες, ήταν απλώς το προϊόν μιας παρεξήγησης. Μιας παρεξήγησης τμήματα της οποίας λύθηκαν μεν με φόντο το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 (σ.σ.: εκείνο που «όχι» έβγαλε μα από μπέρδεμα θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για ένα μεγαλοπρεπές «ναι») αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο σήμερα (Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017) για να γίνει αντιληπτό πως όλοι οι κακούργοι ξένοι ήταν (και παραμένουν) φίλοι μας, που μοναδικό σκοπό της ζωής τους έχουν βάλει το να μας σώσουν: έστω κι αν χρειαστεί να μας εξοντώσουν στην πορεία!

Οι πλάνες, έχουν – ενίοτε, που θα έλεγε και ο πρωθυπουργός μας κ. Αλ. Τσίπρας – την τάση να διαλύονται. Κι εμείς σταδιακά, ξεκαθαρίσαμε ότι τελικά εχθρός – πλην ίσως του καταχθόνιου κ. Σόιμπλε, που κι αυτός «κάνει τη δουλειά του» – δεν υπήρχε: ήταν όλοι φίλοι μας! Και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί και οι Λουξεμβούργιοι και οι πρώην ανατολικομπλοκικοί και η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ και ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Γιούνγκερ... όλοι γενικά! Μια σκιά έμενε να βαραίνει το ΔΝΤ και την επικεφαλής του κ. Κρ. Λαγκάρντ, μα ήρθε η σημερινή μέρα και διαλύθηκε και το τελευταίο κομμάτι τις πλάνης: και στο ΔΝΤ, φίλοι μας – και πολύ καλοί μάλιστα! – είναι!

Δεν είναι μόνο τα όσα δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, αν και από μόνα τους φτάνουν για να κατανοήσουμε την μεγάλη αγάπη που αισθάνεται το «Ταμείο» για τη χώρα μας: βγήκε στην επιφάνεια (μέσω του Bloomberg) και το νέο δάνειο που το (ευαγές!) «Ταμείο» σκέφτεται να χορηγήσει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg λοιπόν, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να χορηγήσει στην Ελλάδα ένα ακόμη δάνειο (σ.σ.: ύψους μεταξύ 3 και 6 δις δολαρίων) και μάλιστα, με τους κανονικούς όρους δανεισμού και όχι με καλύτερες και φιλικότερες τιμές. Αυτό το κάνει όχι επειδή οι φωτισμένοι του εγκέφαλοι είναι μια παρέα εξηνταβελόνηδων που για μισό ευρώ θυσιάζουν ολόκληρο καράβι με ανειδίκευτους εργάτες, μα για να δείξουν στους άλλους φίλους μας (σ.σ. τα λοιπά 3/4 των «θεσμών») ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Για να αποφύγουν τις παρεξηγήσεις σκέφτονται να μας δώσουν (ένα ακόμη!) δάνειο με τον κανονικό και όχι με τον φιλικό τόκο! Σημειώστε βεβαίως πως το ΔΝΤ δηλώνει πως δεν έχει υπάρξει καμιά σχετική συζήτηση.

Κι αν αυτό δε σας πείθει, υπάρχουν και τα όσα είχε πει νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην «Le Parisien». «Παίρνουμε το ραβδί του προσκυνητή και περιοδεύουμε, εξηγώντας και ξαναεξηγώντας και ξαναεξηγώντας. Αυτό προσπαθώ να κάνω» τόνισε η κ. Λαγκάρντ αναφορικά με την προσπάθεια που κάνει το «Ταμείο» να πείσει τους πιστωτές, ενώ ερωτηθείσα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είχε απαντήσει: «Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα – πράγμα που μου έχει ζητήσει ο έλληνας πρωθυπουργός – εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες όπως, με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων».

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, είναι όλοι φίλοι μας! Κατά συνέπεια, περιττή η αναζήτηση του – όποιου – εχθρού. Είναι τοις πάσι γνωστό άλλωστε πως, αν έχεις τέτοιους φίλους...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.