Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρουσιαστεί ένα γεγονός. Και φυσικά, ακόμη περισσότεροι για να μεταδοθεί μια πληροφορία. Το ύφος, η υφή, ο λόγος, η διάρθρωση του κειμένου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα του συντάκτη του. Είθισται, πάντως, ένα καραμπινάτο εργατικό ατύχημα να παρουσιάζεται τουλάχιστον ως εργατικό ατύχημα και όχι ως άλλο – τραγικό ή μη – γεγονός. Ένας θάνατος εργαζομένου εν ώρα εργασίας είναι εξ ορισμού «εργατικό ατύχημα». Ασχέτως αν ο θάνατος επήλθε από τροχαίο, από πυροβολισμό ή από έκρηξη. Μοναδική – ίσως – εξαίρεση, το να είναι ο θάνατος αυτός αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας. Τελεία.

Τι γίνεται με το όνομα της επιχείρησης; Μεταδίδεται ή όχι; Πολλοί εκδότες μπορούν εδώ να μουρμουρίσουν διάφορα περί «προσωπικών δεδομένων», μα – μια και η αναφορά σε «δεδομένα» – να σημειώσουμε πως όταν η ίδια η επιχείρηση εκδίδει σχετική ανακοίνωση, αυτομάτως θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν υφίσταται. Συνεπώς, η επιχείρηση κατονομάζεται και δεν αναφέρεται απλώς το αντικείμενό της. Τελεία κι εδώ.

Για να το πούμε πιο απλά: αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί δεν ήταν «μια έκρηξη σε κάποιο ταχυφαγείο στην πλατεία Βικτωρίας». Ήταν ένα εργατικό ατύχημα στα Everest της πλατείας Βικτωρίας. Αν μη τι άλλο, μια φίρμα του μεγέθους των Everest δεν είναι ένα απλό ανώνυμο «ταχυφαγείο»: για αλυσίδα καταστημάτων εστίασης πρόκειται. Η αποσιώπηση της λέξης «αλυσίδα» στην περίπτωση αυτή, συνιστά παραποίηση της πληροφορίας. Στην ΕΡΤ, που μιλούσαν για «ταχυφαγείο», το γνωρίζουν καλά αυτό. Κι άλλη τελεία.

Έφταιγε η εταιρεία; Ήταν ο θάνατος της εργαζόμενης ένα «τυχαίο γεγονός»; Η εργατική νομοθεσία χρεώνει στον εργοδότη την ευθύνη για την ασφάλεια των εργαζομένων του. Ο εργοδότης, οφείλει βάσει νόμου να προσφέρει ασφαλές περιβάλλον εργασίας στον εργαζόμενο. Οφείλει αν μη τι άλλο να ακολουθεί τα οριζόμενα απ' τη νομοθεσία πρότυπα ασφαλείας. Τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση; Αν ναι, η περαιτέρω έρευνα θα δείξει τι (και γιατί) συνέβη. Αν όχι, θα πρέπει να λογοδοτήσουν πέραν του εργοδότη και οι υπηρεσίες που υπέγραψαν ότι «τηρεί τα οριζόμενα απ' τη νομοθεσία». Μια ακόμη τελεία.

Ασχέτως του αποτελέσματος της έρευνας, το εργατικό ατύχημα δεν είναι «έκρηξη». Όπως δεν είναι ένα κάποιο «ταχυφαγείο» τα (επωνυμότατα!) Everest. Και είναι πραγματικά θλιβερό που ακόμη και ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας έσπευσε να εκδώσει σχετική συλλυπητήρια ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για «το σημερινό τραγικό συμβάν στην πλατεία Βικτωρίας». Έτσι, ως ένα τυχαίο συμβάν το αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως π.χ. το αντίστοιχο «τυχαίο γεγονός» λίγες μέρες πριν στη Μόρια. «Φταίει το κακό το ριζικό μας/ φταίει κι ο θεός που μας μισεί» δηλαδή, για να θυμηθούμε και τον Βάρναλη. Τελεία. Και παύλα.

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.