Στην Apivita σήμερα. Στο Impact Hub την περασμένη Πέμπτη (31.8). Στον Παπαστράτο μια βδομάδα νωρίτερα (Τρίτη 29.8) και, όπως όλα δείχνουν, θα έχει και συνέχεια η – νέας κοπής – «πορεία προς τον λαό» στην οποία και έχει επιδοθεί ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας.

Γιατί «πορεία προς τον λαό»; Μα... «λαός» δεν είναι και ο μέσος εργοστασιάρχης ή ο – όχι και τόσο μέσος – επιχειρηματίας; Στην εκσυγχρονισμένη εκδοχή της κυβερνώσας «ριζοσπαστικής Αριστεράς», την οποία και εκπροσωπεί το κόμμα του κ. Τσίπρα, η πάλη των τάξεων αντιμετωπίζεται ως αριστερίστικο απολίθωμα και οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένου διαγράφονται. Το παν είναι η «καινοτομία», το «διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο» και – βεβαίως! – οι επενδύσεις! Με κινητήριο δύναμη τον κόσμο του επιχειρείν, η «μικρή Ελλάδα» θα λάμψει «σε διεθνές επίπεδο», θα φτάσει σε ύψη δυσθεώρητα, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη απ' την «Ελλάδα των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων»! Ποιοι «εργάτες» και ποια «αφεντικά» τώρα, όλοι Έλληνες δεν είμαστε; Κι αν τύχει και έχουν πουληθεί στο μεταξύ οι «ελληνικές» επιχειρήσεις, κανένα πρόβλημα: ελληνική – κατά βάθος! – ψυχή έχουν οι ξένοι επενδυτές που τις αγόρασαν, γι' αυτό και ρίχνουν τα χρήματά τους στη χώρα μας!

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός της χώρας οφείλει να συνδράμει τον λαό του. Να λειτουργήσει εν ανάγκη και ως διαφημιστής του «καινοτόμου προϊόντος» που ο (Έλλην!) εργοστασιάρχης - επιχειρηματίας προωθεί στην αγορά. Επισημαίνοντας βεβαίως πως η κερδοφορία «δεν μπορεί να είναι ο αυτοσκοπός για τον οποίο θα θυσιάσουμε τα πάντα», μα συμπληρώνοντας παράλληλα πως είναι «αιτούμενο για κάθε επιχείρηση». Στη σύγχρονη εκδοχή της κυβερνώσας «ριζοσπαστικής Αριστεράς» δεν υπάρχει η έννοια της υπεραξίας, δεν υφίσταται εκμετάλλευση εργαζομένου αν η αμοιβή του τελευταίου είναι κοντά στον βασικό μισθό, το ίδιο το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω απ' τα κέρδη» μετασχηματίζεται, καθώς πλέον η κερδοφορία είναι «αιτούμενο». Αν γίνεται παράλληλα να υπάρχει κι ένας στοιχειώδης «σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων», τότε μιλάμε για την πεμπτουσία της σύγχρονης «Αριστερής» στρατηγικής στόχευσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο μεταξύ, ασχοληθείτε με τα βότανα! Ή με τη «νεανική επιχειρηματικότητα» και την «κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία» που μάλιστα «αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Ή με την «καινοτομία» γενικότερα. Ίσως έτσι η επόμενη «καλλυντική» επίσκεψη να γίνει στον δικό σας χώρο, στο πλαίσιο πάντα της πρωθυπουργικής μεγάλης «πορείας προς τον λαό».

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.