Πόσο κοστίζει ένα ακίνητο στο κέντρο της Καλαμάτας; Μια πρόχειρη αναζήτηση σε sites αγγελιών, δίνει έναν μέσο όρο 350.000 ευρώ για μια επαγγελματική στέγη από 80 έως 200 τετραγωνικά. Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο εμπορικό κέντρο της ίδιας πόλης, πάντως, με τρία κτίσματα (εκ των οποίων τα δύο διατηρητέα) συνολικού εμβαδού 776,89 τετραγωνικών και οικόπεδο 528,95 τετραγωνικών, επωλήθη προς 1.050.000 ευρώ. Με δόσεις. Από το ΤΑΙΠΕΔ. Χωρίς φόρο μεταβίβασης και με μειωμένα συμβολαιογραφικά.

Πόσο πωλείται ένα οικόπεδο στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής (στην περιοχή «Παράδεισος»); Η γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση οδηγεί στο συμπέρασμα πως, κατά μέσο όρο, ένα αγροτεμάχιο εμβαδού 300 - 500 τετραγωνικών κοστίζει περίπου 150.000 ευρώ. Τέσσερα οικόπεδα, εντός σχεδίου, συνολικού εμβαδού 11.249,61 τετραγωνικών, πουλήθηκαν προς 3.100.700 ευρώ. Με δόσεις. Από το ΤΑΙΠΕΔ. Χωρίς φόρο μεταβίβασης και με μειωμένα συμβολαιογραφικά.

Οι προαναφερθείσες «αξιοποιήσεις δημόσιας περιουσίας» (σ.σ.: αυτό δεν υποτίθεται πως κάνει το ΤΑΙΠΕΔ;) πέρασαν «στα ψιλά γράμματα». Υπήρχαν σοβαρότερα θέματα στην επικαιρότητα. Το αν θα πάει ο κ. Τσίπρας στη Γενεύη π.χ. Ή το καιρικό, που υποχωρεί. Ή η προσχώρηση του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ή μια μολότοφ στον Κορυδαλλό, σε αστυνομικό τμήμα. Στο κάτω-κάτω, τα ακίνητα «αξιοποιήθηκαν». Όπως τόσα άλλα πριν απ' αυτά. Ένα διατηρητέο τριώροφο στο Παλαιό Φάληρο, π.χ., με ένα στρέμμα κήπο, που επωλήθη – το 2013 – προς 310.000 ευρώ. Επίσης χωρίς φόρο μεταβίβασης και με μειωμένα συμβολαιογραφικά.

Το γεγονός βεβαίως πως το μέγα έργο του ΤΑΙΠΕΔ δεν τυγχάνει της δημοσιότητας που του αξίζει, ουδόλως πτοεί τα σκληρά εργαζόμενα στελέχη του, που συνεχίζουν να δουλεύουν για μας. Για να μας ξεχρεώσουν! Τα μέχρι πρότινος «άχρηστα» περιουσιακά στοιχεία του κράτους μετατρέπονται στα χέρια τους σε «ελκυστικά προς πώληση» αντικείμενα, ασχέτως αν κάποιοι αμετανόητοι αριστεριστές εξακολουθούν να ισχυρίζονται πως, απλώς, τα ξεπουλούν. Η δημόσια περιουσία συνεχίζει να «αξιοποιείται» με ταχύτατους ρυθμούς. Έτσι, «στα ψιλά γράμματα», και με τον Τύπο να επισημαίνει (πολύ διακριτικά!) την κάθε νέα «επιτυχία».

Στο μεταξύ... μήπως το όνειρό σας είναι να αγοράσετε έναν αυτοκινητόδρομο; Έναν λιμένα; Ένα πλήρες σιδηροδρομικό δίκτυο; Μια έπαυλη; Ένα διαμερισματάκι στο Κολωνάκι κοψοχρονιά; Στο ΤΑΙΠΕΔ, αδέλφια! Αποταθείτε στο ΤΑΙΠΕΔ!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.